Θλίψη στην Κρήτη: Πέθανε γνωστός σκηνοθέτης
Η κηδεία του θα γίνει αύριο το πρωί στις 11, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας.
Ο Γιώργος Ασαργιωτάκης ήταν εξαιρετικά δραστήριος με μεγάλη "γκάμα" απασχολήσεων και ήταν εκείνος που έφερε στο νησί τον διαγωνισμό "ΜΙΣ ΚΡΗΤΗ".
Αναλυτικά το βιογραφικό του
Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου 1936 στο Ηράκλειο. Ο πατέρας του, Ζαχαρίας, καταγόταν από το χωριό Κερά Λασιθίου ενώ η μητέρα του Άννα, το γένος Παπαδάκη, από το χωριό Σταμνή Πεδιάδος.
Τα πρώτα του χρόνια έζησε μεταξύ της περιοχής Αγ. Μηνά και της κεντρικής αγοράς (Γρουσουζάδικα) όπου διατηρούσε εστιατόριο ο πατέρας του.
Μετά το δημοτικό (πρότυπο) τελείωσε την τεχνική σχολή Ηρακλείου (Εμπορ. Βιομηχ. Επιμελητήριο).
Σε ηλικία 18 ετών δίνει εξετάσεις, χωρίς αποτέλεσμα, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Την ίδια χρονιά γίνεται δεκτός στην Ανωτέρα Σχολή Κιν/φου και Θεάτρου (Σταυράκου) στο τμήμα Σκηνογράφων.
Με προτροπή των καθηγητών του (Γρηγ. Γρηγορίου, Καρόλου Κουν) μεταγράφεται στο τμήμα Σκηνοθεσίας.
Από το 2ο έτος παράλληλα με τις σπουδές του εργάζεται ως βοηθός Σκηνοθέτη δίπλα σε γνωστά ονόματα της εποχής (Γκρεγκ Τάλας, Δαλιανίδης, Ζηλ Ντασέν, Μελίνα Μερκούρη, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μπάρκουλης, Γκιωνάκης, Ορέστης, Αυλωνίτης, Ρίζος κ.α.).
Το 1958 γυρίζει σε φιλμ 16 mm, για τις πτυχιακές του εξετάσεις, το ντοκιμαντέρ «Πολύχρωμες ρίγες» που του εξασφαλίζει υποτροφία για μεταπτυχιακό στη Γαλλία.
Υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στις ειδικές δυνάμεις (Β’ Μοίρα Καταδρομών).
Το 1961 πηγαίνει στο Παρίσι όπου παράλληλα με τον κινηματογράφο παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στον διάσημο ζωγράφο Soungourof, και χορογραφία στη σχολή του Rolan Peti.
Από το Παρίσι στέλνει ανταποκρίσεις με καλλιτεχνικά θέματα που δημοσιεύονται στον αθηναϊκό τύπο.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα σκηνοθετεί το θεατρικό έργο «Βροχοποιός» του Αμερικανού συγγραφέα Richard Nas.
Σε ηλικία 26 ετών η εταιρία “Orestis Films” του αναθέτει να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ βασισμένο στο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη «Καπετάν Μιχάλης».
Το ντοκιμαντέρ αυτό, γυρίζεται εξ ολοκλήρου στο Ηράκλειο σε φιλμ Negatif ασπρόμαυρο 35 mm, με τίτλο «Περήφανη Ράτσα».
Με το ντοκιμαντέρ αυτό γίνεται γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους και στο ευρύ κοινό ο Νίκος Ξυλούρης με αποτέλεσμα τη μετέπειτα λαμπρή καριέρα του.
Παρόλο που υπήρξαν εγκωμιαστικές κριτικές για το τελικό αποτέλεσμα ο ίδιος θεωρεί τη δουλειά του μέτρια και σε συνδυασμό με τη γενική προχειρότητα που επικρατούσε την εποχή εκείνη στον ελληνικό κινηματογράφο αποφασίζει να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί μόνιμα στη γενέτειρά του, ασχολούμενος με παρεμφερή επαγγέλματα.
Δημιουργεί στο Ηράκλειο (Πλ. Καλλεργών) ένα γραφείο με αντικείμενο τη διανομή των φιλμ σε φορητά συνεργεία προβολής, καθώς και στις αίθουσες όλης της Κρήτης.
Στο σύνολό τους σχεδόν οι εταιρίες παραγωγής και εισαγωγής κιν/κών ταινιών του αναθέτουν την αντιπροσωπεία τους για όλη την Κρήτη.
Το 1967 αποφασίζει να ασχοληθεί με τον χώρο ψυχαγωγίας και δημιουργεί το “Auto-Club” στη Λ. Κνωσού. Είναι το πρώτο Pop-Rock Club που δημιουργείται στην Κρήτη και από την πίστα του εμφανίζονται γνωστά συγκροτήματα της εποχής όπως οι “Olympians”, “Νοστράδαμος” κ.ά. ενώ παράλληλα βοηθά νέους μουσικούς και τραγουδιστές να ξεκινήσουν μια επιτυχημένη καριέρα.
Την ίδια χρονιά ανακαλύπτει τα Μάταλα και δημιουργεί την ταβέρνα – καφετέρια «ΔΕΛΦΙΝΙ».
Τον επόμενο χρόνο με τη βοήθεια του νεαρού τότε δημοσιογράφου Ν. Χαρδαβέλα και του περιοδικού «ΕΙΚΟΝΕΣ» οργανώνει στην παραλία των Ματάλων το «Παγκόσμιο Συνέδριο Hippies» με αποτέλεσμα η περιοχή να προβληθεί από όλα τα διεθνή Μ.Μ.Ε. και να γίνει γνωστή τόσο στην Ελλάδα όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, ενώ με δική του ιδέα ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης γυρίζει στα Μάταλα κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια την Ρένα Βλαχοπούλου.
Την επόμενη χρονιά στο Ηράκλειο ανοίγει το πρώτο Night Club με την επωνυμία “Ζορμπάς” στη Λ. Κνωσού με ζωντανό πρόγραμμα.
Στο χώρο αυτό παρουσιάζεται ελαφρολαϊκό πρόγραμμα πλαισιωμένο από Show.
Για τους θερινούς μήνες δημιουργεί στην παραλία Καρτερού τον θερινό “Ζορμπά” όπου εμφανίζονται μερικά από τα διασημότερα ονόματα της ελληνικής μουσικής, ενώ εντυπωσιάζει με το πρωτότυπο décor του.
Την ίδια εποχή διευθύνει παράλληλα διάφορους χώρους ψυχαγωγίας όπως το “Hermis Club” στο ομώνυμο ξενοδοχείο Αγ. Νικολάου, το “Malia by Night” στα Μάλια και το “Sirines Club” εντός του ξενοδοχείου “Sirines”.
Το 1976 οργανώνει εικοσαμελές φολκορικό συγκρότημα με την επωνυμία “Creta Folkore Group” που παρουσιάζει φολκορικές παραστάσεις σε διάφορους τουριστικούς χώρους.
Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του “Creta Maris Hotel” αναλαμβάνει τη Δ/νση και οργάνωση του ομώνυμου Night Club παρουσιάζοντας ζωντανό ελαφρολαϊκό πρόγραμμα για δύο χρόνια.
Το 1978 ξεκινά την εκμετάλλευση του “Akti Zeus Night Club”, ένας χώρος που για μια δεκαετία κυριάρχησε στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Κρήτης.
Από το “Akti Zeus” πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής (Ζαμπέτας, Μπιθικώτσης, Διονυσίου, Γιώργος Μαρίνος, Χάρυ Κλύν κ.α.) τα μεγαλύτερα μπαλέτα και οι μεγαλύτερες ατραξιόν της Ευρώπης. Υπήρξε πρωτοπόρο για την εποχή του και πολλά ήταν τα Club των Αθηνών που αντέγραψαν το στυλ του.
Το 1979 οργανώνει για πρώτη φορά στην Κρήτη με τη συνεργασία των εφημερίδων «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» Αθηνών και «ΠΑΤΡΙΣ» Ηρακλείου τον ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ «MISS ΚΡΗΤΗ».
Ο διαγωνισμός αυτός έγινε θεσμός τον οποίο η τηλεόραση ΚΡΗΤΗ TV συμπεριέλαβε από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, στις παραγωγές της.
1981-1982 αναλαμβάνει τη Δ/νση και εκμετάλλευση του γνωστού κέντρου «ΑΡΙΑΔΝΗ» όπου για μία ολόκληρη χειμερινή σαιζόν εμφανίζεται η ΒΙΚΗ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ με τους συνεργάτες της προσφέροντας στην Κρήτη ψυχαγωγία υψηλού επιπέδου.
Το 1985 δημιουργεί εκ θεμελίων στην παραλία ελληνοπεραμάτων το κέντρο «ΠΕΤΑΛΟ» (Χειμερινό – Θερινό) που κυριαρχεί για αρκετά χρόνια στη νυχτερινή ζωή της Κρήτης. Σήμερα εξακολουθεί να λειτουργεί με την επωνυμία “OLYMPIA PALACE”.
Το 1988 εξασφαλίζει στην περιοχή του Αλμυρού ποταμού, μια βαλτώδη έκταση και την μετατρέπει στο περίφημο “RIVER CENTER” που για πολλά χρόνια ήταν το αγαπημένο στέκι των Ηρακλειωτών και ξένων (Καφετέρια – Restaurant – Disco).
Το 1994 καθιερώνει ένα νέο καλλιτεχνικό θεσμό με τη συνεργασία της ΚΡΗΤΗ TV. Πρόκειται για τον «ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ». ‘Ένα διαγωνισμό που έχει αναδείξει έως σήμερα αρκετούς νέους καλλιτέχνες στο χώρο του τραγουδιού.
Έχει γράψει το μυθιστόρημα (ντοκουμέντο) «ΝΤΑΧΑΟΥ» το οποίο έχει δημοσιευθεί σε συνέχειες στην πρώτη σελίδα της τοπικής εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» ενώ πολλά είναι τα δημοσιευμένα κείμενά του στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.
Στο αρχείο του υπάρχουν πολλά ανέκδοτα ποιητικά και λογοτεχνικά δοκίμια. Από το 1960 ήταν κάτοχος δημοσιογραφικής ταυτότητας με την υπογραφή του αείμνηστου Αθηναγόρα Μυκωνιάτη.
Είχε παντρευτεί δύο φορές: με την Βούλα Καψαλάκη με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Άννα, και με τη Δέσποινα Τριανταφύλλου με την οποία απέκτησε δυο γιούς, τον Γιώργο και τον Λάμπρο.
Με πληροφορίες από flashnews.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Ειρήνη Λαγούδη: Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση - Τι κατέθεσε ο γιατρός