ΔΕΗ: Κίνητρα για τους συνεπείς καταναλωτές από τις αρχές του 2020 με νομοθετική ρύθμιση

Νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των εκπτώσεων στο ρεύμα που ισχύουν σήμερα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, αναγγέλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τα μέτρα διάσωσης της επιχείρησης.

ΔΕΗ: Κίνητρα για τους συνεπείς καταναλωτές από τις αρχές του 2020 με νομοθετική ρύθμιση
6'

Το ΥΠΕΝ προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η επιχείρηση οδηγείται σε παύση πληρωμών, αδυναμία πληρωμής μισθών και χρεωκοπία, ενώ επισημαίνει ότι η επιχείρηση επεξεργάζεται κίνητρα για τους συνεπείς καταναλωτές που θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2020.

Σε σχέση με τα τιμολόγια των εργαζομένων, το ΥΠΕΝ αναφέρει συγκεκριμένα ότι προτίθεται να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τον περιορισμό των προνομιακών εκπτώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των εργαζομένων της ΔΕΗ που φτάνουν κατά μέσο όρο στο 75%. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης στο μη ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων (ΕΡΤ, ΥΚΩ, χρεώσεις Δήμου κ.λπ.), και ο περιορισμός στο 30% της έκπτωσης των εργαζομένων στο ηλεκτρικό ρεύμα (ανταγωνιστικό σκέλος) όπως ισχύει - επισημαίνεται- και για τους εργαζομένους στις ανταγωνιστικές εταιρείες παροχής ηλεκτρισμού.

Δείτε το βίντεο:

«Η απόφαση για τη μείωση της προνομιακής έκπτωσης των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων, είναι άλλη μια δύσκολη απόφαση που λαμβάνεται με στόχο τη διάσωση της ΔΕΗ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

«Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι της ΔΕΗ αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η εταιρεία και θέλουν να συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης. Άλλωστε, εκτός από αυτούς, πλάτη καλούνται να βάλουν όλοι, και οι καταναλωτές και οι παραγωγοί των ΑΠΕ και οι ανταγωνιστές της εταιρείας», αναφέρεται.

Το ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα και ο ορκωτός ελεγκτής διαπιστώσει ταμειακό κενό και αμφιβολία ως προς τη δυνατότητα κάλυψής του, θα πρέπει αναγκαστικά να διατυπώσει σχετική «παρατήρηση», η οποία θα μπορούσε να σημαίνει -πάντα σύμφωνα με το υπουργείο- τα εξής:

* Αναστολή Διαπραγμάτευσης Μετοχής ΔΕΗ

* Υποχρέωση ΔΕΗ να συντάξει οικονομικές καταστάσεις σε καθεστώς εκκαθάρισης (liquidation)

* Καταγγελία του συνόλου των δανειακών της συμβάσεων, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

* Αποκλεισμός της ΔΕΗ από κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης από τις αγορές

* Παύση πληρωμών προς αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

* Αδυναμία καταβολής μισθών των εργαζομένων

* Οι ελληνικές τράπεζες θα αναγκαστούν να γράψουν προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,5 δισ. ευρώ, με ισόποση αρνητική επίπτωση στα κεφάλαια τους

Και στο τέλος της διαδρομής, χρεωκοπία της ΔΕΗ, ή διάσωση με ίδιους πόρους («bail in») περίπου 4-5 δισ. ευρώ για την αποφυγή… black out.

Αναλύοντας τα μέτρα για τα τιμολόγια, επισημαίνει ότι η αναπροσαρμογή από 1.1.2019 του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων κατά 20% (που συνεπάγεται άμεση ενίσχυση του εσόδου της επιχείρησης) αντισταθμίζεται πλήρως από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή, του ειδικού τέλους που αφορά στις ΑΠΕ) και τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια. «Τα δύο αυτά μέτρα οδηγούν σε ισόποση μείωση του συνολικού λογαριασμού του ρεύματος. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει αρνητική επίδραση στους λογαριασμούς για 7 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ», αναφέρει το υπουργείο.

Αναφορικά με τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας σύμφωνα με τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε το ΥΠΕΝ, η επίπτωση για νοικοκυριό με κατανάλωση 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο είναι 2,27 ευρώ το μήνα, για κατανάλωση 2.100 κιλοβατώρες διαμορφώνεται σε 3,4 ευρώ το μήνα. Για 1.600 κιλοβατώρες από τις οποίες οι 400 χρεώνονται με το νυχτερινό τιμολόγιο η επίπτωση είναι 2,3 ευρώ το μήνα και για 2.500 κιλοβατώρες με 400 νυχτερινό η απώλεια είναι 3,55 ευρώ.

«Η εταιρεία όμως ήδη επεξεργάζεται ευνοϊκές προβλέψεις για τους συνεπείς καταναλωτές της ΔΕΗ στο πλαίσιο της νέας εμπορικής πολιτικής της εταιρείας από τις αρχές του 2020. Οι προβλέψεις αυτές θα ανακοινωθούν σύντομα και θα είναι βασισμένες στις πρακτικές των εταιρειών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας σ΄όλη την Ευρώπη», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Το «πακέτο» των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας περιλαμβάνει ακόμη εντατικοποίηση των διαδικασιών είσπραξης των οφειλομένων από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, απόδοση των πόρων από τα τέλη για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, (το δεύτερο μετά από συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές) και τιτλοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το ΥΠΕΝ ασκεί κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με μία σειρά ανερμάτιστων πολιτικών και αποφάσεων έχει οδηγήσει την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην εγκατάλειψη του σχεδίου της μικρής ΔΕΗ (με το οποίο η ΔΕΗ θα έβαζε στα ταμεία της 1,5-2 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα άνοιγε και η αγορά λιανικής και θα έπαυε η εκκρεμότητα έναντι της Κομισιόν ως προς τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά) και στην υιοθέτηση σε συμφωνία με την Τρόικα της «δωρεάν ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ με τη μείωση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας από το 90% στο 50% έως το τέλος του 2019 χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.

Επισημαίνει ότι με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ η ΔΕΗ κατέληξε να πουλά ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της με ζημιές που ξεπερνούν σήμερα τα 600 εκατ. ευρώ, καθώς και τη διόγκωση του προβλήματος των στρατηγικών κακοπληρωτών με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εταιρεία να εκτιναχθούν από τα 1,4 δισ. ευρώ το 2014 στα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018.

«Η ΔΕΗ αποτελεί πυλώνα της ενεργειακής αγοράς, αλλά και της ίδιας της χώρας. Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας να σωθεί, να εξυγιανθεί και να επανέλθει στη κερδοφορία. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να πουλά ενέργεια κάτω του κόστους και να συσσωρεύει ζημιές. Κατάρρευση της ΔΕΗ - την οποία δεν θα επιτρέψουμε - σημαίνει ελλείψεις ενέργειας, εκτόξευση των τιμών, οικονομική καταστροφή για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, δυσφήμιση της χώρας διεθνώς, ντόμινο επιπτώσεων σε τράπεζες και χρηματιστήριο, διακινδύνευση της υγείας και ασφάλειας των πολιτών, ιδίως των ευπαθών ομάδων. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η ΔΕΗ πρέπει να σωθεί και θα σωθεί», καταλήγει το ΥΠΕΝ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διπλώματα οδήγησης: Επανέρχεται το παλαιό σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών

Νέο σοκ για την Κατερίνα Ακριβοπούλου: Την απέλυσαν και από την εφημερίδα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή