Δημοσκόπηση Newsbomb.gr: Το 70% των πολιτών φοβάται την εξάπλωση του κοροναϊού
Οι αναγνώστες του Newsbomb.gr απαντούν στην ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ που θέτει σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών prorata - Σύμφωνα με το αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών φοβάται για εξάπλωση του κοροναϊού.
Το ερώτημα της Δευτέρας ήταν: «Πόσο πολύ φοβάστε την έξαρση του κοροναϊού;».
Δείτε τους πίνακες με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Newsbomb.gr με την Prorata
Διαβάστε την ανάλυση των συμπερασμάτων από τον Άγγελο Σεριάτο - MSc Political Communication, University of Amsterdam και Υπεύθυνο Πολιτική Έρευνας της Prorata
Κορονοϊός: Μια πολύ σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία;
Ένας νέος ιός, ο «κορονοϊός» ή 2019n-CoV σαρώνει την Κίνα, προκαλώντας πνευμονία στους ανθρώπους και παγκόσμια ανησυχία. Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αλλά και των διαπιστωμένων θανάτων έχουν καταγραφεί στην ασιατική χώρα. Πολύ περιορισμένης έκτασης κρούσματα έχουν μέχρι στιγμής ανιχνευθεί σε διάφορες χώρες, αφορώντας ωστόσο σχεδόν αποκλειστικά ταξιδιώτες που προέρχονταν από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας, από όπου και ξεκίνησε η εξάπλωση του ιού. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών της επιδημίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, έχει ξεπεράσει τους 1400, προκαλώντας ανησυχία και στον Ευρωπαϊκό χώρο. Στην χώρα μας αρκεί κάποιος να κάνει μια διαδρομή, χρησιμοποιώντας τα ΜΜΜ, ώστε να διαπιστώσει τα υψηλά επίπεδα ανησυχίας των πολιτών, καθώς πολλοί εξ’ αυτών χρησιμοποιούν τις ειδικές προστατευτικές μάσκες.
Τι πιστεύουν ωστόσο οι αναγνώστες του Newsbomb.gr; Είναι ο νέος ιός, τόσο απειλητικός όσο τα media τον παρουσιάζουν; Αποτελεί εν τέλει ο συγκεκριμένος ιός, που ακόμα δεν φαίνεται να έχει περάσει τα ελληνικά σύνορα «μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία»; Το 77% των αναγνωστών του newsbomb.gr πιστεύει ότι ο κορονοϊός είναι σίγουρα ή μάλλον μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, ενώ το 23% μάλλον ή σίγουρα διαφωνεί με την παραπάνω άποψη.
Ως πιο έντονη απειλή για την δημόσια υγεία αντιλαμβάνονται τον ιό οι γυναίκες αναγνώστριες του site (85%) έναντι των αντίστοιχων αντρών (70%). Παρόμοιας έντασης διαφοροποίηση παρουσιάζεται όσων έχουν λάβει πανεπιστημιακής μόρφωσης και όσων δεν έχουν λάβει. Πιο συγκεκριμένα, το 71% όσων έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση εκλαμβάνουν τον ιό ως απειλή για τη δημόσια υγεία, ποσοστό το οποίο εκτινάσσεται στο 84% μεταξύ όσων δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Μελέτες που διενεργήθηκαν από το πανεπιστήμιο της Κολούμπια κατά τη δεκαετία του 1980 ευθυγραμμίζονται με τα παραπάνω ευρήματα, καθώς οι γυναίκες δείχνουν πιο ευάλωτες σε καταστάσεις που εκλαμβάνονται ως απειλητικές. Εν τούτοις, σύμφωνα με πιο πρόσφατες μελέτες αμερικάνων ερευνητών, οι σχετικές διαφοροποιήσεις μάλλον οφείλονται στην κοινωνική νόρμα, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες «πρέπει» να νιώθουν λιγότερο φόβο απέναντι σε ενδεχόμενες απειλές, παρά σε πραγματικά χαμηλότερα επίπεδα αίσθησης της απειλητικότητας μιας κατάστασης σε σχέση με τις γυναίκες.
Παρατηρείται ωστόσο και μια διαφοροποίηση της έντασης των απαντήσεων ανάλογα με την αυτοτοποθέτηση των αναγνωστών στα αριστερά, το κέντρο ή τα δεξιά του πολιτικού φάσματος, με την ένταση του φόβου να αυξάνεται όσο πιο δεξιά τοποθετείται ένας αναγνώστης. Πιο συγκεκριμένα, το 68% των αριστερών αναγνωστών εκτιμάει ότι ο κορονοϊός αποτελεί μια σοβαρή απειλή, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τους κεντρώους αναγνώστες φτάνει το 77% και εκτοξεύεται μεταξύ των δεξιών στο 85%. Σε αυτή την περίπτωση μοιάζει ότι οι πιο αριστεροί πολίτες είναι πιο συγκρατημένοι απέναντι στην ένταση της απειλής του κορονοϊού για τη δημόσια υγεία σε σχέση με τους δεξιούς. Για τη συγκεκριμένη διαφοροποίηση δεν υπάρχουν αριθμοί που μπορούν να προκρίνουν μια συγκεκριμένη εξήγηση αλλά ενδεχομένως, οι προοδευτικότεροι πολίτες στέκονται πιο διστακτικοί απέναντι στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και συνολικότερα τα media, ενώ οι δεξιότεροι, μη όντως προκατειλημμένοι απέναντι σε αυτά, πείθονται πιο εύκολα για το μέγεθος της απειλής.
Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό και όχι υποκειμενικά προσλαμβανόμενο μέγεθος της απειλής του κορονοϊού για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο μένει να απαντηθεί την αμέσως επόμενη περίοδο. Μέχρι τότε ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να είναι σε επιφυλακή, ενώ τα κέντρα λήψης αποφάσεων θα χρειαστεί να επεξεργαστούν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όχι μόνο για τον νέο ιό αλλά και για κάθε επόμενο, καθώς σύμφωνα με τη GPMB (Παγκόσμια Επιτροπή για την Ετοιμότητα Διαχείρισης κρίσεων σε θέματα Υγείας) μια τυχαία εμφάνιση κάποιου ακραία επικίνδυνου ιού, ίσως και να μην είναι διαχειρίσιμη στις μέρες μας, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θρίλερ στην Καστοριά: Ξεπάγωσε η λίμνη και όλη η πόλη έπαθε σοκ (pics)