Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη: Κατέρρευσαν σπίτια - Σώα η εγκλωβισμένη γυναίκα

Σεισμός Μυτιλήνη:Ο Εγκέλαδος «χτύπησε» με 6,3 Ρίχτερ μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου - Μία γυναίκα απεγκλωβίστηκε σώα ύστερα από 3,5 ώρες εγκλωβισμού – Μεγάλες οι καταστροφές σε Βρίσα, Πλωμάρι και Σκάλα Πολίχνιτου – Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων - Δείτε συγκλονιστικά βίντεο και φωτογραφίες - 11 οι τραυματίες εκ των οποίων 2 σοβαρά
9'

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε νότια της Μυτιλήνης στις 15:28 (τοπική ώρα) σήμερα 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 37 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός ακόμη και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής αλλά και της Τουρκίας, κυρίως στην Κωνστατινούπολη και τη Σμύρνη.

Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης και της Χίου πετάχτηκαν κυριολεκτικά έντρομοι έξω από τα σπίτια τους.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή του σεισμού

Κατέρρευσαν σπίτια στο Πλωμάρι

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν καταγραφεί εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή του Πλωμαρίου ενώ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έχουν καταρρεύσει και κτήρια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, αλλά και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

(Δείτε σχετικές δηλώσεις του Δημάρχου Χίου)

Λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 ρίχτερ που συντάραξε τη Μυτιλήνη, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Μεγάλες καταστροφές στα Βρισά

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Έκτακτων Αναγκών του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος μεταβαίνει στη σεισμόπληκτη Βρίσα: «Το μισό χωριό έχει μεγάλες ζημιές και πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει».

Συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασαν στο χωριό ανέσυραν τραυματίες από τα ερείπια της Βρισάς.

Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα η γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια διασώθηκε και δεν κινδυνεύει η υγεία της, ωστόσο έχει τραυματιστεί και οδηγείται στο κέντρο υγείας της περιοχής για να λάβει τις πρώτες βοήθειες.

Σημειώνεται ότι μαζί με την ομάδα της ΕΜΑΚ που κατέφθασς στην Μυτιλήνη με το Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού είναι και ένας εκπαιδευμένος σκύλος για τις έρευνες μέσα στα χαλάσματα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης σόθηκε εντολή σε λεωφορεία των αστικών ΚΤΕΛ να είναι έτοιμα για την εκκένωση του οικισμού για λόγους ασφάλειας.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες κατοίκων

Συγκλονιστικές μαρτυρίες είναι οι μαρτυρίες κατοίκων του νησιού που μίλησαν στο Newsbomb.gr.

Ο Νίκος Τάλας, κάτοικος Μυτιλήνης αναφέρει: «Τα σπίτια στην πόλη έχουν υποστεί ελαφρές ζημιές, κυρίως ρωγμές. Όλοι οι γνωστοί μας που έχουν σπίτια στο Πλωμάρι και Βρισα και γύρω περιοχές όμως κλαίνε τα σπίτια τους από τη βιβλική καταστροφή. Οι μετασεισμοί που γίνονται είναι πάρα πολλοί».

Ο Περικλής Καρακλάς στις δηλώσεις αναφέρει για τις καταστροφές στο χωριό της Βρίσας: «Η Βρίσα έχει υποστεί βιβλική καταστροφή. Τα σπίτια μας έπεσαν σαν να τα κλότσησε ένα γιγάντιο πόδι. Από τα σπίτια των χιλίων κατοίκων τα μισά είναι τελείως κατεστραμμένα. Μας έπιασε απογοήτευση. Πήραμε τους δρόμους σαν τους παλαβούς από το σοκ. Η Πυροσβεστική ψάχνει για εγκλωβισμένους και φοβόμαστε για άλλο σεισμό».

«Το μισό χωριό έχει γκρεμιστεί»

Μεγάλες ζημίες προκάλεσε στο χωρίο Βρισά των περίπου 800 κατοίκων ο ισχυρός σεισμός 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

«Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς, που σημείωσε ακόμη ότι αγνοείται μια γυναίκα η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν σε ένα από τα παλιά κτίσματα του χωριού.

Επίσης ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.

