Θα «βρέξει» αστέρια στην Ελλάδα – Πότε θα δούμε την βροχή των διαττόντων Λεοντιδών

Το βράδυ της Κυριακής 17 Νοεμβρίου θα κορυφωθεί η φετινή φθινοπωρινή «βροχή» των διαττόντων αστέρων Λεοντιδών. Το φαινόμενο που θα πραγματοποιηθεί στο βόρειο ημισφαίριο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα.

Θα «βρέξει» αστέρια στην Ελλάδα – Πότε θα δούμε την βροχή των διαττόντων Λεοντιδών
ΑΠΕ-ΜΠΕ
1'

Οι συνθήκες για την παρατήρηση του φαινομένου θα είναι κατάλληλες εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα, πράγμα μάλλον δύσκολο λόγω της κακοκαιρίας. Η επόμενη πανσέληνος θα πραγματοποιηθεί στις 23 Νοεμβρίου και ο ουρανός αναμένεται να είναι σχετικά σκοτεινός.

Τι είναι οι Λεοντίδες

Οι Λεοντίδες είναι μια μέσης θεαματικότητας βροχή διαττόντων, η οποία όμως κατά καιρούς εξελίσσεται σε άκρως εντυπωσιακή. Συνήθως δημιουργεί 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες ή και χιλιάδες μετέωρα την ώρα.

Η βροχή των διαττόντων διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου και φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Η πιο πρόσφατη θεαματική χρονιά τους ήταν το 2001.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031. Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας, αναφλέγονται λόγω της τριβής και σχηματίζουν φωτεινές σφαίρες, γνωστές ως «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Μάνδρα Αττικής: Δύο χρόνια από τις φονικές πλημμύρες - Το χρονικό μιας απίστευτης τραγωδίας

Είδηση - «βόμβα» για όσους βλέπουν πορνό (pics)

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή