Χίος: Στον Εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τα επεισόδια - Στα όρια οι κάτοικοι με το μεταναστευτικό

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου οδηγήθηκαν οι δύο συλληφθέντες που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (13/01) έξω από το Δημαρχείο Χίου.
INTIME NEWS
5'

Από την Εισαγγελία τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης και επίθεσης σε κρατικούς λειτουργούς. Και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ τους ορίστηκε τακτική δικάσιμος για το τέλος Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στο δημαρχείο της Χίου έπεσε θύμα προπηλακισμού και ο υφυπουργός Εργασίας και βουλευτής του νησιού Νότης Μηταράκης.

Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο, όπου συνεδρίαζε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο, με θέμα την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα διοργανωθούν σε επίπεδο Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, και την πρόταση της κυβέρνησης για τη δημιουργία της νέας κλειστής δομής.

Ένταση επικράτησε κατά την άφιξη του υφυπουργού Εργασίας, Νότη Μηταράκη, ο οποίος θα συμμετείχε στη συνεδρίαση. Ορισμένοι πολίτες, μόλις είδαν τον υφυπουργό, εξαγριώθηκαν και τον αποδοκίμασαν έντονα.

Παράλληλα, επιχείρησαν να εισβάλουν στο Δημαρχείο, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τους απωθήσουν. Το εξαγριωμένο πλήθος, ωστόσο, χτυπούσε τα τζάμια της πόρτας, την οποία τελικά κατάφεραν να σπάσουν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα politischios.gr, υπήρξε διχασμός στο δημοτικό συμβούλιο για το μεταναστευτικό, το οποίο συνεδρίασε παρουσία του κ. Μηταράκη, με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης.

Υπήρξε μάλιστα διχασμός, όπως αναφέρει, μεταξύ των κατοίκων του Βροντάδου και των Καμποχώρων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με την παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή, αφού χειροκροτήθηκε μεν από τους κατοίκους των Καμποχώρων, αποδοκιμάστηκε δε από αυτούς του Βροντάδου.

Ο κ. Μηταράκης κατά την αναλυτική του εισήγηση, έθεσε ως προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο της ΒΙ.ΑΛ., τη δημιουργία νέας δομής, λέγοντας ότι μόνο έτσι θα υπάρξει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα ουκ ολίγες φορές, καθώς ορισμένοι θεωρούν πως δεν θα λυθεί το πρόβλημα με την δημιουργία μίας νέας δομής, αλλά θα επεκταθεί. Μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης, αποφασίστηκε να μην απορριφθεί η πρόταση της κυβέρνησης, καθώς το διοικητικό συμβούλιο επέμεινε στη θέση του για την λειτουργία μόνο μίας δομής για 500 άτομα και μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση, με ευθύνη εύρεσης χώρου στην Κυβέρνηση, αλλά και συμμετοχή του Δήμου στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αιγαίου.

Παράλληλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στις 22 Ιανουαρίου όπως συναποφασίστηκε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη. Η γενική απεργία γίνεται ως ένδειξη διαμαρτυρίας των κοινωνιών των τριών νησιών για την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Στις 22 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι αποφασίστηκε ταυτόχρονα να πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και στα τρία νησιά.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, επιτροπή υπό τον περιφερειάρχη θα στην Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση για το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία.

Αντιδράσεις και στη Λαμία

Η πολύωρη, σχεδόν, έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαμιέων για το μείζον θέμα του προσφυγικού είχε ως αποτέλεσμα την υπερψήφιση της πρότασης του δημάρχου Λαμιέων, η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία.

«Λέμε "όχι" » είπε ο δήμαρχος Λαμιέων, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της κυβέρνησης, και κατέθεσε πρόταση για δομή με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα έχει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και θα συζητηθεί από μηδενική βάση. Πιο συγκεκριμένα, η εισήγηση του δημάρχου Θύμιου Καραΐσκου υπερψηφίστηκε από την παράταξή του και την παράταξη του Παναγιώτη Στασινού, ενώ καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις και συμβούλους.

Η εισήγηση του δημάρχου Λαμιέων ήταν η εξής: απόρριψη της πρότασης του υπουργείου –η οποία να σημειωθεί ότι δεν έχει κατατεθεί επίσημα– ως έχει και απαραίτητη προϋπόθεση τριών σημείων (επιγραμματικά υποδομές εντός της δομής, τον απόλυτο διοικητικό και άλλο έλεγχο από το Δήμο και αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία) προκειμένου να συζητηθεί στο μέλλον μια άλλη πρόταση. «Λέμε "όχι" σε hotspot στη Mαυρομαντήλα που δεν πληροί τους όρους που θέτουμε…» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Θύμιος Καραΐσκος.

Τι ζητά ο δήμαρχος Ρεθύμνου

Την ανάγκη ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας του Ρεθύμνου και ολόκληρης της Κρήτης ώστε μαζί με τους φορείς να εκφράσουν την άποψη τους και να προτείνουν λύσεις για το Μεταναστευτικό, ζήτησε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εμφανίστηκε ικανοποιημένος διότι υπάρχει απόλυτη συναντίληψη επί του θέματος αλλά και με όλους τους φορείς του Ρεθύμνου. «Τους έδωσα τη σκυτάλη της ευθύνης για το ζήτημα της φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, διότι μέχρι σήμερα το θέμα το πάλευα προσωπικά μαζί με ένα δύο συνεργάτες. Από δω και πέρα πιστεύω πως η ίδια η κοινωνία θα πρέπει να υπερασπιστεί το συμφέρον της, αλλά και το θέμα του υπαρξιακού της συστήματος» τόνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέτσας για μεταναστευτικό: Σύντομα, απτά αποτελέσματα για την αποσυμφόρηση των νησιών

Μεταναστευτικό – προσφυγικό: Γενική απεργία την Τετάρτη (22/1) στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Σχετικές ειδήσεις