Στήνουν σκηνές για τους σεισμοπαθείς

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου στήνει ο στρατός ενώ ο Δήμος Μυτιήνης ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Καμπούρη που βρίσκεται στην περιοχή της Βρισάς, η καταστροφή του χωριού είναι ολική. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων είναι και το παλιό σχολείο του χωριού.

Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτίρια στην Σκάλα Πολιχνίτου

Παλιά βιομηχανικά κτίρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Τι λένε οι σεισμολόγοι για το μεγάλο σεισμό

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τον μεγάλο σεισμό μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου, ο οποίος έγινε αισθητός μέχρι και στην Αθήνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας σημείωσε: «Είναι 6 ρίχτερ, έχει κατέβει το βάθος στα 10 χιλιόμετρα, Είναι σίγουρα επιφανειακός, θα έχουμε προβλήματα, θα έχει μετασεισμούς. Ο σεισμός είναι σε θαλάσσια περιοχή, καταγράφουμε μετασεισμούς»

Στην ερώτηση αν συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας, απάντησε ότι «Η περιοχή μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Είναι σε διέγερση, η περιοχή έχει δώσει και μεγαλύτερους σεισμούς από αυτόν».

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας τόνισε τα δεδομένα δείχνουν ότι ο σεισμός ήταν μικρού βάθους.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι ένας σεισμός των 6,3 βαθμών Ρίχτερ αναμένεται να έχει «πλούσια» μετασεισμική δραστηριότητα.

Ωστόσο, ο κ. Λέκκας απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται με το ρήγμα της Ανατολίας και σημείωσε ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο παρακλάδι του ρήγματος.

Παπαζάχος: Περιμένουμε μετασεισμούς πάνω από 5,5 Ρίχτερ

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των σεισμολόγων από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 15:28 το απόγευμα της Δευτέρας μεταξύ Μυτιλήνης και Χίου

Ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος μίλησε στην ΕΡΤ και υποστήριξε ότι η περιοχή αυτή βρίθει ρηγμάτων.

Όπως τόνισε, αναμένονται μετασεισμοί ακόμα και πάνω από 5,5 ρίχτερ τις επόμενες δυο ημέρες.

Ειδικά κλιμάκια στέλνει ο Σπίρτζης στη Μυτιλήνη

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έχει ήδη μιλήσει με τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη και στο νησί στέλνονται άμεσα κλιμάκια μηχανικών εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, τα οποία θα προχωρήσουν σε επί τόπου αυτοψία των κτηριακών δομών του νησιού αλλά και του οδικού δικτύου.

Τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου αναμένεται να έχουν φτάσουν στο νησί νωρίς το απόγευμα.

Ζημιές και στη Χίο

Ο ισχυρός σεισμός επηρέασε και το νησί της Χίου, χωρίς ωστόσο οι ζημιές να είναι σημαντικές. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Τσίπρας: Η σκέψη μας στους πληγέντες

Με μήνυμά του μέσα από τη σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως το ενδιαφέρον όλων αυτές τις στιγμές είναι στους κατοίκους της Χίου και της Λέσβου που επλήγησαν από τον σεισμό.

«Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους.

Στο σημείο σπεύδει άμεσα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας καθώς και κλιμάκια τεχνικών και εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υποδομών».

Ανησυχία και στη Σμύρνη για από τον ισχυρό σεισμό

Αισθητός και στη Σμύρνη, στη δυτική Τουρκία, έγινε ο σεισμός των 6,1 βαθμών που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Μυτιλήνη, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια δημοσιογράφος του AFP μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

«Ο σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς» είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

«Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης που βρίσκονται στη δυτική Τουρκία έκαναν λόγο για μια ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια σεισμική δόνηση.

«Θα παρακολουθούμε τους μετασεισμούς τις επόμενες ώρες, ημέρες και εβδομάδες» επισήμανε ο Χαλούκ Οζενέρ, επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Καντίλι της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετασεισμοί ενδέχεται να έχουν μέγεθος έως και 5,5 βαθμούς.

Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.

«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια δυσάρεστη είδηση» δήλωσε ο δήμαρχος του Καραμπουρούν στην επαρχία της Σμύρνης, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (Afad), σημειώθηκαν δύο μετασεισμοί 4,9 βαθμών.

Σχετικές ειδήσεις