Καταστηματάρχες για αντικαπνιστικό: «Πάρτε τα κλειδιά και τρέξτε εσείς τις επιχειρήσεις!-Κλείνουμε»

Χιλιάδες απολύσεις και λουκέτα φέρνει ο αντικαπνιστικός νόμος - Κραυγή αγωνίας από τους επιχειρηματίες - Πτώση του τζίρου κατά 40% και για περίπου 50.000 απολύσεις μέσα στον χειμώνα - Μετά την "φορομπηχτική" πολιτική έρχεται να μας αποτελειώσει ο αντικαπνιστικός νόμος - Ελευθερία για όλους σημαίνει και για τους καπνίζοντες και τους μη- Θα υπάρχουν χιλιάδες απολύσεις - Δεν αντέχουμε άλλο-  «Μας τελειώσατε!»

Καταστηματάρχες για αντικαπνιστικό: «Πάρτε τα κλειδιά και τρέξτε εσείς τις επιχειρήσεις!-Κλείνουμε»
8'

Μπορεί να είναι σχεδόν καθολικός ο σεβασμός στον αντικαπνιστικό νόμο από επιχειρηματίες και πελάτες καταστημάτων ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος... Αυτή που καταδεικνύει τεράστια πτώση στον τζίρο των επιχειρήσεων (αγγίζει ακόμα και το 40%)και κατά συνέπεια απολύσεις εργαζομένων.

Η ολική απαγόρευση καπνίσματος που έφερε ο αντικαπνιστικός νόμος έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από επιχειρηματίες που λειτουργούν μπαρ, καφέ και εστιατόρια. Την αντίθεσή τους στον υπάρχοντα αντικαπνιστικό νόμο εξέφρασαν για άλλη μία φορά οι εκπρόσωποι των εστιατορικών και συναφών επαγγελμάτων, υποστηρίζοντας πως θα επιφέρει «λουκέτο» σε χιλιάδες επιχειρήσεις και απώλειες δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η Ένωση Εστιατορίων & Συναφών Αττικής (ΕΕΕΣΑ), πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Κηφισιά, στην ιστορική ταβέρνα «Σαλματάνης» με θέμα για συζήτηση:«Ο αντικαπνιστικός νόμος και οι επιπτώσεις στα καταστήματα καφέ και εστιατόρια, με την εφαρμογή του».

Kapnisma1.jpg

Ο κ. Σαλματάνης, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας μίλησε στο Newsbomb.gr για το πόσο έχει περιοριστεί η πελατεία στην ταβέρνα με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

«Η επιχείρηση λειτουργεί περισσότερα από 100 χρόνια. Είναι η παλαιότερη ταβέρνα στην Κηφισιά. Αντέξαμε στην οικονομική κρίση και δεν χρειάστηκε να κάνουμε μειώσεις προσωπικού.Στην ταβέρνα εργάζονται 16 υπάλληλοι και κάναμε υπερπροσπάθεια να τους κρατήσουμε. Είναι υπάλληλοι της επιχείρησης πολλά χρόνια».

Ωστόσο όπως μας εξηγεί «με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου υπήρξε τεράστια μείωση στον τζίρο της επιχείρησης. Αν συνεχιστεί αυτό θα αναγκαστώ να απολύσω. Φανταστείτε ότι το καταλαβαίνουν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης αυτό και ανησυχούν» είπε.

«Είναι η ζωή μου ή η δική σου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι δυστυχώς. Ή θα απολύσω ή θα κλείσω» τόνισε ο κ. Σαλματάνης και συνέχισε«έρχονται στο μαγαζί μου πελάτες και μου λένε καπνίζουμε ή να φύγουμε; » αναγκαστικά τους απαντώ πρέπει να φύγετε και μετά τι; Φεύγουν μεγάλες παρέες που θέλουν μαζί με το ποτό τους να απολαύσουν το τσιγάρο τους και η επιχείρηση έτσι χάνει χρήματα. Οι πελάτες μας μας συντηρούν. Λύση υπάρχει και θα πρέπει να εφαρμοστεί. Δικαιώματα δεν έχουν μόνο όσοι δεν καπνίζουν αλλά και όσοι καπνίζουν. Είμαστε διατεθειμένοι να υπάρχουν στα μαγαζιά μας ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για όσους καπνίζουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλματάνης.

