Σεισμός στη Μυτιλήνη - Παπαδόπουλος: Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος

Οι συνεχείς μετασεισμοί στη Μυτιλήνη προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες οι οποίοι καλούν να ληφθούν μέτρα στο νησί - Τι δηλώνει στο Newsbomb.gr ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος
3'

Προβληματισμός επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα λόγω των συνεχόμενων σεισμικών δονήσεων στη Μυτιλήνη, με τη μεγαλύτερη από αυτές να φτάνει τα 4,9 Ρίχτερ τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Όπως δήλωσε στο Newsbomb.gr ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος, παραμένει άγνωστο αν τα 4,9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ακόμα. Είναι πολύ νωρίς και δεν επαρκούν τα δεδομένα. Είναι ακόμα ανοιχτό μέχρι να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία», εξήγησε ο ίδιος

Παράλληλα ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η μετασεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού και αυτό είναι ένα στοιχείο που χρειάζεται προσοχή. «Αν γινόταν στη θάλασσα θα ήταν λιγότερο επικίνδυνο», συμπλήρωσε ο καθηγητής.

Ανέφερε επίσης ο ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σημαντικών σεισμών στο παρελθόν. Για τους παραπάνω λόγους όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνει έκκληση να ληφθούν μέτρα συμφωνα με αυτά που προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου Εγκέλαδος.

Κατέληξε λέγοντας ότι οι αρμόδιες αρχές πρέπει να εξετάσουν σπίτια στην περιοχή για τυχόν ζημιές.

Μικροζημιές στη Μυτιλήνη από τους σεισμούς

Πράγματι, περιορισμένες φθορές καταγράφηκαν σε σπίτια από τους συνεχόμενους μετασεισμούς . Συγκεκριμένα πρόκειται για τρείς οικίες στο Μόλυβο,δυο στην Πελόπη, στην εκκλησία της Στύψης αλλά και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr και δημοσιεύει σχετικές εικόνες:

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση.

Χουλιάρας και Τσελέντης για τους σεισμούς στη Μυτιλήνη

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την κατάσταση στη Μυτιλήνη δημοσίευσαν ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης καθώς και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Σεισμολογίας, Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ο κ. Τσελέντης τονίζει και ο ίδιος από την πλευρά του πως δεν είναι σίγουρο αν τα 4.9 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, ενώ ο κ. Χουλιάρας διευκρινίζει πως το επίκεντροο του σημερινού σεισμού δεν σχετίζεται με τη μεγάλη σεισμική δόνηση που έπληξε το 2017 το νησί.

Συνεχείς μετασεισμοί μετά τα 4,9 Ρίχτερ

Από τις πρωϊνές ώρες του Σαββάτου η μετασεισμική ακολουθία που εντοπίζεται στο νησί της Μυτιλήνης είναι έντονη.

Προηγήθηκε, ο σεισμός των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε τους κατοίκους τα ξημερώματα, στις 03:52.

Ο ισχυρότερος μετασεισμός σημειώθηκε στις 08:39 και είχε ένταση 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τρια χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου στην περιοχή του Λεπετύμνου, ίδιο με αυτό που σημειώθηκε ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ.

Η σεισμική δόνηση των 4,9 Ρίχτερ έγινε αισθητή και στην Σμύρνη, στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών ο πρώτος σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 17,5 χιλιόμετρα.

Σχετικές ειδήσεις