Σεισμός 4,7 Ρίχτερ στην Κρήτη: Τι απαντούν Λέκκας και Παπαδόπουλος
Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 7:30 το απόγευμα σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης, με τους σεισμολόγους να παρουσιάζονται καθησυχαστικοί.
Όπως τόνισε στο μιλώντας στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο συγκεκριμένος σεισμός με επίκεντρο 48 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου δεν προκαλεί ανησυχία.
Ο κ. Λέκκας εξηγεί ότι η περιοχή ενδέχεται να «δώσει» μεγαλύτερο σεισμό, αλλά το γεγονός ότι είναι απομακρυσμένη από την Κρήτη, δεν δημιουργεί προβληματισμό.
«Είναι μια περιοχή που δίνει αντίστοιχους σεισμούς και βρίσκεται στη λεγόμενη οπισθοτάφρο του ελληνικού χώρου και όχι πάνω σε κάποιο τόξο. Ακόμα και κάποιος μεγαλύτερος σεισμός να γίνει δεν υπάρχει θέμα, διότι είναι μακριά», αναφέρει ο καθηγητής
Τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά στην περίπτωση που ο σεισμός σημειωνόταν νότια της Κρήτης. «Αν γινόταν στο τόξο νότια της Κρήτης θα μπορούσε να δώσει μεγάλο σεισμό. Τώρα στα βόρεια δεν μπορεί», επισημαίνει ο καθηγητής τονίζοντας παράλληλα ότι δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία.
Από την πλευρά του και ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος δεν θεωρεί πως υπάρχει λόγος ανησυχίας, τουλάχιστον προς το παρόν. «Ένα συνηθισμένο σεισμικό φαινόμενο που συχνά σημειώνεται στον ελλαδικό χώρο σε αυτά τα μεγέθη», δήλωσε ο ίδιος στο Newsbomb.gr.
Σεισμός 4,7 Ρίχτερ αισθητός στην Κρήτη
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα του Σαββάτου σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Aναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτού Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 48 χιλιόμετρα βόρεια του Ηρακλείου ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 28 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με αναφορές, ο σεισμός έγινε αισθητός στην Κρήτη.
Λέκκας: Υποχρεωτικός ο προσεισμικός έλεγχος στα δημόσια κτήρια
Στο μεταξύ, υποχρεωτικοί καθίστανται πλέον οι προληπτικοί αντισεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτήρια, όπως τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας παρέστη χθες (17/2) στη σύσκεψης εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο τον άμεσο προσεισμικό έλεγχο για ζητήματα αντισεισμικής προστασίας και ανθεκτικότητας δημόσιων κτηρίων, όπου συζητήθηκε η βελτίωση της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας.
Όπως σημείωσε στο Newsbomb.gr, «την επόμενη Τετάρτη θα υπάρχουν λεπτομέρειες. Τώρα έγινε μια πρώτη συζήτηση», ενώ ανέφερε ότι «πάντα υπάρχει κίνδυνος. Τα μέτρα θα προκύψουν μετά την όλη διαδικασία».
Ο καθηγητής, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ, τόνισε ότι «με αυτή την πρωτοβουλία γίνεται υποχρεωτικός ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτήρια, αρχής γενομένης από τα σχολεία και τα νοσοκομεία».
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι «οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είχαν αρχίσει την δεκαετία του 2000, όμως είχαν ένα προαιρετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα από τα 80.000 δημόσια κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουμε στην Ελλάδα, μόνο τα 16.000 με 17.000 κτίρια να έχουν απογραφεί. Έχει γίνει ο πρωτοβάθμιος έλεγχος και αυτή η βάση δεδομένων υπάρχει στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έως τώρα, παρά τις εκκλήσεις που κάναμε για τον πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο, το ποσοστό των κτιρίων ήταν πολύ χαρακτηριστικά μικρό που ελέγχετο κάθε χρόνο.»
Κτήρια και αντισεισμικοί κανονισμοί
«Το 30% των κτηρίων στην επικράτεια έχουν δομηθεί με τον νέο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό. Αυτά τα κτίρια δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Από κει και πέρα υπάρχει ένα 30% κτιρίων που δομήθηκαν από το -69 μέχρι το -84. Αυτά τα κτίρια τα οποία δομήθηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, δεν έχουν πρόβλημα, εκτός εάν έχουν γίνει παρεμβάσεις, αν είναι ασυντήρητα και ούτω καθεξής», επεσήμανε ο κ. Λέκκας.
Τόνισε, επίσης, ότι τα κτήρια που χτίστηκαν από το 1959 και πριν είναι κατά προτεραιότητα σε έλεγχο. Μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί μόλις τα 25.000 κτήρια από τα 80.000 για τα οποία είχε δοθεί εντολή για προσεισμικό έλεγχο.
Διευκρίνισε, δε, ότι από τα 55.000 κτίρια που απομένουν για έλεγχο δεν χρησιμοποιούνται όλα. Είναι αποθήκες, είναι κτήρια τα οποία δεν είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας.
Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει κάθε μία πενταετία, κάθε μία δεκαετία, να επανελέγχουμε τα κτήρια, έτσι ώστε να διαπιστώνεται η αντισεισμική τους επάρκεια.