«Επιτέλους, πόσα βάρη να σηκώσουμε στην πλάτη μας; Τον ΦΠΑ; Τις ασφαλιστικές εισφορές; τα ενοίκια; και τώρα τον αντικαπνιστικό» τόνισε ο κ. Σαλματάνης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής, κ. Γιάννης Δαβερώνης είπε στο Newsbomb.gr «υπάρχει σημαντική μείωση του τζίρου στο σύνολο των επιχειρήσεων. Αυτό μεταφράζεται σε απολύσεις προσωπικού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Proedros.jpg

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΣΑ λύσεις υπάρχουν «εμείς δεν λέμε να μην εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικό νόμος. Λέμε όμως ότι θα πρέπει και οι καπνίζοντες να έχουν δικαιώματα» τόνισε και συνέχισε «δεν μπορούμε να πετάμε έξω από τα μαγαζιά μας τους πελάτες. Οι πελάτες μας είναι τα έσοδα μας. Εκείνοι κρατάνε «ζωντανές» τις επιχειρήσεις μας. Αν τους διώξουμε κλείνουμε» τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης του συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ζητά από τα αρμόδια υπουργεία έναρξη διαλόγου για την εφαρμογή ενός νόμου πιο «ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου».

Σύμφωνα με τα στοιχεία πανελλαδικής έρευνας που διεξήχθη πριν από λίγους μήνες, κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και εξαιτίας του αντικαπνιστικού νόμου θα βάλουν λουκέτο σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 3.000 – 4.000 επιχειρήσεις στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης, ενώ θα χάσουν τη δουλειά τους περίπου 50.000 εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και νυν πρόεδρος εστιατόρων Πειραιά κ. Τσάκος τόνισε ότι ήδη αρκετά από τα καταστήματα του κλάδου αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης καθώς η κρίση πλήττει πρωτίστως το συγκεκριμένο κλάδο. Δεν είναι μόνο η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές.

«Τι θέλουν να μας κλείσουν όλους; Ας μας κλείσουν. Δεν μπορούμε!. Ο συγκεκριμένος κλάδος κάνει τζίρο 5.5 δισ ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάκος μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έρχονται να αποτελειώσουν και όσες επιχειρήσεις άντεξαν στην κρίση» υποστηρίζει ο κ. Τσάκος «η φορομπηχτική πολιτική αλλά και το κυνηγητό είναι απαίσιο. Θέλουν να μας διαλύσουν!» τόνισε.

«Τα παίρνουν όλα! Μας λένε να κλείσουμε»

Εκπρόσωποι του κλάδου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης επισήμαναν ότι σε άλλες χώρες που έχουν εφαρμοστεί αντίστοιχα μέτρα εδώ και χρόνια, όπως προκύπτει από έρευνες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δεν επιφέρουν τα μέτρα αυτά το επιθυμητό αποτέλεσμα καθώς αυξάνεται το ποσοστό των καπνιστών και μάλιστα σε νεαρές ηλικίες (π.χ. Ιρλανδία). Ανέφεραν ακόμη πως δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να μετατραπούν σε αστυνομικά όργανα για να επιβάλλουν το νόμο και να χρηματοδοτήσουν τα δημόσια ταμεία με την επιβολή προστίμων.

Ερωτηθείς γιατί σε χώρες του εξωτερικού εφαρμόζεται κανονικά ο νόμος ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν τόσες αντιρρήσεις στην εφαρμογή του ο κ. Τσάκος απαντά «στις "προηγμένες" χώρες το κράτος "προστατεύει" τους επιχειρηματίες και δεν τους πολεμά όπως στη χώρα μας». Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία «στα 100 ευρώ τιμολόγιο που θα κόψεις, τα έξοδά σου είναι 150 ευρώ!». Ας μας κλείσουν! Δεν αντέχουμε άλλο» τόνισε.

«Ταξιδεύω συχνά και πρόσφατα βρέθηκα στην Αμερική για κάποια σεμινάρια. Εκεί αφήνουν τις επιχειρήσεις να βγάζουν κέρδος 30% εκεί γιατί να φοροδιαφύγεις; Αντίθετα στην Ελλάδα έχουμε 15 με 16 υπηρεσίες που μας ελέγχουν». Επιπλέον, «στις άλλες χώρες δεν βίωσαν οικονομική κρίση, ούτε έχασαν οι καταναλωτές το 50% των εισοδημάτων τους».

Μάλιστα, ο κ. Τσάκος μας έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα στο μαγαζί του «ήρθε πελάτης στο μαγαζί μου και κάπνιζε πούρο του λέω ευγενικά μην καπνίζετε. Και μου απαντάει « εμένα το πούρο μου κάνει 62 ευρώ και το πρόστιμο είναι 50, λέτε να το πετάξω;» . «Τι να απαντήσεις όταν ο συγκεκριμένος πελάτης ήρθε στο μαγαζί μου για να αφήσει χρήμα; Να τον διώξω;».

«Ο κλάδος είναι στοχοποιημένος»

Και συνέχισε «αν ο νόμος συνεχίσει να είναι τόσο αυστηρός θα απολύσουμε κόσμο και θα κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας!». Τι λες σε αυτόν που έχει επενδύσει 300 χιλιάδες μέχρι και 1 εκατ. ευρώ ;! Να κλείσει;» τόνισε και συνέχισε πάντα με στοιχεία « ο συγκεκριμένος κλάδος δίνει δουλειά σε 250.000 ανθρώπους και αν προσθέσεις και τα μέλη των οικογενειών τους είναι ακόμα 150.000 άτομα.»

«Θα υπάρξουν αναγκαστικά απολύσεις»

Όπως είπε στο Newsbomb.gr «οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πληρώνουμε 1.5 δισ. ευρώ σε εργατικές αμοιβές και 370 με 400 εκατ. σε ασφαλιστικές εισφορές» και μας λένε τι;Να διώξουμε τους πελάτες μας;!». Πρέπει άμεσα να βρεθεί μία λύση» τόνισε ο κ. Τσάκος.

Μάλιστα, ο κ. Τσάκος μίλησε και για ακόμα ένα φαινόμενον που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι πελάτες να πίνουν, να τρώνε και να εξαφανίζονται χωρίς να πληρώνουν το λογαριασμό.«ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες καταστηματαρχών που κάνουν λόγο για «πιστόλια» πελατών, οι οποίοι βγαίνουν από τα μαγαζιά δήθεν για να καπνίσουν και γίνονται... καπνός» κατέληξε.

«Είχα μία δεξίωση στην ταβέρνα μου προ ολίγων ημερών. Ήταν όλα πληρωμένα από τους ανθρώπους που έκαναν την δεξίωση. Πρώτη φορά στο μαγαζί μου επειδή δεν μπορούσαν να καπνίσουν δεν ήπιαν σχεδόν τίποτα και μέσα σε 1 ώρα άδειασε το μαγαζί». «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Θα κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας. Θα πρέπει να σέβονται και τους καπνίζοντες».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στα καφέ και τα μπαρ που οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν στον τζίρο τους την υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ.

Ένας άλλος επιχειρηματίας που έχει μπαρ είπε στο Newsbomb.gr «για να κρατήσω την πελατεία μου αναγκάζομαι μετά από κάποια ώρα να κλειδώνομαι στο μπαρ μαζί με τους θαμώνες και να καπνίζουμε. Τι να κάνω; Η θα καπνίσουν ή θα το κλείσω. Υπάρχει περίπτωση να βγει ο άλλος σε μπαρ ή μπουζούκια και να του πεις μην καπνίσεις; Στο εξωτερικό στις 9 δεν βλέπεις άνθρωπο στους δρόμους».

Θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί η δυνατότητα ένας επιχειρηματίας να να αιτείται τον χαρακτηρισμό του μαγαζιού, όσο αφορά στη χρήση του για καπνίζοντες ή μη. Σε κάποιες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν εξαιρέσεις για μπαρ και εστιατόρια, κάτι όμως που αυτή τη στιγμή δεν προβλέπεται στην Ελλάδα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2020: Νωρίτερα η καταβολή τους - Δείτε τις ημερομηνίες

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή