Σεισμός Μυτιλήνη: Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε το φονικό σεισμό

Νύχτα τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι στη Μυτιλήνη, οι οποίοι υπό το φόβο ενός νέου ισχυρού σεισμού διανυκτέρευσαν σε σκηνές και σε αυτοκίνητα.

Σεισμός Μυτιλήνη: Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε το φονικό σεισμό
10'

Μία 43χρονη ήταν το θύμα του φονικού σεισμού των 6,3 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη. Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, η άτυχη γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή από τα χαλάσματα του σπιτιού της, στο χωριό Βρίσα, το οποίο ισοπεδώθηκε από το «χτύπημα» του Εγκέλαδου.

4157049

Οι κάτοικοι που μετρούν από το μεσημέρι της Δευτέρας (12/06) τις πληγές τους είναι ιδιαιτέρα ανήσυχοι, καθώς όλο το βράδυ δεν σταμάτησαν να κουνιούνται από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. Μάλιστα, μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ ακολούθησαν μέχρι το πρωί της Τρίτης (13/06) περισσότεροι από 100 μετασεισμοί, με τους 20 να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από 3,1 Ρίχτερ.

Οι σεισμολόγοι πάντως περιμένουν να παρέλθει το όριο των 48 ωρών για να βεβαιωθούν ότι ο χθεσινός ισχυρός σεισμός ήταν ο κύριος.

4157069

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το χρονικό του φονικού σεισμού

Αν και οι εκτιμήσεις τους συγκλίνουν στο ότι τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, εντούτοις συμβουλεύουν τους κατοίκους να μην μπουν στα σπίτια τους εφόσον αυτά έχουν υποστεί έστω και μικρές ζημιές.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ (Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά 90,1». Τόνισε ότι έχουν σημειωθεί 90 έως 100 μετασεισμοί λέγοντας ότι αυτό είναι θετικό, καθώς εκτονώνουν τις δυνάμεις που έχουν συσσωρευτεί.

4157063

Ερωτηθείς γιατί στη Βρίσα υπήρξαν μεγάλες καταστροφές, ο κ. Λέκκας το απέδωσε στην μορφολογία του εδάφους και στον τρόπο με τον οποίο ο σεισμός χτύπησε την περιοχή. Είπε επίσης πως σε άλλες περιοχές οι ζημιές είναι αποσπασματικές.

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι, «η συγκεκριμένη περιοχή είναι από τις πιο επικίνδυνες σεισμολογικά της χώρας μετά τα Επτάνησα, αλλά δεν είναι σωστά δομημένη όπως τα Επτάνησα».

Ο κ. Τσελέντης παράλληλα, αναφέρθηκε στην μετασεισμική ακολουθία η οποία είναι ομαλή, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να περάσουν δύο 24ωρα ώστε να μπορέσουν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Τέλος, όσον αφορά στο θέμα των κατοικιών, ο καθηγητής σεισμολογίας σημείωσε πως σπίτια τα οποία έχουν φτιαχτεί με τους νέους αντισεισμικούς κανονισμούς δεν έχουν κανένα κίνδυνο και οι κάτοικοι μπορούν να κοιμούνται άφοβα.

seismos00 copy

«Άγνωστο το ρήγμα που έδωσε το σεισμό»

Για τη μετασεισμική ακολουθία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

«Μέχρι στιγμής έχουμε καταγράψει μετασεισμό μέχρι 4,9 Ρίχτερ, θα περιμέναμε κάτι ισχυρότερο. Μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζάχος και συμπλήρωσε ότι «σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό», υπενθυμίζοντας ότι στο σεισμό του 1845 που χτύπησε την ίδια περιοχή στις 11 Οκτωβρίου εκείνου του έτους οι ισχυροί μετασεισμοί έγιναν 12-13-23 Οκτωβρίου.

Όπως είπε ο κ. Παπαζάχος ένας τέτοιος σεισμός θα έχει περισσότερους από 50 μετασεισμούς άνω των 4 Ρίχτερ, τονίζοντας μάλιστα, ότι η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για άλλους 5 μήνες.

«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

«Δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώθηκε τη Δευτέρα και τελειώνει την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Όσον αφορά το ρήγμα αυτό, παραδέχθηκε ότι το συγκεκριμένο δεν ήταν καθόλου γνωστό στους επιστήμονες αν και η ζώνη αυτή δίνει ισχυρούς σεισμούς «είναι πολύ καλά γνωστό».

Η Μυτιλήνη εξήγησε ο κ. Παπαζάχος απειλείται από 4 ρήγματα, στα βόρεια, τα δυτικά, πάνω στο νησί και τα νότια.

Εξηγώντας, τέλος, γιατί είχε ζημιές το χωριό Βρίσα είπε ότι και το 1845 είχαν πάλι ζημιές στο ίδιο χωριό και είχε και τότε μια νεκρή. «Υπάρχουν γεωλογικές συνθήκες σε ένα τμήμα του χωριού που ενισχύουν τις σεισμικές κινήσεις», κατέληξε ο καθηγητής σεισμολογίας.

Απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με δύο ατομικές βόμβες

Σοκάρει η δήλωση του καθηγητή Γεωλογίας του σεισμολογικού κέντρου Καντιλί της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν στην εφημερίδα Hurriyet. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής από το φονικό σεισμό στη Μυτιλήνη απελευθερώθηκε ενέργεια ίση με δύο ατομικές βόμβες, ενώ δεν αποκλείει ένα νέο και μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή.

«Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που... περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα», δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα.

Το τρομερό «χτύπημα του Εγκέλαδου

597714.regional

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών έδωσε το σεισμό στα 6,1 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 11χλμ.

Από την πλευρά του, το Αμερικάνικο Κέντρο Σεισμολογικής Επισκόπησης (USGS) κατέγραψε το σεισμό στα 6,3 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 11,5χλμ.

seismos usgs

«Τρελάθηκαν» οι σεισμογράφοι

Δείτε τη σεισμική ακολουθία, όπως την κατέγραψε ο σεισμογράφος του Σεισμολογικού Δικτύου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που είναι τοποθετημένος στην Αγία Παρασκευή της Μυτιλήνης.

PRK.active

Νεκρή ανασύρθηκε από τα ερείπια η 43χρονη γυναίκα

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρει:

«Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β. 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο της 1ης Ε.Μ.Α.Κ.

Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα.»

Εκκενώθηκε το χωριό Βρίσα

Εκκενώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (12/6) χωριό Βρίσα αφού η κατάσταση των εναπομεινάντων σπιτιών του οικισμού κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι κάτοικοι της Βρίσας μετακινήθηκαν σε σπίτια συγγενικών τους προσώπων σε άλλα μέρη του νησιού, σε ξενοδοχείο των Βατερών όπου μεταφέρθηκαν κυρίως υπερήλικες και στον καταυλισμό που στήθηκε στο γήπεδο του Πολιχνίτου από το στρατό.

Στις 10:30 το βράδυ, στο γήπεδο του Πολιχνίτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης υπό τον αναπλητρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα προκειμένου να σχεδιασθεί η αντιμετώπιση της όλης κατάστασης. Από σήμερα το πρωί το «στρατηγείο» των εμπλεκόμενων φορέων και των ειδικών επιστημόνων θα λειτουργεί στη γενική γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής στη Μυτιλήνη.

«Eννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές»

Μεγάλες ζημίες προκάλεσε στο χωρίο Βρίσα των περίπου 800 κατοίκων ο ισχυρός σεισμός. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, «εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες». Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημίες.

«Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί» ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς. Επίσης ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγίου.

Ζημιές στο Πλωμάρι - Κατέρρευσαν σπίτια

Εκτεταμένες ζημιές έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Πλωμαρίου ενώ έχουν καταρρεύσει και κτήρια.

1

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, αλλά και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έκλεισε λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

(Δείτε σχετικές δηλώσεις του Δημάρχου Χίου)

Ζημιές σε παλιά βιομηχανικά κτήρια

Παλιά βιομηχανικά κτήρια κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα». Αποτέλεσμα της κατάρρευσης της βιομηχανικής καμινάδας ήταν να καταστραφεί μεγάλο μέρος του κυρίως κτιρίου.

Επίσης ρωγμές και πτώσεις σοβάδων έχουν υπάρξει σε πολλά κτήρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης. Ανάμεσα σε αυτά και στο ιστορικό Δημαρχείο στην Προκυμαία της πόλης.

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου

Σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου έστησε ο στρατός, ενώ ο Δήμος Λέσβου άνοιξε δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρισάς.

Με εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της νότιας Λέσβου συνολικά 40 σκηνές των 10 ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό

Απεικόνιση του ρήγματος του σεισμού, με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης, όπως προσδιορίστηκε από το μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Γεωλογίας των Σεισμών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σωτήρη Βαλκανιώτη

Σύμφωνα με τον κ. Βαλκανιώτη, δίνεται προσεγγιστικά η επιφάνεια του ρήγματος, όπως φαίνεται στην εικόνα, με το μικρό τετράγωνο νότια του Πλωμαρίου στον υποθαλάσσιο χώρο.

«Εξετάστηκαν ειδικότερα οι σεισμογενείς δομές των νησιών: Λήμνος, 'Αγιος Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος και Ικαρία του βορειοανατολικού Αιγαίου και η σχέση των ενεργών ρηγμάτων με το πεδίο των τάσεων του γήινου φλοιού της περιοχής. Παράλληλα, μελετήθηκε η επίδραση και η σχέση τους με το μεγάλο ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο επεκτείνεται στο Βόρειο Αιγαίο, λόγω της στενής γειτνίασής τους. Η περιοχή επηρεάζεται άμεσα από τη Ζώνη της Βόρειας Ανατολίας, ενώ αυτή η επίδραση σταδιακά μειώνεται στις κεντρικές και νότιες περιοχές» ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο κ.Παυλίδης.

Lesvos 2017

Κλειστά τα σχολεία στη Μυτιλήνη - Ακυρώνονται οι Πανελλαδικές

Λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης Σπύρου Γαληνού, σήμερα, Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν κλειστά.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε ότι λόγω της ισχυρής δόνησης που έπληξε την Μυτιλήνη και τη Χίο αναβάλλει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ, την Τρίτη.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή