Σεισμός στα Χανιά: Το ρήγμα που έδωσε τα 5,3 Ρίχτερ είχε δώσει σαν σήμερα σεισμό 8,5 Ρίχτερ

Η ιστορία επαναλαμβάνεται με ανατριχιαστική ακρίβεια
6'

Η Κρήτη σείστηκε από 5,3 Ρίχτερ από το ρήγμα της Παλαιοχώρας Χανίων, το οποίο ευθύνεται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην ιστορία της Μεσογείου ο οποίος είχε γίνει και εκείνος σαν σήμερα το 365 μ.Χ!

Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του, σαν σήμερα σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός από το ίδιο ρήγμα και μάλιστα είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες θύματα.

Ήταν δε τόσο μεγάλη η έντασή του που η δυτική Κρήτη ανυψώθηκε 9 μέτρα ενώ τεράστια τσουνάμι έπληξαν την Αλεξάνδρεια, την Πελοπόννησο και τη Σικελία!

Δείτε την ανάρτηση:

«Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος»

Νωρίτερα, με άλλη ανάρτηση του, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν γνωρίζουν αν ήταν ο κύριος σεισμός

«Σεισμός μεγέθους 5,3 , επιφανειακός , στις 7.01 το πρωί με επίκεντρο 56 χλμ ΝΔ της Παλαιόχωρας Χανίων σε απόσταση ασφαλείας στο θαλάσσιο χώρο. Ακολούθησαν μερικοί μετασεισμοί μικρότερων μεγεθών. Προηγήθηκε προσεισμός 4,2 χθες και άλλοι μικρότεροι. Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο 5,3 ήταν ο κύριος», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Τι λέει στο Newsbomb.gr ο Ευθύμης Λέκκας

Δεν έγινε αισθητός στην περιοχή των Χανίων ο σεισμός που σημειώθηκε νωρίτερα 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας, στην Κρήτη σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αποκλειστικά στο Newsbomb.gr, ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Πιο συγκεκριμένα, στα Χανιά η σεισμική δραστηριότητα είναι ενεργή τις τελευταίες τρεις ημέρες, με τον μεγαλύτερη σεισμό να καταγράφεται σήμερα, Κυριακή 21 Ιουλίου περίπου στις 7 το πρωί, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ και ακολουθεί ο χθεσινοβραδινός των 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως προηγήθηκαν ακόμη 10 σεισμοί μικρότερης κλίμακας ενώ η περιοχή διαθέτει ακόμη δυναμικότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός δεν έγινε αισθητός στην περιοχή των Χανίων καθώς σημειώθηκε «στη μέση του πελάγους, είναι πιθανόν να δούμε και άλλο δυνατότερο σεισμό, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί καθώς απέχει πολύ το σημείο από το νησί της Κρήτης».

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την πρώτη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.01 λεπτά σήμερα το πρωί στο θαλάσσιο χώρο, 46 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας. Το εστιακό βάθος ήταν στα 21 χιλιόμετρα. Στο ίδιο σημείο σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,2 της κλίμακας Ρίχτερ –σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου– σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (20/07). Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 4,6 χιλιόμετρα και επίκεντρο 26 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας Χανίων.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας, σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, για την σεισμική δραστηριότητα στα Χανιά.

Ο σεισμός όπως είπε χαρακτηρίζεται σχετικά επιφανειακός αλλά το εστιακό του βάθος αλλά και το γεγονός ότι σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή ήταν σημαντικό, όπως είπε διαφορετικά θα γοινόταν πιο αισθητός.Σεισμός ταρακούνησε την Αχαΐα: Τι λέει στο Newsbomb.gr ο Ευθύμης Λέκκας

Ο σεισμός του 365 μ.Χ. που ισοπέδωσε την Κρήτη

Ο σεισμός στην Κρήτη το 365 μ.Χ. έλαβε χώρα κατά την ανατολή του Ηλίου τις 21 Ιουλίου 365 με επίκεντρο κοντά στις ακτές της δυτικής Κρήτης. Ο σεισμός υπολογίζεται ότι είχε μέγεθος μεγαλύτερο από 8 ρίχτερ στην κλίμακα Ρίχτερ, υπολογίζεται μεταξύ 8,3 και 8,7 ρίχτερ, γεγονός που τον κατατάσσει ως τον ισχυρότερο σεισμό που έχει καταγραφεί στη Μεσόγειο.

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην κεντρική και νότια Ελλάδα, στη Λιβύη, στη Μικρά Ασία και την Αίγυπτο. Σχεδόν όλες οι πόλεις της Κρήτης καταστράφηκαν από το σεισμό. Επίσης προκάλεσε την ανύψωση της δυτικής Κρήτης μέχρι και 9 μέτρα.

Ο σεισμός είχε μεγάλο αντίκτυπο στους ανθρώπους στο τέλος της αρχαιότητας και αναφέρεται από μεγάλο αριθμό έργων διαφόρων συγγραφέων.

Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι το οποίο προξένησε πολλές καταστροφές σε όλη την ανατολική Μεσόγειο, ιδίως στην Κρήτη και το δέλτα του Νείλου. Στη νοτιοδυτική Κρήτη τα κύματα από το σεισμό υπολογίζεται ότι είχαν ύψος 12 μέτρων. Το ύψος των κυμάτων ήταν μεγάλο και στο δέλτα του Νείλου, όπου υπολογίζεται ότι στην Αλεξάνδρεια έφτασε τα 9,5 μέτρα, ενώ σε γειτονικές πόλεις 7,1, 4,9 και 2 μέτρα. Στην Αλεξάνδρεια τα νερά αρχικά υποχώρησαν και έτσι κάτοικοι της πόλης πήγαν να μαζέψουν ψάρια και άλλα ζώα εκεί όπου πριν ήταν η θάλασσα. Τα νερά επέστρεψαν με τόσο μεγάλη ορμή ώστε μετέφεραν μεγάλα πλοία στις οροφές σπιτιών, ενώ άλλα πλοία βρέθηκαν σχεδόν τρία χιλιόμετρα στην ενδοχώρα.

Ο Αμμιανός Μαρκελλίνος υπολόγισε πως περίπου 10.000 άνθρωποι πέθαναν μόνο στην Αλεξάνδρεια.

Αναλυτικά ο Μαρκελλίνος αναφέρει:

Tρομερή καταστροφή ξέσπασε ξαφνικά σ΄ολόκληρο τον (τότε γνωστό) κόσμο, παρόμοια της οποίας δεν βρίσκει κανείς πουθενά, ούτε στους θρύλους ούτε στα αληθινά ιστορικά γεγονότα. Λίγο μετά το πρώτο φως της αυγής, αφού προηγήθηκαν βροντές και αστραπές, ολόκληρη η Γη συνταράχθηκε. Η θάλασσα αποσύρθηκε και τα νερά της τραβήχτηκαν σε τέτοια έκταση ώστε ο βυθός της αποκαλύφθηκε. Μπορούσε, έτσι, κανείς να δει χωμένα βαθιά στη λάσπη πολλά θαλάσσια όντα και πολλές οροσειρές και κοιλάδες που, ενώ ήταν πάντοτε σκεπασμένες με νερό, έγιναν ορατές καθώς έπεφταν πάνω τους για πρώτη φορά οι ακτίνες του ήλιου.

Πολλά πλοία εξώκειλαν και πολλοί άνθρωποι περιπλανώνταν στα λίγα νερά που έμειναν μαζεύοντας ψάρια και άλλα θαλάσσια όντα, αλλά τα θαλάσσια κύματα επανήλθαν υπερυψωμένα και όρμησαν πάνω στα αβαθή νερά, στα νησιά και σε εκτεταμένες στεριές ισοπεδώνοντας πολλά κτίρια ή οτιδήποτε συναντούσαν στο δρόμο τους.

Τεράστιες ποσότητες νερού φόνευσαν, κατά την επιστροφή τους, πολλές χιλιάδες ανθρώπων. Όταν η μανία των νερών κόπασε, φάνηκαν μερικά κατεστραμμένα πλοία και πτώματα ναυαγών. Μερικά μεγάλα πλοία είχαν εκσφενδονιστεί από το κύμα στις στέγες σπιτιών, όπως συνέβη στην Αλεξάνδρεια, και άλλα σε απόσταση μέχρι δύο μίλια μέσα στην ξηρά.

Η καταστροφή που προκλήθηκε στην Αλεξάνδρεια ήταν τέτοια, ώστε η ημερομηνία του σεισμού αναφερόταν μέχρι τα τέλη του 6-ου αιώνα ως η «ημέρα του τρόμου».

Σχετικές ειδήσεις