Β. Αιγαίο: Δήμοι και μαγαζιά κατεβάζουν ρολά για το προσφυγικό - Πάνω από 40.000 οι αιτούντες άσυλο

Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο για την κυβέρνηση, αφού οι κάτοικοι και οι φορείς των νησιών που δέονται τον μεγάλο όγκο των προσφυγικών ροών δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εφαρμόσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καλεί κατοίκους και επαγγελματίες σε γενική απεργία για την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019.

Β. Αιγαίο: Δήμοι και μαγαζιά κατεβάζουν ρολά για το προσφυγικό - Πάνω από 40.000 οι αιτούντες άσυλο
ΙΝΤΙΜΕ NEWS
4'

Σε «γενική απεργία» καλεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, μετά και τις έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για τις νέες δομές φιλοξενίας.

Σε έκτακτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη και τους Δημάρχους Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, Χίου Σταμάτη Κάρματζη, Ανατολικής Σάμου Γιώργο Στάντζο και Δυτικής Σάμου Αλέξανδρο Λυμπέρη αποφασίστηκε ομόφωνα να μη λειτουργήσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των παραπάνω Δήμων την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή της η Περιφέρεια λέει όχι στις επιπλέον δομές στα νησιά Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο και ζητά αποτελεσματική φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, άμεση και μαζική αποσυμφόρηση των νησιών και έλεγχο των ΜΚΟ.

Όπως τονίζεται «καλούνται όλοι οι φορείς των παραπάνω Δήμων να συμμετάσχουν την ίδια ημέρα με αντίστοιχες κινητοποιήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου σε προηγούμενη συνεδρίαση ομόφωνα εξουσιοδότησε τον Περιφερειάρχη να συντονίσει σε συνεργασία με τους Δημάρχους των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τις κινητοποιήσεις για το θέμα της δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών, προσφύγων στα νησιά αρμοδιότητάς τους.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου στη Μυτιλήνη αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις ενώ ο εμπορικός Σύλλογος του νησιού καλεί όλα τα μέλη του να «κατεβάσουν ρολά».

Ενδεικτικές του κλίματος που δημιουργείται είναι οι δηλώσεις στο Νησί 99FM, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Παπαρίσβα. «Πρέπει να είμαστε μια συμπαγής ομάδα ώστε να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στην Κυβέρνηση πως δεν επιθυμούμε νέες δομές στα νησιά, που θα εξελιχθούν σε επιπρόσθετες δομές», είπε ο κ. Παπαρίσβας. Προσέθεσε δε ότι: «Αν δεν πάρει ριζικές αποφάσεις η πολιτεία έναντι των δουλεμπόρων και έναντι των ΜΚΟ, οι εξελίξεις δεν θα είναι ευχάριστες. Όταν ένας χείμαρρος εισβάλει σε ένα φράγμα, δεν σταματά εύκολα. Το θέμα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι εγκλωβίζονται εδώ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να σφυρίζει αδιάφορα και την Κυβέρνηση -λόγω και των αντιδράσεων που υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα- να κρατά το πρόβλημα στα νησιά μας. Εμείς ανησυχούμε για το ότι εξακολουθούμε να είμαστε αποθήκες ψυχών και όσο περνάει ο καιρός, σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα».

Την ίδια ώρα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να βγουν μπροστά και να πείσουν τις τοπικές κοινωνίες για το σχέδιο μετεγκατάστασης των μεταναστών και των προσφύγων. Είναι προφανές ότι φοβούνται και την λαϊκή κατακραυγή και το πολιτικό κόστος.

Ελάχιστοι υπουργοί έχουν μπει στην διαδικασία να βοηθήσουν στο απαραίτητο «μασάζ».

Σε κομματική εκδήλωση στα Γρεβενά ο Μάκης Βορίδης παραδέχτηκε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα είχαμε αυξημένες ροές με το που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας». Ζήτησε επίσης από τους πολίτες να κάνουν υπομονή γιατί «η κυβέρνηση διαχειρίζεται το μεταναστευτικό μ' ένα σύστημα που είναι φτιαγμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έλεγε ότι δεν γίνεται καμία επαναπροώθηση δεν γυρνά κανείς πίσω». Ο κ. Βορίδης έστειλε μήνυμα κατανόησης στους διαμαρτυρόμενους πολίτες, λέγοντας ότι: «Θα υπερασπιστούμε ηθικά το κόσμο που διαμαρτύρεται γιατί όλοι αυτοί δεν είναι ρατσιστές, ούτε ξενόφοβοι, είναι πολίτες που αγαπάνε την πατρίδα τους και τους λέμε απλά ότι χρειαζόμαστε χρόνο για την υλοποίηση των προθέσεων μας». Καταλήγοντας, έκανε έκκληση στους πολίτες «να εμπιστευθούν το σχέδιο της κυβέρνησης για την διαχείριση του μεταναστευτικού».

Έσπασε το φράγμα των 40.000 αιτούντων άσυλο

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έσπασαν το φράγμα των 40.000. Πρόκειται για ένα νούμερο που ξεπερνάει και τις πιο ακραίες προβλέψεις. Αναλυτικά η οι αριθμοί των εγκλωβισμένων ανά μήνα:

  • Την 1η Δεκεμβρίου ο αριθμός ήταν 39.162,
  • την 1η Νοέμβρη 35.477,
  • την 1η Οκτώβρη 30,644,
  • την 1η Σεπτέμβρη 24.735,
  • την 1η Αυγούστου 19.746 και
  • την 1η Ιουλίου 17.198.

Στις βασικές δομές η κατάσταση έχει ως εξής:

  • Μόρια: 17.330 διαμένοντες με χωρητικότητα 3.000.
  • ΚΥΤ Χίου: 5.682 διαμένοντες με χωρητικότητα 1.014.
  • ΚΥΤ Σάμου: 7.502 διαμένοντες με χωρητικότητα 644.
  • ΚΥΤ Λέρου: 2.273 με χωρητικότητα 860.
  • ΚΥΤ Κω: 3.913 διαμένοντες με χωρητικότητα 816.

Οι τελευταίες αφίξεις

Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στα νησιά και την Αλεξανδρούπολη 315 άτομα. Το Λιμενικό περισυνέλεξε 76 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ 239 αποβιβάστηκαν με λέμβους σε επτά διαφορετικά περιστατικά, που έλαβαν χώρα στη Μυτιλήνη και τη Σάμο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Διπλωματικός «πυρετός» στην Αθήνα - Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με φόντο τα ελληνοτουρκικά

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Έτσι θα γίνουν οι αιτήσεις - Αυτοί είναι οι δικαιούχοι των 700 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή