Κόντρα για την μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» - Τι απαντά ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Τι λένε οι δύο πλευρές - Υπενθυμίζεται ότι η οικογένεια ανακοίνωσε πως δεν επιθυμεί να δοθεί το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη στον σταθμό του «Ευαγγελισμού».

Κόντρα για την μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» - Τι απαντά ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ
ΙΝΤΙΜΕ
5'

Ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, Νίκος Ταχιάος με ανάρτησή του στο Facebook απαντά στο θέμα που προέκυψε σχετικά με την απόφαση της εταιρείας να μετονομαστεί ο σταθμός «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από τη δολοφονία του.

Ο κ. Ταχιάος, μετά την ανακοίνωση της οικογένειας Μπακογιάννη με την οποία δεν αποδέχεται τη μετονομασία, τονίζει πως δεν είχε ξαφνικά την «θεία επιφοίτηση» να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα.

«Το θέμα έφτασε σ’ εμένα απολύτως ώριμο και σε πλήρη γνώση όσων η ανάμειξη είναι προφανής και άγγιζαν οι συνέπειες της απόφασης. Άλλωστε, για κανέναν στη σημερινή διοίκηση της Αττικό Μετρό, ο Παύλος Μπακογιάννης δεν θα μπορούσε να είναι ένα όνομα σε μία ταμπέλα, όπως το ίδιο ισχύει αυτονόητα και για την οικογένειά του με την οποία υπήρξε διαρκής συνεννόηση στις λίγες αυτές ημέρες που έπρεπε να προλάβουμε την 30η επέτειο της δολοφονίας, αφού πέραν της πατρότητας της ιδέας, αυτή είχε αναλάβει και την δαπάνη της τιμητικής εκδήλωσης», γράφει ο κ. Ταχιάος στην ανάρτησή του.

Αναφορικά με τις πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος, διευκρίνισε πως γνωρίζει «καλά τις περιπλοκές μιας μετονομασίας, αφού έχω 20 χρόνια προϊστορίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μπορούσα να γνωρίζω και τις πολιτικές και τις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος. Δεν συμφώνησα να εισηγηθώ κάτι που δεν μπορούσα να υποστηρίξω σε πολλαπλά επίπεδα. Όσοι με γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται ότι δεν θα το έκανα ποτέ».

Στην ίδια ανάρτηση ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ εκφράζει και την άποψή του σε πολιτικό επίπεδο, σημειώνοντας πως «ο Μπακογιάννης έχει καταγραφεί ως συνώνυμος της εθνικής συμφιλίωσης, όπως και ο Παναγούλης ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα. Σε μία εποχή που όλα αυτά μοιάζουν σε πολλούς «ψιλά γράμματα» και στους δρόμους έφτασαν να αλωνίζουν ελεύθερα οι νοσταλγοί των ναζί, ενώ και ο δολοφόνος Κουφοντίνας έκανε αυτοψία στα ματωμένα ίχνη που ο ίδιος έσπειρε στους αθηναϊκούς δρόμους, η εμφατική ανάδειξη θετικών συμβόλων της πολύ σύγχρονης ιστορίας είναι επιτακτική».

Εν συνεχεία τονίζει: «Γιατί στο μετρό, λοιπόν; Πιστεύω ότι σε μία σύγχρονη πόλη και μάλιστα με τις ευκολίες που παρέχουν σήμερα τα smartphones, οι ονομασίες των σταθμών μπορούν κάλλιστα να ιντριγκάρουν τον πολίτη και ιδανικά κάθε χρήστη που έχει κάτι να αποκομίσει από αυτές, χωρίς δογματική προσκόλληση στην αναφορά στον χώρο. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να αγγίξει το «Σύνταγμα» ή το «Πανεπιστήμιο», όσο κι εάν για τον δεύτερο θα έβρισκα πιο ευρηματικό το «Αθηναϊκή Τριλογία». Όμως «Ευαγγελισμός»; Εάν η χωρική ονομασία είναι η σημαντικότερη, γιατί όχι «Εθνική Πινακοθήκη» που αφορά και τους επισκέπτες της πόλης; Ας μην υπερβάλλουμε! «Botzaris» λέγεται η παρισινή στάση που αποτίει φόρο τιμής στον Μάρκο Μπότσαρη κι εκεί πέφτει το μάτι κάθε Έλληνα που χτενίζει τον χάρτη του μετρό. Γιατί όχι, «Παύλος Μπακογιάννης» ως ένα νέο τοπωνύμιο; Άλλωστε, κανείς δεν ξεκινά για ένα νοσοκομείο, χωρίς να ξέρει την στάση που θα κατεβεί».

Κλείνοντας την ανάρτησή σου εκφράζει την λύπη του γιατί έγινε, άθελά του, «μέρος μιας συζήτησης που έβαλε στο "κάδρο" έναν σπουδαίο απόντα που θα πρέπει να συζητιέται μόνο ως σύμβολο της Ελλάδας που χρειαζόμαστε. Και λυπούμαι που αυτό συμβαίνει λίγες ημέρες πριν την 30η επέτειο της δολοφονίας του».

Δείτε την ανάρτησή του στο Facebook:

Αναλυτικά όσα έγραψε νωρίτερα ο Κώστας Μπακογιάννης στο Facebook

Στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την μετονομασία του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης» παρεμβαίνει η οικογένειά του δηλώνοντας πως δεν θα επιθυμούσε κάτι τέτοιο.

Σε δήλωση της, αφού ευχαριστεί θερμά την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ για την τιμητική πρόταση μετονομασίας του σταθμού «Ευαγγελισμός» σε «Παύλος Μπακογιάννης», τονίζει πως δεν μπορεί να την αποδεχθεί.

«Η απόφαση έχει προκαλέσει συζητήσεις. Για ευνόητους λόγους δεν θέλουμε το όνομα του Παύλου Μπακογιάννη να μπει σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα προσέβαλε την μνήμη ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την συμφιλίωση και την ενότητα. Η σύζυγος, τα αδέλφια του, τα παιδιά και τα εγγόνια του τον θέλαμε στο σπίτι κι όχι σε μια ταμπέλα. Το ότι η μνήμη του είναι ζωντανή και οι ιδέες του εξακολουθούν να εμπνέουν 30 χρόνια μετά, μας αρκεί. Και πάλι ευχαριστούμε πάρα πολύ» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η οικογένεια του Παύλου Μπακογιάννη.

Η οικογένεια δεν θέλει την μετονομασία του σταθμούINTIME

Το χρονικό της απόφασης

Την απόφασή της να μετονομάσει τον Σταθμό του Ευαγγελισμού σε «Παύλος Μπακογιάννης» ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αττικό Μετρό με αφορμή και την συμπλήρωση 30 ετών από την δολοφονία του αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «Άγιος Δημήτριος», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.

Ειδικότερα, ο σταθμός «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 3, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, θα μετονομαζόταν σε «Παύλος Μπακογιάννης» και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» της Γραμμής 2 σε «Αλέκος Παναγούλης».

Η καταργούμενη ονομασία τους θα διατηρούνταν στη σήμανση των σταθμών μέσα σε παρένθεση, δηλαδή «Παύλος Μπακογιάννης (Ευαγγελισμός)» και «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», έως την 30η Απριλίου 2020. Στη συνέχεια, θα εφαρμοζόταν η αποκλειστική χρήση της νέας ονομασίας.

Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Πότε και πού θα «χτυπήσουν»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή