Ωρολογιακή «βόμβα» το προσφυγικό: Η κυβέρνηση επιστρατεύει δεκάδες σκάφη στο Αιγαίο
Ειδικότερα, το Αιγαίο θα επιτηρούν πλέον συνολικά 61 σκάφη, με στόχο να σταματήσουν οι ροές των μεταναστών/προσφύγων.
Μέχρι το Σεπτέμβριο τη θάλασσα περιπολούσαν 40 σκάφη του λιμενικού και δύο πλοία ανοιχτής θαλάσσης και στα κεντρικά λιμεναρχεία των νησιών υπηρετούσαν 601 άτομα.
Από την περασμένη εβδομάδα στο Αιγαίο βρίσκονται πέντε ακόμα περιπολικά του λιμενικού, 10 σκάφη του στρατού ξηράς και τέσσερα πλοία ανοιχτής θαλάσσης. Διεξάγονται διαρκείς περιπολίες με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων με ακόμη 125 στελέχη του λιμενικού επιπρόσθετα και 30 άνδρες των ειδικών δυνάμεων.
Σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης στο Αιγαίο
Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης στο Αιγαίο, ενώ από το 2013 γίνεται συζήτηση για την προμήθειά του, και το 2014 εκπονήθηκε και σχετική μελέτη, που εντούτοις παραμένει ακόμα στα χαρτιά.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προμήθεια του συστήματος, προϋπολογισμού 62 εκατ. ευρώ, και στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται ο διαγωνισμός για την παραλαβή και εγκατάστασή του σε 35 παρατηρήτρια του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για κάμερες και ειδικά ραντάρ που θα εγκατασταθούν κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη με δυνατότητα εντοπισμού ακόμα και μικρών σκαφών μήκους δυο μέτρων σε απόσταση άνω των 50 ναυτικών μιλίων. Το σύστημα θα μεταδίδει απευθείας εικόνα στο θάλαμο επιχειρήσεων του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού προκειμένου να αναλαμβάνονται οι απαραίτητες ενέργειες.
To υπερσύγχρονο σύστημα αναμένεται να βοηθήσει όχι μόνο στο προσφυγικό, αλλά και σε περιστατικά ερευνάς και διάσωσης και αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και εμπορίου ναρκωτικών.
Μυτιλήνη: 243 αιτούντες άσυλο μέσα σε 14 ώρες
Μόνο την Τρίτη (01/10), από τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 14:00 το μεσημέρι, μέσα σε 14 ώρες, έφτασαν στη Μυτιλήνη έξι σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο. Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.
Ο συνολικός πληθυσμός αιτούντων άσυλο στην περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης φτάνει στους 15.000, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης κατά τις οποίες περίπου 2.000 άτομα μετακινήθηκαν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας τις τελευταίες 20 μέρες. Ο πληθυσμός του καταυλισμού της Μόριας φτάνει τις 13.000 περίπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στο νησί όλο το Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία.
Όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων μηνιαίως από το 2016.
Την μετακίνηση τους στην Αθήνα ζητούν οι Αφγανοί
Περισσότεροι από 1.000 Αφγανοί αιτούντες άσυλο διαδήλωσαν την Τρίτη (01/10) φωνάζοντας επί ώρες «Azanti» - «ελευθερία». Οι διαδηλωτές απέκλεισαν την παράκαμψη της Μόριας, δρόμο που συνδέει τον ανατολικό οδικό άξονα του νησιού με τo κεντρικό τμήμα του νησιού. Κρατώντας ένα ομοίωμα ενός νεκρού άταφου ανθρώπου, διαδήλωσαν ζητώντας ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους 'Αραβες ή τους Αφρικανούς, άμεση μετακίνησή τους στην Αθήνα και δικαιοσύνη σχετικά με τα θύματα της πυρκαγιάς την περασμένη Κυριακή (29/09).
Δείτε στην gallery φωτογραφίες:
Δυνάμεις της αστυνομίας δημιούργησαν με κλούβα της Αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης, φραγμό περί τα 500 μέτρα από τον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος των Αφγανών στην πόλη της Μυτιλήνης.
Σημαντική υπήρξε η παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, του γενικού αστυνομικού διευθυντή βορείου Αιγαίου, ταξίαρχου Λευτέρη Ντουρουντού, που καθησύχασε τους διαδηλωτές ζητώντας τους να κάνουν υπομονή, δεσμευόμενος ότι αρκετά άτομα θα αναχωρήσουν για την ενδοχώρα τις επόμενες ημέρες.
«Έχω να σας πω συγκεκριμένα πράγματα, που θα υλοποιηθούν σχεδόν άμεσα» είπε ο ταξίαρχος. «Αυτά που θα σας πω είναι οι αποφάσεις που έλαβε χτες η κυβέρνηση της χώρας που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για σας. Θα σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου. Όλοι ξέρουμε ότι οι συνθήκες μέσα στη Μόρια είναι δύσκολες. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας που σας φιλοξενεί, μέσα σε ένα μήνα περίπου από τώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός των διαμενόντων στο κέντρο υποδοχής της Μόριας να μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ταξίαρχο που διαπραγματεύτηκε το άνοιγμα του δρόμου από τους Αφγανούς διαδηλωτές, «η Ελλάδα, είναι η χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η φιλοξενία. Με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η όλη διαδικασία θα περαιώνεται με βάση αυτά που γνωρίζω, το λιγότερο σε τρεις μήνες». Και κατέληξε ο κ. Ντουρουντούς, πείθοντας αργά το μεσημέρι τους Αφγανούς να αποχωρήσουν, λέγοντας πως «για τους ασυνόδευτους ανήλικους, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και θα ξεκινήσει μέσα στο μήνα άμεσα η μετακίνησή τους σε δομές φιλοξενίας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Σειρήνες πολέμου θα ηχήσουν σε όλη την Ελλάδα - Δείτε πότε και γιατί