Κέντρα προσφύγων: Ο σχεδιασμός, η επίταξη και οι στόχοι της κυβέρνησης
Επιβεβαιώνονται πλήρως οι φόβοι και η ανησυχία της κυβέρνησης στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, κρίνοντας από την απόφαση που έλαβε για επίταξη ακινήτων και εκτάσεων για τη δημιουργία ελεγχόμενων κέντρων στα πέντε νησιά του Αιγαίου, όπου έχουν σωρευτεί χιλιάδες πρόσφυγες.
Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθούν και άλλες περιοχές όπου σταδιακά που θα μεταφερθούν πρόσφυγες, με στόχο από τις 40 χιλιάδες που βρίσκονται σήμερα στα νησιά, να μειωθούν κατά το ήμισυ και οι υπόλοιποι να εγκατασταθούν στην ενδοχώρα ή και σε άλλες περιοχές.
Ο λόγος που η κυβέρνηση επέλεξε τη λύση της επίταξης για τη χωροθέτηση των κέντρων φιλοξενίας έχει να κάνει με γραφειοκρατικά προβλήματα και εμπόδια. Μετά το αναγκαστικό μέτρο που έλαβε αναμένει τώρα τις αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει από τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
«Αν δεν κάναμε κάτι θα είχαμε πρόβλημα μεγαλύτερο», αναφέρουν αρμόδιοι υπουργοί.
Σε διαφορετική περίπτωση πάντως αν η κυβέρνηση δεν έκανε το επόμενο βήμα, η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου θα χειροτέρευε και το πρόβλημα θα γινόταν οξύτερο.
Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν πλέον καμία περιοχή της Ελλάδας, όπου θα μπορούσαν να «στηθούν» προαναχωριασιακά κέντρα.
«Εξετάζουμε ό,τι είναι πιθανό και μπορεί να δημιουργηθεί χωρίς αντιδράσεις», έλεγε στέλεχος.
Τα πέντε νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο
Σάμος, Χίος, Μυτιλήνη, Κως και Λέρος είναι τα νησιά που επελέγησαν για την κατασκευή των προαναχωρισιακών κέντρων, γεγονός που προϋποθέτει ότι θα κλείσουν τα ήδη υπάρχοντα, όπως το «κολαστήριο» της Μόριας, στο οποίο στοιβάζονται πάνω από 20 χιλιάδες μετανάστες, αλλά και της Σάμου που βρίσκεται εντός του του αστικού ιστού.
Ο Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, σημείωσε ότι οι χώροι που η κυβέρνηση θα επιτάξει, θα ενοικιαστούν για τρία χρόνια και στους ιδιοκτήτες θα καταβάλλεται ενοίκιο.
Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Μετανάστευσης εξουσιοδοτείται και επιτάσσει λόγω εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης την τοποθεσία Καράβας στη Μυτιλήνη, που βρίσκεται κοντά στην Μανταμάδο περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος για χιλιάδες πιστούς από όλη την Ελλάδα.
Επίσης, στη Χίο επιτάσσεται η τοποθεσία «Κρητικού Λάκος» στη θέση Ψείρα, στη Σάμο η τοποθεσία Ζερβού, ενώ αντίστοιχες δομές δημιουργούνται στη Λέρο και την Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Στη Κω μάλιστα μετατρέπεται σε κλειστή δομή το στρατόπεδο «Καπετάν Λαζαρή».
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr