Σεισμός στην Εύβοια: Κουνούσε από τις 25 Οκτωβρίου – Παραμένει η αγωνία

Σεισμός: Παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας για την αμέλεια που έδειξε στη δραστηριότητα που υπήρχε στην περιοχή τον τελευταίο μήνα. Γιατί κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι τα 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.
Οι κάτοικοι της Εύβοιας ζουν τρίτο 24ωρο αγωνίας λόγω των συνεχόμενων σεισμών στην περιοχή του χωριού Ζάρακες.
Newsbomb.gr / Νίκος Χριστοφάκης
7'

Για ένα ακόμα 24ωρο οι κάτοικοι στη νότια Εύβοια, ειδικότερα στο χωριό Ζάρακες, έζησαν με την αγωνία και τον τρόμο από τον «χορό» των Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί μετά τα 5 Ρίχτερ της Τρίτης συνεχίζονται, με την επιστημονική κοινότητα να παραμένει διχασμένη τόσο για το ρήγμα που αποκαλύφθηκε στην περιοχή, όσο και για τη σεισμική δραστηριότητα σε περιοχές όπως οι Αλκυονίδες.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος φιλοξενήθηκε στην πρωινή εκπομπή του Mega, όπου ανέφερε ότι η επιστημονική κοινότητα βιάστηκε να μιλήσει για κύριο σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ που έγιναν το πρωί της Τρίτης, αφού το βράδυ της ίδιας ημέρας η δόνηση των 5 Ρίχτερ τη διέψευσε. Παράλληλα, παραδέχθηκε την αμέλεια όλων των επιστημόνων του κλάδου, του εαυτού του συμπεριλαμβανόμενου, για τη δραστηριότητα που υπήρχε στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου.

«Ήταν μια βιαστική τοποθέτηση, ότι ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. Θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, να μην έχουμε τόσο μεγάλη βεβαιότητα. Αυτά τα φαινόμενα έχουν μέσα τους την αβεβαιότητα. Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε μέχρι πόσο θα δώσει ή αν δεν θα δώσει καθόλου. Είναι μια σχεδόν άγνωστη περιοχή. Τώρα αρχίζουμε να τη μαθαίνουμε, τώρα γίνεται καταγραφή των σεισμών. Δεν υπάρχει ιστορικό στην περιοχή. Η απουσία καταγεγραμμένου ιστορικού δεν αποτελεί ότι δεν θα γίνει στο μέλλον ένας ισχυρός σεισμός», είπε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Σε όλες αυτές τις περιοχές δεν υπήρχε καταγεγραμμένο ιστορικό. Κι έρχεται ξαφνικά ο σεισμός της Πάρνηθας, για παράδειγμα, και λέμε «έκπληξη»! Ακόμα και για τους σεισμολόγους», ανέφερε για περιοχές που στο παρελθόν «έδωσαν» μεγάλους σεισμούς χωρίς να έχουν δώσει νωρίτερα ανάλογα δείγματα τέτοιας δραστηριότητας.

Ακολούθως, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: «Από τις 25 Οκτωβρίου, έχω κοιτάξει όλα τα στοιχεία. Είναι μια αμέλεια της επιστημονικής κοινότητας, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Δεν δώσαμε προσοχή, γιατί κουνάει συνεχώς από τις 25 Οκτωβρίου και ύστερα. Αποδεικνύεται ότι ήταν μια προσεισμική ακολουθία, όπως ήταν και στο Αρκαλοχώρι πέρσι. Κουνούσε τέσσερις μήνες συνέχεια και κατέληξε σε σεισμό 6 Ρίχτερ».

Για το πότε θα μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα το ποιος είναι ο κύριος σεισμός, επεσήμανε: «Χρειάζεται υπομονή, αναλύονται τα στοιχεία. Αναλύονται από τις 25 Οκτωβρίου και μετά, αργήσαμε σε αυτό έπρεπε να το έχουμε κάνει. Ίσως χρειάζονται ένα-δύο 24ωρα ακόμα, για να υπάρξει συμπέρασμα. Αυτοί οι μικροί σεισμοί, που ήταν γύρω στους 100 μέχρι που έγινε το 4,7 Ρίχτερ προχθές το πρωί, περιέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες. Ιχνηλατούν το ρήγμα. Όλα αυτά θέλουν μια πολύ προσεκτική ανάλυση».

Σε ερώτηση για τη μετασεισμική ακολουθία, σχολίασε: «Είναι ένα πρώτο δείγμα, το οποίο δεν είναι αρκετό μέχρι τώρα. Έχουμε σεισμούς αρκετούς ακόμα και τώρα, 2άρηδες, 2,5άρηδες, οι μεγαλύτεροι ήταν 3,5 μετά το 5άρι. Όλα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν, για το αν διαφέρει η φύση των δονήσεων. Αν έχουν τις ίδιες ιδιότητες, αν άλλαξε το καθεστώς μετά το 5άρι. Δεν υπάρχει οδηγία «φύγετε από τα σπίτια σας». Δεν είναι ποτέ οδηγία αντισεισμικής προστασίας μια τέτοια φράση».

Τα «καρφιά» για τον Τσελέντη και η «σεισμολογική Ραφαέλα Καρά»

Ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέχεια, ρωτήθηκε για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ίδιου και του κ. Τσελέντη, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για τις Αλκυονίδες. «Δεν είναι κακό να ανησυχούμε για τις Αλκυονίδες. Είναι κακό να λέμε ότι ανησυχούμε και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε, όταν δεν υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο από αυτά που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια. Δεύτερον, είναι κακό να ανησυχούμε για τις Αλκυονίδες και να το λέμε δημόσια, χωρίς καμία προηγούμενη επιστημονική συζήτηση σε φορείς που μπορεί να συζητηθεί, όταν έχουμε ανοικτή «πληγή» στην Εύβοια που έχει επιπτώσεις και στην Αττική. Οι Αλκυονίδες όχι μόνο δεν έχουν σεισμική δραστηριότητα, αλλά δεν υπάρχει κανένα άλλο στοιχείο», είπε χαρακτηριστικά.

«Η φόρτιση ενέργειας υπάρχει σε πολλά ρήγματα σε όλη την Ελλάδα. Από εκεί και μετά, θα μπορέσουμε, έχουμε όπλα στην επιστήμη να το κάνουμε, σε πιο βαθμό ωριμότητας έχει φτάσει αυτή η φόρτιση. Μετά θα επαληθεύσουμε με άλλους επιστήμονες, και μετά θα πούμε τι μπορεί να συμβεί».

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος έγινε ακόμα πιο αιχμηρός, λέγοντας: «Είμαι παλιός και θυμάμαι τη Ραφαέλα Καρά. Μια ωραία, ψηλή, ξανθιά τραγουδίστρια. Είχε βγάλει ένα ποτ-πουρί με όλα τα «όπλα» της τα τραγουδιστικά. Τώρα, λοιπόν, έχουμε μια σεισμολογική Ραφαέλα Καρά, που βάζει μέσα στο καλάθι του ποτ-πουρί όλα τα όπλα τα επιστημονικά, για να μπορέσουμε να πούμε το γνωστό, σε ακατάλληλο χρόνο. Γίνεται αστείο από μια πλευρά, αλλά είδα τις αντιδράσεις από τα ίδια τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει μέσο που να μην με κάλεσε να πω αυτό που λέω και σε εσάς. Μου είπαν όλοι ότι έχουμε κατακλυστεί από τηλεφωνήματα για αυτό το πράγμα. Εντελώς άκαιρη στιγμή να πούμε αυτό που είπαμε. Θα υπάρχει και συνέχεια σήμερα, επ’ αυτού. Πως το λες αυτό έτσι άκριτα;».

Παπαζάχος: Θα μπορούσε να συμβεί σεισμός 6 Ρίχτερ

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. «Οι περισσότεροι συνάδελφοι συμφωνούν στα βασικά στοιχεία. Είναι μια περιοχή με άγνωστη σεισμική δραστηριότητα, με όχι καλά κατανεμημένα ρήγματα και μια ακολουθία σε εξέλιξη. Συμφωνώ με τον κ. Παπαδόπουλο ότι δεν μπορούμε να πούμε τόσο γρήγορα ότι είναι ο κύριος σεισμός», ανέφερε.

Σχετικά με τα ενεργά ρήγματα στην περιοχή της Εύβοιας, σχολίασε: «Υπάρχουν στην περιοχή ενεργά ρήγματα, τα οποία βρίσκονται στη θάλασσα και είναι της τάξης των 15 με 20 χιλιομέτρων. Θα μπορούσε να συμβεί ένας σεισμός 6 Ρίχτερ. Στον ελληνικό χώρο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, τέτοια ρήγματα υπάρχουν σχεδόν παντού. Τα 6 Ρίχτερ είναι ο ελάχιστος σεισμός που μπορεί να γίνει, σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, τέτοιου μεγέθους. Αυτή τη στιγμή πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, να αναλύσουμε τα δεδομένα και να μην δώσουμε ψευδαίσθηση στον κόσμο ότι όλα έχουν ολοκληρωθεί».

«Στην Αθήνα υπάρχει αισθητότητα. Ακόμα κι ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή εκεί, δεν θα είχε επιπτώσεις στην Αθήνα. Το πρόβλημα δεν είναι η Αθήνα. Είναι η περιοχή. Η Νότια Εύβοια έχει χαμηλή σεισμικότητα, συνεπώς δεν είναι εξοικειωμένοι ούτε οι κάτοικοι, ούτε οι κατασκευαστές. Είναι αυτό που λέω καμιά φορά ότι στη Φλώρινα έχουν όλοι αλυσίδες για το χιόνι, στην Ιεράπετρα δεν έχει κανένας», πρόσθεσε αναφορικά με την Αττική.

Ενώ για το τι πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι, υποστήριξε: «Χρειάζεται προσοχή, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Τα στοιχεία αξιολογούνται. Σε πρακτικό επίπεδο, ο κόσμος στην περιοχή πρέπει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα. Να ελεγχθούν τα σπίτια με βλάβες, από τα συνεργεία που έχουν πάει εκεί. Στοιχειώδη μέτρα προστασίας, να γίνει άσκηση επικινδυνότητας αν μένεις σε ένα σύγχρονο σπίτι, αντισεισμικά κατασκευασμένο. Αν μένεις σε σπίτι που εμφανώς έχει προβλήματα, δεν μπορείς να μένεις εκεί όσο υπάρχει σεισμική ακολουθία».

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις

«Πυρά» Παπαδόπουλου σε Τσελέντη: Έχουμε τη σεισμολογική Ραφαέλα Καρά

Λέκκας στο Newsbomb.gr: Πιθανότητα για νέο σεισμό 5 ρίχτερ

Σεισμός: Οι οδηγίες προστασίας σε περίπτωση σεισμικής δόνησης (video)