Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στη Χαλκιδική: Ανησυχούν οι σεισμολόγοι για το ρήγμα της Ανατολίας
Σε ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα του ελλαδικού χώρου, την Τάφρο του Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο ισχυρός σεισμός των 5,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής ανοιχτά της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα σε απόσταση 137 χλμ νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης, στον θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους.
Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρότατους σεισμούς, μεταξύ των οποίων και ο καταστροφικός σεισμός 7,5 Ρίχτερ του 1905, ο οποίος σημειώθηκε στη μύτη της χερσονήσου του Άθω.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το συγκεκριμένο ρήγμα της Ανατολίας στο παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και δεν υπάρχει ξεκάθαρη εκτίμηση για το πώς θα συμπεριφερθεί. Η σεισμική δόνηση, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ ταρακουνήθηκε και η Αττική.
Λέκκας: «Φαίνεται πως ήταν ο κύριος σεισμός»
«Όπως φαίνονται τώρα τα πράγματα, ήταν ο κύριος σεισμός. Έχουμε αρκετούς μικρότερους σεισμούς. Ήταν ένας σεισμός 5,4 Ρίχτερ, που έγινε αντιληπτός σε μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας, αλλά δεν είχε επιπτώσεις, γιατί ήταν στο θαλάσσιο χώρο, αρκετά μακριά από τα αστικά κέντρα. Η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι είναι ένας σεισμός πάνω από το ρήγμα της Ανατολίας που συνδέεται με μεγάλα γεγονότα και στον τουρκικό αλλά και στον ελλαδικό χώρο», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο MEGA και προσθέτοντας ότι «αυτό το ρήγμα μπορεί να δώσει και 7 Ρίχτερ».
Γεράσιμος Παπαδοπουλος: Η σεισμική ζώνη στην υποθαλάσσια τάφρο του Βορείου Αιγαίου δίνει μεγάλους σεισμούς
Παρόμοιο προβληματισμό εξέφρασε και ο σεισμολογος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος σε ανάρτησή του στο Facebook υπενθύμισε ότι η επίμαχη σεισμική ζώνη έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρούς σεισμούς.
«O σημερινός σεισμός μεγέθους Μ5,4 έγινε εκεί που είχαμε το σεισμό Μ6,6 στις 18.1.1982. Προς τα βορειοανατολικά (ΒΑ) έγινε ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς των τελευταίων 120 ετών: 8.11.1905, M7,2 με πολλές καταστροφές στον Άθω. Λεπτομερή μελέτη δημοσιεύσαμε για πρώτη φορά προ 2ετίας, με πρώτη συγγραφέα την Ιωάννα Τριανταφύλλου (εργασία από τη διδακτορική της διατριβή). Ακόμη πιο ΒΑ έγινε στις 6.8.1983 Μ6,7. Η σεισμική ζώνη της τάφρου του Β.Αιγαίου αποτελεί συνέχεια του μεγάλου ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας και δίνει μεγάλα μεγέθη» έγραψε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν
Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική
Survivor Spoiler: Έξαλλοι οι Διάσημοι με τον Βαλάντη - «Είναι κακός, έχει πονηριά»
Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση