Εύβοια- Παπαδόπουλος: Δεν αξιολογήθηκε σωστά η σεισμική δραστηριότητα
Η σεισμική δραστηριότητα στη νότια Εύβοια δεν αξιολογήθηκε σωστά από την επιστημονική κοινότητα δήλωσε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Με αφορμή και τον ισχυρό σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στη νότια Εύβοια, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα είχε αρχίσει εδώ και ένα μήνα στην περιοχή αλλά οι σεισμολόγοι τον αξιολόγησαν λανθασμένα.
Πάντως ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός: «Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που προκύπτει από συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε πλήρη γνώση της περιοχής, δεν έχουμε καλή γνώση του ρήγματος, δεν γνωρίζουμε στο παρελθόν αν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στην περιοχή και αυτό δε βοηθάει τις εκτιμήσεις. Δεύτερον, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου με πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς και αυτό δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα από την κοινότητα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Και αυτοί οι πολύ μικροί σεισμοί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες προς εμάς. Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και με ένα πνεύμα συνεννόησης. Επανέλαβα πολλές φορές ότι αυτή η Πολιτεία έχει όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα ακριβώς να φέρνουν μέσω των επιτροπών τους κοντά τους επιστήμονες και να συζητούν», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.
«Έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει κι ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι, έχουμε ατελής γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.
Διαβάστε ακόμα:
Σεισμός στην Εύβοια: «Ρήγμα» ανάμεσα σε σεισμολόγους - Έντονη διαφωνία
Τα τέσσερα ρήγματα που απειλούν το Λεκανοπέδιο Αττικής
Σεισμός στην Εύβοια: Εικόνες και βίντεο από τις ρωγμές σε νηπιαγωγείο