Κρήτη: Εδώ και 4 μήνες έδινε σεισμούς το ρήγμα - Τι λένε επιστήμονες στο Newsbomb.gr

Σεισμός στην Κρήτη: Ο φονικός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προήλθε από το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, το οποίο εδώ και δύο μήνες δίνει μικρές σεισμικές δονήσεις.
INTIME NEWS
4'

Από τον Ιούνιο προβληματίζει τους Έλληνες επιστήμονες το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, το οποίο, το πρωί της Δευτέρας, έδωσε τα φονικά 5,8 Ρίχτερ. Σύμφωνα, ωστόσο, με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6 Ρίχτερ, κάτι που τονίζει στο Newsbomb.gr και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως λέει, η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου είχε προειδοποιήσει για τη γέννεση μίας ισχυρής σεισμικής δόνησης στη συγκεκριμένη περιοχή, προτείνοντας πρακτικά μέτρα με βάση το σχέδιο Εγκέλαδος.

Η σεισμική δόνηση στην ΚρήτηΓεωδυναμικό Ινστιτούτο

«Το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου ενεργοποιήθηκε. Η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε στις 10 το πρωί είναι της τάξεως των 6 Ρίχτερ, όπως έχουν καταλήξει τα διεθνή Ινστιτούτα, και είναι ένα ρήγμα που γνωρίζαμε εδώ και μήνες», τονίζει στο Newsbomb.gr o κ. Παπαδόπουλος. Όπως αναφέρει, «δεν γνωρίζουμε αν το ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν άλλους μεγάλους σεισμούς, ωστόσο από τον Ιούλιο η επιτροπή μας έχει προειδοποιήσει γι' αυτό τις τοπικές Αρχές».

Σεισμός στην Κρήτη από το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο

«Στις 21 Ιουλίου το 2021 είχε συνεδριάσει εκτάκτως η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, η οποία είχε εξετάσει την περιοχή, και είχε αποφανθεί σε έκτακτη συνεδρίασή της 'ότι δεν αποκλείεται η γέννεση ενός ισχυρότερου σεισμού στο Αρκαλοχώρι. Είχαμε προειδοποιήσει τόσο συλλογικά όσο και σε προσωπικό επίπεδο τις τοπικές Αρχές να λάβουν πρακτικά μέτρα, σύμφωνα με το σχέδιο Εγκέλαδος», τόνισε στο Newsbomb.gr.

«Είναι ένα μεγάλο μάθημα αυτός ο σεισμός για όλα τα ρήγματα της Ελλάδας, είτε αυτά είναι γνωστά είτε άγνωστα», πρόσθεσε, λέγοντας πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ήταν και ο κύριος. «Έχουμε μετασεισμούς με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στα 4,6 Ρίχτερ, ωστόσο πρόκειται για ένδειξη όχι για απόδειξη».

Κατέληξε λέγοντας πως το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο και θέλει προσοχή στην συγκεκριμένη περιοχή, όσο συνεχίζονται οι μετασεισμοί.

Παπαζάχος: Έδινε σεισμούς όλο το καλοκαίρι

«Πρόκειται για ένα παντελώς άγνωστο ρήγμα, το οποίο ωστόσο είχε σεισμική δραστηριότητα όλο το καλοκαίρι», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος υποστηρίζει, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ότι θα είναι απίθανο να μην είναι αυτός ο κύριος σεισμός. Τόνισε δε ότι είναι φυσιολογικό το επόμενο να σημειωθούν και άλλοι ισχυροί μετασεισμοί, ακόμα και της τάξεως των 5 Ρίχτερ.

Όπως είπε, το συγκεκριμένο ρήγμα δεν συνδέεται με τα άλλα της Κρήτης που έχουν δώσει τον τελευταίο καιρό σεισμούς της τάξεως των 5 Ρίχτερ. «Εδώ μιλάμε για τελείως διαφορετικά ρήγματα. Έχουν διεύθυνση βορρά - νότου», κατέληξε.

Λέκκας: Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός

Λίγη ώρα μετά τη δόνηση μίλησε στο Newsbomb.gr o Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, κ. Ευθύμης Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο ο σεισμός ήταν αναπάντεχος καθώς μετά τις σεισμικές δονήσεις που είχαν καταγραφεί στο νησί το τελευταίο διάστημα, σίγουρα δεν περίμεναν σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

«Ο ισχυρός σεισμός στην Κρήτη χτύπησε σαν κεραυνός εν αιθρία. Μετά τις σεισμικές δονήσεις που είχαν καταγραφεί στο νησί το τελευταίο διάστημα, δεν περιμέναμε τόσο μεγάλο σεισμό. Ακόμα δεν υπάρχει εκτίμηση αν ήταν ο κύριος σεισμός. Ο κόσμος χρειάζεται να είναι ψύχραιμος και πρέπει να παραμείνει έξω από τα σπίτια του, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα», είπε ο κ. Λέκκας.

Η «προειδοποίηση» Τσελέντη για τις σεισμικές δονήσεις

Ιδιαίτερη αναφορά στο φαινόμενο των απανωτών δονήσεων στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου είχε κάνει την περασμένη Πέμπτη με σχετική ανάρτηση στο Facebook ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών, Άκης Τσελέντης. Αφορμή για την ανάρτησή του ήταν μία σεισμική δόνηση ύψους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα συμβούλευε τους κατοίκους να συνεχίζουν να ακολουθούν τα μέτρα σεισμικής προστασίας και να αποφεύγουν τα παλιά πετρόχτιστα σπίτια. Στην ίδια ανάρτηση περιέγραφε την ακολουθία των σεισμών και έλεγε πως το φαινόμενο αυτό θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα, ενώ επισήμανε πως «τα διαστήματα μεταξύ των σεισμών θα αραιώνουν αλλά τα μεγέθη παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα».

Μάλιστα όπως έλεγε ο κ. Τσελέντης, «από τα επιπλέον όργανα που έχουμε τοποθετήσει στην ευρύτερη περιοχή υπολογίσαμε με ακρίβεια τα αίτια του φαινομένου το οποίο οφείλεται στα ρήγματα Καστελλίου και Θραψανού που ενώνονται στο βάθος κάτω από τον Δήμο Μινώα πεδιάδος».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης

Σεισμός στην Κρήτη: Το θύμα βρισκόταν στην εκκλησία για την αναστήλωσή της - 11 οι τραυματίες

Σεισμός στην Κρήτη: Τα πρώτα βίντεο από το σημείο που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος

Σεισμός στην Κρήτη: Η ανάρτηση Τσελέντη τρία 24ωρα πριν τα 5,8 Ρίχτερ