Γιατί λέμε «Οκτώβριος» και όχι «Οκτώμβριος» - Πού κρύβεται η απάντηση
Η διαφοροποίηση στην ορθογραφία του Οκτωβρίου, καθώς δεν γράφεται με το γράμμα «Μ» εν αντιθέσει με άλλους μήνες, όπως ο Δεκέμβριος ή ο Σεπτέμβριος, οφείλεται στο ρωμαϊκό ημερολόγιο, το οποίο και έχουμε δανειστεί σχεδόν αυτούσιο.
Το ρωμαϊκό ημερολόγιο, στα λατινικά, ήταν ως εξής:
1) Martius (στον Άρη)
2) Aprilis (στην Αφροδίτη)
3) Maius (στη Μαία)
4) Junius (στην Ήρα)
5) Quintilis (πέμπτος)
6) Sextilis (έκτος)
7) September (έβδομος)
8) October (όγδοος)
9) November (ένατος)
10) December (δέκατος)
Κατά το ρωμαϊκό ημερολόγιο οι πρώτοι τέσσερις μήνες είχαν ονόματα Θεών ενώ οι επόμενοι συνέχιζαν αριθμητικά, δηλαδή πέμπτος Quintilis ή έκτος Sextilis.
Μετέπειτα ο πέμπτος και έκτος μήνας του χρόνου αφιερώθηκαν σε αυτοκράτορες και συγκεκριμένα στον Ιούλιο Καίσαρα και στον Οκταβιανό Αύγουστο. Οι υπόλοιποι, ωστόσο, μήνες εξακολουθούσαν να είναι αριθμητικοί.
Επομένως ο Οκτώβριος στα λατινικά, δεν εμπεριέχει το γράμμα «Μ», «October», οπότε είναι λογικό που παρατηρείται το ίδιο και στην ελληνική γλώσσα.
Αργότερα, με την πρόσθεση των μηνών του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου στην αρχή του ημερολογίου, η αρίθμηση… «χάλασε», καθώς ο Σεπτέμβριος από έβδομος έγινε ένατος, ο Οκτώβριος έγινε δέκατος, ο Νοέμβριος ενδέκατος και ο Δεκέμβριος δωδέκατος. Ωστόσο, η ονοματολογία των μηνών παρέμεινε ίδια.
Διαβάστε επίσης:
«Με έγδυσαν και προσπάθησαν να με κάψουν» - Συγκλονίζει ο αστυνομικός που ξυλοκοπήθηκε από οπαδούς
ΣΟΚ: Τρομακτικό τροχαίο για τραγουδιστή του X- Factor (pics)