Σεισμός στην Τουρκία: Τι απαντούν σεισμολόγοι στο Newsbomb.gr για πιθανή σύνδεση με την Ελλάδα

Λέκκας, Παπαδόπουλος και Γκανάς μιλούν στο Newsbomb.gr μετά τον σεισμό στην περιοχή Κάλε της Μαλάτια
3'

Έντονη ανησυχία έχει προκύψει σε πλήθος πολιτών στη χώρα μας μετά τον μεγάλο σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στην περιοχή Κάλε της Μαλάτια ενώ έγινε αισθητός και στις γύρω επαρχίες της ανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών, ο σεισμός έγινε στη ζώνη ρήγματος της Ανατολικής Ανατολίας στις 10.46 π.μ., σε βάθος περίπου 10,07 χιλιομέτρων.

Γκανάς για σεισμό: Κανένας λόγος ανησυχίας

Έλληνες σεισμολόγοι μιλώντας στο Newsbomb.gr εμφανίζονται καθησυχαστικοί αναφορικά με το αν και το κατά πόσο είναι πιθανόν ο εν λόγω σεισμός να επηρεάσει την Ελλάδα, σε αντίθεση με τους Τούρκους σεισμολόγους οι οποίοι τρέφουν μεγάλες ανησυχίες και έντονους προβληματισμούς για την πορεία της γεωδυναμικής έντασης στην Ανατολική Ανατολία.

Ειδικότερα, ο Θανάσης Γκανάς, Γεωλόγος – Σεισμολόγος, Διευθυντής Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εξήγησε μιλώντας στο Newsbomb.gr πως ο σεισμός που εκδηλώθηκε στην περιοχή Κάλε της Μαλάτια δεν αφορά την Ελλάδα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Πρόσθεσε μάλιστα, πως το ενδιαφέρον εστιάζεται αποκλειστικά στην Ανατολική Ανατολία.

Σύνδεση με τους σεισμούς του Φεβρουαρίου του 2023 παρατηρεί ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δρ. Σεισμολογίας στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Μιλώντας στο Newsbomb.gr υποστήριξε πως το ρήγμα του σεισμού δείχνει να σχετίζεται με τους δύο μεγάλους σεισμούς που έλαβαν χώρα τον Φεβρουάριο του 2023, μεγέθους 7,7 Ρίχτερ και 7,6 Ρίχτερ, έχοντας ως τραγικό απολογισμό χιλιάδες θύματα. «Τότε υποστηρίζαμε πως ίσως επηρεαστεί η ανατολική Μεσόγειος. Τώρα όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχίες. Αυτό προκύπτει για δύο λόγους. Αρχικά, ο τελευταίος σεισμός ήταν μικρότερου μεγέθους και δευτερευόντως το ρήγμα της Ανατολίας βρίσκεται μακριά από τη χώρα μας».

Συνεπώς, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισημαίνει πως «δεν υπάρχει δυνατότητα γεωδυναμικού επηρεασμού της χώρας μας και του ευρύτερου χώρου».

Λέκκας: Ο σεισμός δεν θα έχει επίδραση στην Ελλάδα

Ομοίως και ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος ΟΑΣΠ, μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρει πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Ειδικότερα, είπε πως «ο εν λόγω σεισμός στην Τουρκία αποτελεί συνέχεια της δόνησης της 6ης Φεβρουαρίου 2023. Η θέση του είναι σε κομβική περιοχή για το ρήγμα της Ανατολίας». Ωστόσο, επισήμανε πως δεν προβλέπεται «κάποια επίδραση στον ελλαδικό χώρο. Δεν μπορεί να “μεταπηδήσει” στη χώρα μας και το όλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη γύρω τουρκική περιοχή».

Ανήσυχοι οι Τούρκοι σεισμολόγοι

Οι σεισμοί μεγέθους 6 Ρίχτερ είναι σημαντικοί για την Τουρκία, τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας, Hasan Sözbilir αξιολόγησε τον σεισμό. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην Τουρκία, οι σεισμοί πάνω από τα 6 Ρίχτερ μπορούν να προκαλέσουν απώλειες σε ζωές και περιουσίες. Σε αυτόν τον σεισμό πιθανόν να μην υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά προκάλεσε ζημιές σε κτήρια. Ο σεισμός συνέβη σε ένα σημείο μεταξύ της περιοχής όπου συνέβησαν ο σεισμός του Έλαζιγ το 2020 και ο σεισμός του Καχραμανμάρας στις 6 Φεβρουαρίου 2023».

Σχετικές ειδήσεις