Σεισμός Χαλκιδική: Τι λένε στο Newsbomb.gr οι επιστήμονες για την εξέλιξη του φαινομένου

Σεισμός Χαλκιδική | Ειδήσεις: Απολύτως καθησυχαστικός εμφανίστηκε τη Δευτέρα (15/10/2018) ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης, αναφορικά με τησεισμική δόνηση που σημειώθηκε στις 12:02, 45 χιλιόμετρα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο τον Πολύγυρο Χαλκιδικής.
2'

ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ ΚΑΙ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΝΗΣΗ ΠΟΥ «ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕ» ΠΟΛΥΓΥΡΟ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο κ. Τσελέντης σημείωσε πως οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, δηλαδή τη μετασεισμική ακολουθία.

«Πρέπει να σας διαβεβαιώσω, πάντως, ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας», τόνισε ο κ. Τσελέντης.

Εξάλλου, την εκτίμηση πως δεν υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας ως προς την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.

«Ο Πολύγυρος έχει ένα θέμα. Υπάρχουν ρήγματα, αλλά είναι πολύ μικρά και δίνουν συνήθως σεισμούς αυτού του μεγέθους. Δεν μπορεί μια τέτοια μικρή δομή να δώσει ένα σεισμό τέτοιο», τόνισε ο κ. Λέκκας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Newsbomb.gr.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΟΑΣΠ υπογράμμισε πως η δόνηση αυτή δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τα μεγάλα ρήγματα που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, τα οποία κατά το παρελθόν προκαλούν ισχυρούς σεισμούς.

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο με προσοχή, αλλά σε κάθε περίπτωση επιμένω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», είπε ο κ. Λέκκας.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός ήταν έντασης 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 12:02 το μεσημέρι.

Η μέτρηση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου έδωσε το σεισμό στα 4 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα 45 χλμ ανατολικά της Θεσσαλονίκης και 17 νότια του Πολύγυρου Χαλκιδικής και το εστιακό του βάθος στα 5 χλμ..

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα στέγασης: Έτσι θα πάρετε έως 2.500 ευρώ το χρόνο