Κώστας Βουτσάς: Ράγισαν καρδιές! Αυτό είναι το άγνωστο σημείωμα του σπουδαίου ηθοποιού

Ο Κώστας Βουτσάς έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, βυθίζονται στη θλίψη το πανελλήνιο.

Κώστας Βουτσάς: Ράγισαν καρδιές! Αυτό είναι το άγνωστο σημείωμα του σπουδαίου ηθοποιού
INTIME NEWS
7'

Ο σπουδαίος ηθοποιός, ο οποίος νοσηλευόταν για αρκετές μέρες στο νοσοκομείο «Αττικόν», έδωσε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή έχοντας στο πλευρό του όλη του την οικογένεια, ωστόσο δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή τα ξημερώματα της Τετάρτης (27/02).

Συνάδελφοι και φίλοι αποχαιρετούν τον Κώστα Βουτσά με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι «Θεατρικές Σκηνές» ανέβασαν στον λογαριασμό τους στο Instagram φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται ένα ιδιόχειρο σημείωμα του Κώστα Βουτσά και μία φωτογραφία από την τελευταία συνεργασία τους, στην παράσταση «Χτυποκάρδια στο θρανίο».

«Οι Θεατρικές Σκηνές αποχαιρετούν έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Αισθανόμαστε τυχεροί που συνεργαστήκαμε με τον Κώστα Βουτσά. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Όπως μας έγραψε ο ίδιος σε χειρόγραφη αφιέρωση κατά την περίοδο της συνεργασίας μας "Μπορεί να ξεχάσετε αυτά που σας είπα στην καλλιτεχνική μου παρουσία, δεν θα ξεχάσετε όμως αυτά που σας έκανα να αισθανθείτε…". Καλό ταξίδι Κώστα Βουτσά», γράφει η λεζάντα που συνοδεύει η φωτογραφία.

Δείτε το σημείωμά του στη Gallery:

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Σύμφωνα με ανάρτηση – ανακοίνωση της κόρης του, Θεοδώρας Βουτσά, στο Facebook, η σορός του εκλιπόντος θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα Πέμπτη 27/2, από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 19:30 το απόγευμα.

O Κώστας Βουτσάς υπήρξε και θα παραμείνει ο σπουδαίος κωμικός, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του μέσα από ταινίες όπως τα «Κάτι να καίει», «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης», «Η χαρτοπαίχτρα», «Τέντυ μπόι αγάπη μου», «Νύχτα γάμου», «Ξυπόλητος πρίγκηψ».

Έγραψε κινηματογραφική ιστορία με το αυθόρμητο επιφώνημά του «Φσσστ μπόινγκ», με τη θεσσαλονικιώτικη προφορά του ως μεθυσμένος «Τζακ Κοπέογλου» αλλά και την... προσπάθειά του να μιλήσει πειστικά αγγλικά ως «Γαμπρός από το Λονδίνο».

Ο Κώστας Βουτσάς απέκτησε τρεις κόρες -τη Σάντρα από τον γάμο του με την Έρρικα Μπρόγιερ, την ηθοποιό Θεοδώρα και τη Νικολέτα από τον γάμο του με την Θεανώ Παπασπύρου και έναν γιο, τον τετράχρονο Φοίβο, από τον γάμο του το 2016 με την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού.

Στις 7 Φεβρουαρίου ο αγαπημένος ηθοποιός διακομίσθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο «Αττικόν» και εισήχθη στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, «με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού και επιβάρυνσης της καρδιακής και αναπνευστικής του λειτουργίας», όπως ανέφερε το σχετικό ανακοινωθέν.

Την ίδια ημέρα είχε μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου όπου παρέμεινε διασωληνωμένος και σε μηχανική υποστήριξη.

Λίγες ώρες μετά, η κόρη του Θεοδώρα Βουτσά, προχώρησε σε μια συγκινητική ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, αποχαιρετώντας τον πολυαγαπημένο πατέρα της.

Ποιος ήταν ο Κώστας Βουτσάς

Ο Κώστας Βουτσάς (Σαββόπουλος ήταν το οικογενειακό του όνομα) γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1931 στην Αθήνα, σε προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, που σήμερα ανήκουν στο έδαφος της Τουρκίας. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του. Ο πατέρας του εργάστηκε ως εργάτης οδοποιΐας κι ο μικρός Κώστας επινόησε διάφορες δουλειές του ποδαριού για επιβίωση. Στα χρόνια της Κατοχής μοίραζε προκηρύξεις στους κινηματογράφους μαζί με άλλα «Αετόπουλα» της ΕΠΟΝ.

Μετά τον πόλεμο, ασχολήθηκε με διάφορες μορφές αθλητισμού, όπως στίβο, κωπηλασία, βόλεϊ και μπάσκετ. Η πρώτη του θεατρική εμπειρία, όπως έχει πει, ήταν στα σχολικά του χρόνια όταν ο προπονητής του τον είχε στείλει για προπόνηση στη Μηχανιώνα κι έλαβε μέρος στην παράσταση της καστασκήνωσης. Έκανε ένα αρνητικό σχόλιο για το παιδί που υποδύονταν τον μεθυσμένο κι όταν ο υπεύθυνος του θεατρικού τον προκάλεσε αν μπορεί να το κάνει καλύτερα βρέθηκε τελικά με τον ρόλο.

Σε ηλικία 18 ετών σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Μακεδονικού Ωδείου, συμμετείχε σε επιθεωρήσεις στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης κι αφού περιπλανήθηκε με τα μπουλούκια δύο χρόνια σε χωριά και κωμοπόλεις της Μακεδονίας «η Καλή Καλό (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της θεατρίνας Καλλιόπης Δαμβέργη) τον κατέβασε Αθήνα» έχει πει ο ίδιος. Έδωσε εξετάσεις για να πάρει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, την οποία τελικά του έδωσαν στην τρίτη προσπάθεια αφού η επιτροπή τον είχε απορρίψει δύο φορές, επειδή δεν «έκανε για ηθοποιός» όπως του είχαν πει.

Η πρώτη ταινία που συμμετείχε, ως κομπάρσος, ήταν στην κωμωδία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» (1953, του Γιώργου Λαζαρίδη). Ακολούθησε η συμμετοχή του στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η κυρά μας η μαμή» (1958) με την οποία μπήκε πρώτη φορά στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Ήταν το 1961, όταν με την εμφάνιση του στον «Κατήφορο» απόκτησε ευρεία αναγνωρισιμότητα για να απογειωθεί στη συνέχεια ως ο απόλυτος πρωταγωνιστής σε ταινίες που έφταναν να κόβουν έως και 650 χιλιάδες εισιτήρια την δεκαετία 60 και 70.

Σθεναρός υποστηρικτής του, εξαρχής, υπήρξε ο σκηνοθέτης Γιάννης Δαλιανίδης, με τον οποίο τον συνέδεε μακρόχρονη φιλία κι εκτίμηση.

Παράλληλα, ο Κώστας Βουτσάς ξεδίπλωσε το κωμικό του ταλέντο σε όλα τα είδη του θεάτρου – πρόζα, επιθεώρηση, μιούζικαλ. Ενδεικτικά, έπαιξε σε κωμωδίες του Νίκου Τσιφόρου («Αγάπη μου Παλιόγρια», που γυρίστηκε και επιτυχημένη ταινία με τον ίδιο και την Ξένια Καλογεροπούλου, «Οι Απάνω και οι Κάτω»), του Κώστα Πρετεντέρη (« Ο νονός μου ο διάβολος», «Ο καπετάν Κώστας στο Πόρτο-Λιμπερτά») του Ασημάκη Γιαλαμά (Μπαμπά, ποιος είναι ο μπαμπάς μου;»), αλλά σε έργα των Μολιέρου «Ο Αρχοντοχωριάτης» και Ντάριο Φο («Όποιος κλέβει ένα πόδι κερδίζει στην αγάπη»). Ο Κώστας Βουτσάς έπαιξε, επίσης, σε κωμωδίες του Αριστοφάνη («Θεσμοφοριάζουσες», «Σφήκες», «Όρνιθες») με μεγάλη επιτυχία και με κοσμοσυρροή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Στη μικρή οθόνη πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στο σίριαλ «Βαριετέ» της τότε ΥΕΝΕΔ για να ακολουθήσουν πολλές εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Ο Ανδροκλής και τα λιοντάρια του», «Για μια θέση στον ήλιο», «Γιούγκερμαν», «Δέκα Μικροί Μήτσοι», «Επτά θανάσιμες πεθερές», «Η πολυκατοικία» κ.ά.

Την δεκαετία του ’80 έπαιξε σε βιντεοταινίες, αλλά πέρασε και στην αντίπερα όχθη του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως και ο Θανάσης Βέγγος, ερμηνεύοντας πιο απαιτητικούς ρόλους σε ταινίες του σκηνοθέτη Βασίλη Βαφέα. Ξεχώρισε ο ρόλος του μικροαστού λογιστή στην κοινωνική ταινία του Βαφέα «Ο Έρωτας του Οδυσσέα», για την οποίον τιμήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης το 1984. Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στο «Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών το 1985 και ένα χρόνο αργότερα μεταδόθηκε ως μίνι σειρά από την ΕΡΤ.

Παρέμεινε ενεργός και δραστήριος μέχρι τέλους, απολαμβάνοντας την αγάπη του κόσμου που παρέμεινε πιστός σε όλες του τις παραστάσεις, με πιο πρόσφατες την «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση έως την τελευταία, την παιδική «Σταχτοπούτα» του Σαρλ Περώ, στο θέατρο Broadway.

Η προσωπική του ζωή

Υπήρξε σύζυγος της ηθοποιού και χορεύτριας Έρρικας Μπρόγερ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, τη Σάντρα (1972). Έχει άλλες δύο κόρες από τον δεύτερο γάμο του, με τη Θεανώ Παπασπύρου, τη Θεοδώρα (1977) και τη Νικολέτα (1979), με την πρώτη να ακολουθεί τα δικά του βήματα στο χώρο της ηθοποιίας.

Ο θετός γιος του (από προηγούμενο γάμο της τρίτης γυναίκας του Εύης Καραγιάννη, πρώην μοντέλου και ηθοποιού), Άνθιμος Ανανιάδης είναι επίσης ηθοποιός.

Το 2015, ο Κώστας Βουτσάς έκανε σχέση με την ηθοποιό Αλίκη Κατσαβού, με την οποία παντρεύτηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2016 και στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους απέκτησαν ένα γιο, τον Φοίβο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Βουτσάς: Αυτή είναι η περιουσία που θα κληρονομήσει ο γιος του

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή