Συγκλονίζει ο 20χρονος ναυτικός: «Μας κρατούσαν πάνω σε δέντρα, τρώγαμε ωμό κρέας»
Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Έλληνα ναυτικού από το Μεσολόγγι, ο οποίος είχε απαχθεί από πειρατές - Βίωσε έναν εφιάλτη για 40 ημέρες, στην ζούγκλα όπου τους κρατούσαν οι απαγωγείς
«Θέλω να βγάλω από το μυαλό μου όσα έζησα εκείνες τις ημέρες», είναι τα πρώτα λόγια του 21χρονου Δημήτρη Γκιάτη, του δόκιμου ναυτικού που απήχθη από πειρατές ανοιχτά του Τογκό.
Ο νεαρός μιλά στη Real News μέσω των δικηγόρων του για τα όσα έζησε στα χέρια των απαγωγέων στη ζούγκλα της Αφρικής,
«Είμαι ταραγμένος, εξουθενωμένος και τρομαγμένος», λέει.
«Θέλω να βγάλω από το μυαλό μου όσα έγιναν εκείνες τις ημέρες και να ξεπεράσω τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσα. Προσπαθώ να ηρεμήσω. Είμαι ακόμα αναστατωμένος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για περίπου σαράντα ημέρες ο Δημήτρης Γκιάτης και τρεις ακόμα συνάδελφοί του ναυτικοί κρατούνταν από τους πειρατές στην αφιλόξενη και άγρια ζούγκλα της Αφρικής.
Οι πειρατές τους είχαν μεταφέρει σε μια βαλτώδη περιοχή δίπλα σε ένα ποτάμι. Όλες τις ημέρες της ομηρίας τους ζούσαν πάνω στα δέντρα. Εκεί είχαν τοποθετήσει ξύλινες τάβλες για να μπορούν να κοιμούνται. Αυτό ήταν το αυτοσχέδιο κρεβάτι τους το οποίο τους προφύλασσε από τα άγρια ζώα που ήταν έτοιμα να τους κατασπαράξουν και εκμηδένιζε και την παραμικρή πιθανότητα εντοπισμού τους.
Όπως εκμυστηρεύτηκε στους δικούς του ανθρώπους, οι πειρατές δεν τον είχαν δεμένο, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι όμηροι βρίσκονταν συνεχώς περικυκλωμένοι από οπλισμένους άνδρες. Εκτεθειμένοι στις άσχημες καιρικές συνθήκες, βρεγμένοι μέχρι το κόκαλο, τις περισσότερες φορές προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις κακουχίες και την ψυχολογική βία.
Σε όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων, οι πειρατές δεν τους κακοποίησαν σωματικά.
«Κάθε βράδυ ξυπνάω από τους εφιάλτες», δηλώνει ο 21χρονος.
Για τον Έλληνα ναυτικό, όπως περιέγραψε στους δικούς του ανθρώπους οι ώρες αιχμαλωσίας περνούσαν βασανιστικά.
Το ένα λεπτό ισοδυναμούσε με δύο ώρες η μία ώρα με μία ημέρα. Οι πειρατές όλο αυτό το διάστημα τους άλλαξαν τουλάχιστον πέντε φορές τοποθεσία, προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους.
Για να τους κρατήσουν στη ζωή, κάποιες ημέρες οι οπλισμένοι φρουροί τους έδιναν εμφιαλωμένο νερό, ενώ κάποιες άλλες αναγκάζονταν να πιουν νερό μέσα από πλαστικές σακούλες που προηγουμένως είχαν βυθιστεί στο ποτάμι.
Το φαγητό που έτρωγαν ήταν ελάχιστο. Κυρίως τους έδιναν σκέτο ρύζι και άλλες φορές τους τάιζαν με το ωμό κρέας των άγριων θηρίων της περιοχής.
Πλένονταν και έκαναν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στο ποτάμι. Ζούσαν εκτεθειμένοι σε κάθε είδους μολυσματικές και θανατηφόρες ασθένειες μεταξύ αυτών και η μαλάρια, από την οποία κατέληξε στις 4 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν από την απελευθέρωση τους, ο τέταρτος κατά σειρά ναυτικός με καταγωγή από τις Φιλιππίνες.
Όπως αναφέρει η Real News, η προσευχή ήταν το στήριγμα του. Εκείνες τις δύσκολες στιγμές θυμόταν τις συμβουλές της μητέρας του, η οποία στο παρελθόν του είχε πει, σε περίπτωση που βίωνε μια περιπέτεια, να προσευχόταν στον Θεό.
Στις 11 Δεκεμβρίου, περίπου στις 4 το μεσημέρι, είδε τους πειρατές να καταφθάνουν στην περιοχή με μια λέμβο. Τους επιβίβασαν σε αυτήν και τους ανακοίνωσαν ότι είναι ελεύθεροι.
Τους εγκατέλειψαν στη μέση του πουθενά. Αν και κατατρομαγμένοι, αισθάνθηκαν τη χαρά και την ανακούφιση της ελευθερίας.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον Θεό, τους γονείς μου, το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Κούστα και των παιδιών του, Βασίλη και Κατερίνας καθώς και όλους όσοι με υποστήριξαν πνευματικά όλες αυτές τις ημέρες που βρισκόμουν στα χέρια των απαγωγέων», λέει μέσω των δικηγόρων του ο Δ. Γκιάτης θέλοντας να κλείσει με αυτόν τον τρόπο την τελευταία σελίδα του βιβλίου της δοκιμασίας του.
Η επιστροφή στην Ελλάδα
Ο 20χρονος Δημήτρης στο δεύτερο ταξίδι του έζησε έναν απίστευτο εφιάλτη, όταν πειρατές έκαναν ρεσάλτο στο ελληνόκτητο πλοίο Elka Aristotle, στο Τόγκο και τον πήραν όμηρο μαζί με άλλους τρεις ναυτικούς.
Τρεις από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ανακοινώθηκε από την εταιρεία ότι το τέταρτο άτομο απεβίωσε.
Μετά από 40 μέρες ομηρίας στο μακρινό Τογκο της Αφρικής ο 20χρονος ναυτικός επέστρεψε στην Ελλάδα στις 14/12.
Δείτε φωτογραφίες από την άφιξή του στην Ελλάδα στην παρακάτω Gallery:
Οι γονείς του, περίμεναν συγκινημένοι στο Ελ. Βενιζέλος τον Δημήτρη τους. «Δεν θα ησυχάσω αν δεν τον σφίξω στην αγκαλιά μου», έλεγε συγκινημένος ο πατέρας του.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:
Τι είπε ο πατέρας του
Μιλώντας στο ραδιόφωνο 104,6 ο πατέρας του ναυτικού αποκάλυψε ποιες ήταν οι πρώτες κουβέντες που είχαν, «όλα τελείωσαν μπαμπά τώρα θα δούμε πότε θα φύγω από εδώ», είπε γεμάτος ανακούφιση ο 20χρονος.
Ο Θεόδωρος Γκιάτης ανέφερε επίσης ότι η οικογένεια ευχαριστεί τον Θεό για τη σωτηρία του παιδιού τους. Όπως είπε, το θλιβερό είναι ότι χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή. «Με την χαρά ήρθε και η λύπη», είπε χαρακτηριστικά που πληροφορήθηκε χθες την είδηση για την απελευθέρωση του γιου του από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση εκδηλώθηκε την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, 66 ναυτικά μίλια νότια του πετρελαϊκού τερματικού σταθμού ανοικτά της νήσου Μπόνι. Το δεξαμενόπλοιο με σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο ανήκει στην εταιρεία Navios Maritime Acquisition, ήταν έμφορτο όταν δέχθηκε την επίθεση.
Η ανακοίνωση της εταιρείας:
«Είναι ασφαλείς και καλά, είχαν ιατρικούς ελέγχους και επί του παρόντος ενημερώνονται από τις τοπικές αρχές πριν επιστρέψουν στην πατρίδα τους στις Φιλιππίνες, την Ελλάδα και τη Γεωργία αντίστοιχα. Οι οικογένειές τους ενημερώνονται για την κατάστασή τους», αναφέρει η εταιρία.
«Ωστόσο, με μεγάλη θλίψη πρέπει να ανακοινώσουμε ότι το τέταρτο μέλος του πληρώματος, ένας υπήκοος Φιλιππίνων, που απήχθη και κρατήθηκε όμηρος, πέθανε» τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Μια ολοκληρωμένη έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για τις συνθήκες του θανάτου του, αλλά όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι απεβίωσε από ασθένεια και όχι από κάποιον χειρισμό των πειρατών.
Τέλος, η εταιρία ζητά από όλους τον σεβασμό σε όλες τις οικογένειες που εμπλέκονται στην υπόθεση».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr