ActionAid: Πρόγραμμα Οικονομικής Εκπαίδευσης στα σχολεία της Ελλάδας
Στόχος του προγράμματος, όπως παρουσιάστηκε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου σε εκδήλωση στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι να συμβάλλει στη δημιουργία μιας κοινωνίας ευαισθητοποιημένων και υπεύθυνων πολιτών που κατανοούν το περίπλοκο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, ο ελληνικός μαθητικός πληθυσμός ηλικίας 12-18 ετών έρχεται σποραδικά σε επαφή με μαθήματα οικονομικών και μόνο όσοι μαθητές επιλέξουν το αντίστοιχο Επιστημονικό Πεδίο παρακολουθούν συστηματικά μάθημα οικονομικών. Ο μαθητικός πληθυσμός ηλικίας 6 – 12 ετών δεν έρχεται σε επαφή με κανέναν μάθημα σχετικό με τα οικονομικά.
Το Πρόγραμμα στοχεύει μέσα στα επόμενα δύο έτη να δημιουργήσει ένα ευρύτερο δίκτυο 2.000 δασκάλων και καθηγητών που θα εκπαιδευτούν για να εκπαιδεύσουν μετέπειτα τους μαθητές τους και ένα δίκτυο 42.000 μαθητών, οι οποίοι θα υιοθετήσουν αποτελεσματικά υγιείς χρηματοοικονομικές συνήθειες και θα εφαρμόσουν τη νέα γνώση στην καθημερινότητά τους. Αυτό θα γίνει μέσω της ψυχοπαιδαγωγικής ενδυνάμωσής τους προκειμένου να εξασκούν κρίσιμες δεξιότητες ζωής, όπως για παράδειγμα η διαδικασία λήψης αποφάσεων και κριτικής σκέψης και της βελτίωσης της κατανόησης βασικών οικονομικών εννοιών, όπως η αποταμίευση, η κατανάλωση, η διαχείριση χρημάτων και ο οικονομικός προγραμματισμός.
Για την υλοποίησή του η ActionAid συμπράττει με την Ακαδημία ΕΡΓΩ και την οργάνωση Aflatoun International και χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου κ. F. De Paula Coelho, κατά την παρουσίαση, τόνισε την ανάγκη τέτοιων συμπράξεων και υπογράμμισε την ταχύτητα με την οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα με την υποστήριξη του εξειδικευμένου προσωπικού των τριών οργανώσεων. Ο διευθυντής της ActionAid, κ. Γ. Κουβαράς τόνισε ότι «ο οικονομικός εγγραματισμός είναι στην καρδιά του ενεργού πολίτη, συνδέοντας το πρόγραμμα με τη δράση της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο». Από την πλευρά του ο διευθυντής προγραμμάτων και δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, κ. Σ. Λαγανόπουλος χαρακτήρισε την οικονομική εκπαίδευση θεμέλιο για τη Δημοκρατία και μοναδικό αντίδοτο στον σχηματισμό ψευδαισθήσεων γύρω από την οικονομία μας. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαδογιάννης.
Στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα γύρω από το θέμα της οικονομικής εκπαίδευσης παρέθεσαν ο Δρ. S. Danchev, υπεύθυνος μικροοικονομικής ανάλυσης και πολιτικής του ΙΟΒΕ και ο Δρ. Β. Μακράκης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου.