Διπλός σεισμός 5,1 Ρίχτερ βόρεια της Χαλκίδας
To Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο τους δύο σεισμούς στα 5,3 και 5,2 Ρίχτερ.
Το USGS δίνει στα 5,4 Ρίχτερ τον πρώτο σεισμό και στα 5,3 Ρίχτερ το δεύτερο.
Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 27χλμ. βορειοδυτικά της Χαλκίδας και στα 80χλμ. βόρεια των Αθηνών, στην θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού, ανάμεσα στην Μαλεσίνα και το καταφύγιο άγριας ζωής Δαφνώντα.
Χαρακτηριστικό του πρώτου σεισμού, ήταν η μεγάλη διάρκεια.
Στην περιοχή έχουν ακολουθήσει τους δύο σεισμούς, αρκετοί μετασεισμοί, με μεγαλύτερο τα 4,1 Ρίχτερ στις 03:13.
Καθησυχαστικός ο Ευθύμιος Λέκκας για τα 5,2 Ρίχτερ
Με δηλώσεις του στο Star, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας μεν ότι οι σεισμοί έγιναν αισθητοί κυρίως στην Αττική, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία, η Λαμία, η Στερεά και η Πελοπόννησος.
«Δεν προέρχεται ο σεισμός από την Κεφαλονιά, καθώς εκεί δεν έγινε αισθητός. Το επίκεντρο ήταν ο βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος. Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι 4 σεισμικές δονήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο κύριο σεισμό».
Την εκτίμηση του ότι το φαινόμενο με τους σεισμούς στην Εύβοια δεν έχει εκτονωθεί, εξέφρασε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σεισμολόγος Άκης Τσελέντης. Παράλληλα συνέστησε την προσοχή των κατοίκων στην ευρύτερη περιοχή του επικέντρου, καθώς θα πρέπει να αποφύγουν τα παλιά σπίτια για την δική τους ασφάλεια.
Σε ανάρτησή του σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:
«Σχετικά με τους σεισμούς στη Χαλκίδα θέλει προσοχή, η περιοχή δεν έχει εκτονωθεί ακόμα πιστεύω ότι είναι πιθανό να έχουμε συνέχεια. Όσοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή ας αποφύγουν τα παλιά σπίτια.»
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κλήσεις για υλικές ζημιές ή αναφορές για τραυματίες.
Δείτε στη gallery το σεισμό, όπως τον κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στην Λοκρίδα, καθώς και τον σεισμογράφο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στην Αταλάντη.