ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Χατζησαλάτας στο Newsbomb.gr για τις επιθέσεις στους εφοριακούς
Οι συχνές επιθέσεις στους εφοριακούς έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών όσο και στην ΑΑΔΕ.
Για τους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η άσκηση των καθηκόντων τους εκτός γραφείου κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί.
Ο κ. Γιάννης Χατζησαλάτας Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Συλλόγου Εφοριακών Αττικής και Κυκλάδων μίλησε στο Newsbomb.gr για τις επιθέσεις που έχουν πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας «η υλοποίηση του σχεδίου της ΑΑΔΕ, για την διενέργεια 53.000 ελέγχων έως τέλος Οκτωβρίου, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Καθημερινά ενημερωνόμαστε για τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, με νέες αποκαλύψεις παραβατικών συμπεριφορών και φοροδιαφυγής δεκάδων χιλιάδων ευρώ» ανέφερε ο κ. Χατζησαλάτας.
«Δυστυχώς όμως διαπιστώνουμε και πολλές επιθέσεις σε εφοριακούς που εντέλλονται να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους αυτούς» συνέχισε.
«Οι εφοριακοί που πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους για φορολογικές παραβάσεις, έχουν αρκετές φορές τονίσει την ανάγκη θωράκισης των κλιμακίων, καθώς πολύ συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με εξαγριωμένους καταστηματάρχες και εμπόρους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε διαρκή κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα» συμπλήρωσε.
Πρόθεση των αρμόδιων υπουργείων είναι οι επιθέσεις σε εφοριακούς εν ώρα υπηρεσίας να λάβουν το χαρακτήρα ιδιώνυμου, δηλαδή να προβλεφθούν ειδικές, πιο βαριές ποινές. Με βάση το ισχύον πλαίσιο, η απλή σωματική βλάβη τιμωρείται με φυλάκιση ως 2 έτη ενώ αν η βλάβη είναι εντελώς ελαφριά τότε ο υπαίτιος τιμωρείται με παροχή κοινωνικής εργασίας «επιχειρηματίες με παραβατική συμπεριφορά, και έχοντας άγνοια νόμου για τις συνέπειες αυτών των επιθέσεων, προπηλακίζουν, υβρίζουν και στέλνουν στο νοσοκομείο ελεγκτές που εφαρμόζουν το νόμο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησαλάτας.
Πρόκειται για γενικής εφαρμογής διατάξεις, χωρίς να υπάρχει ειδική αναφορά σε εφοριακούς ή άλλους δημόσιους υπαλλήλους που βρίσκονται εν ώρα υπηρεσίας. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι αν πρόκειται για πρόκληση σωματικής βλάβης σε δημοσίους υπαλλήλους, δεν χρειάζεται έγκληση και η δίωξη γίνεται αυτεπαγγέλτως.
Αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις
Θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις «αποτέλεσμα αυτών των αυξανόμενων φαινομένων βίας είναι πλέον η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με την αυστηριοποίηση του πλαισίου προστασίας των ελεγκτών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζησαλάτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι όταν κάποιος «νταής» επιτίθεται σε εφοριακό να πέφτουν πιο βαριές “καμπάνες”, δηλαδή πρόστιμα. Αυτό που ισχύει σήμερα είναι η παρεμπόδιση ελέγχου με “λουκέτο” 1 μήνα, αλλά όπως φαίνεται δεν λειτουργεί και τόσο αποτρεπτικά τελικά «είναι ανάγκη λοιπόν να ενημερωθούν οι ελεγχόμενοι ότι χρησιμοποιώντας βία είναι αντιμέτωποι με όλες αυτές τις ποινές αλλά πάνω απ’ όλα να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπάλληλοι που εφαρμόζουν τους νόμους είναι εκτελεστικά όργανα και όχι νομοθέτες και ως άνθρωποι μετά το πέρας της εργασίας τους επιθυμούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και ‘όχι σε κάποιο νοσοκομείο με ρήξη τυμπάνου, σπασμένο χέρι, διάσειση και πλήθος άλλων αποτελεσμάτων χρήσης βίας σαν αυτά που βίωσαν για άλλο ένα καλοκαίρι οι συνάδελφοί μου» τόνισε ο κ. Χατζησαλάτας.
Το φετινό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη θερινή περίοδο θα καλύψει για πρώτη φορά και τον Οκτώβριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα δουν αύξηση μέχρι και 40% με το νέο σύστημα
120 δόσεις: Εντός της βδομάδας «ανοίγει» η πλατφόρμα για όσους δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους