Κοροναϊός: Άδειες και τηλεργασία για τους γονείς – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Κοροναϊός: Αλλάζει άρδην η καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών στην χώρα μας μετά την αύξηση των κρουσμάτων του ιού. Μετά το κλείσιμο των σχολείων για 14 ημέρες που ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει σήμερα νέα έκτακτα μέτρα.

Κοροναϊός: Άδειες και τηλεργασία για τους γονείς – Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
ASSOCIATED PRESS
3'

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει στην πρώτη δέσμη μέτρων για την τόνωση της ρευστότητας και τη διαφύλαξη της απασχόλησης σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα επιχειρήσεων με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Περιλαμβάνει:

  • Την αναστολή, για 4 μήνες, της πληρωμής Φ.Π.Α., πληρωτέου τέλος Μαρτίου.
  • Την αναστολή, επίσης για 4 μήνες, της πληρωμής των βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς και των δόσεων για ρυθμίσεις βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων μέχρι το τέλος Μαρτίου,
  • Την αναστολή, για 3 μήνες, της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, που είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου.

Ό,τι ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα, θα συμπεριληφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα επικεντρώνονται στο πώς θα βοηθηθούν οι γονείς, οι εργαζόμενοι αλλά και οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθούν ειδικές μέριμνες για άδειες ειδικού σκοπού για τους γονείς που θα έχουν τα παιδιά τους στο σπίτι ή εκ περιτροπής ωράριο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις περιπτώσεις που εργάζονται και οι δύο γονείς και έχουν παιδιά έως 15 ετών. Οι ημέρες της άδειας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα θα ανέρχονται σε 15 για τον πατέρα και σε 15 για τη μητέρα και μπορεί να χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες (για παράδειγμα 7+7).

Τα επικρατέστερα μέχρι τώρα σενάρια θέλουν την άδεια είτε να καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το κράτος και τους εργοδότες και είτε να εφαρμόζεται ένα μεικτό σύστημα με βάση το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική, ένα μέρος θα επιβαρύνει τον εργοδότη και ένα το κράτος.

Ποια ζητήματα έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ:

  • Είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας των κρατών μελών σε μέσα και προσωπικό.
    -Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται.
  • Υπάρχει ανάγκη λήψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται. Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών-μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα.
  • Ζήτησε την ανάληψη ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προμήθεια ειδών προστασίας (π.χ. μάσκες) και αντιμετώπισης (π.χ. αναπνευστήρες) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και μετά την κατανομή τους, ανάλογα με τις ανάγκες, στα κράτη-μέλη.

Οι συσκέψεις στα αρμόδια υπουργεία, συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ και οι διατάξεις γράφονταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στο πλαίσιο της πρόληψης και αντιμετώπισης της διάδοσης του κοροναϊού, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συναντήθηκαν χθες και αφού εξέτασαν ενδελεχώς την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Οικονομία και στην κοινωνία, συμφώνησαν στα εξής:

1. Το Κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Σύντομα θα ανακοινωθούν σχετικά μέτρα, επιπροσθέτως εκείνων που έχουν ανακοινωθεί για συγκεκριμένες περιοχές.

2. Θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα, Τετάρτη.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, σήμερα, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας ότι θα δοθεί τρίμηνη άδεια στα μέλη των ΚΕΠΑ (κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας) και θα υπάρξει ανάλογη επέκταση των επιδομάτων στους δικαιούχους χωρίς να χρειαστεί η επανεξέταση τους.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν η ενδεχομένως κλείσουν στο μέλλον με κρατική εντολή. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται προς το μοντέλο που ακολουθήθηκε σε Μάτι και Μάνδρα. Δηλαδή εξετάζει την καταβολή επιδόματος έκτακτης ανάγκης του ΟΑΕΔ ύψους 718 ευρώ που χορηγήθηκε στις πληγείσες επιχειρήσεις στο Μάτι και στη Μάνδρα, στους εργαζόμενους που έχει ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους.

Σε γενικές γραμμές αν ο εργοδότης αποφασίσει για προληπτικούς λόγους να κλείσει την επιχείρησή του (συνέβη σε σούπερ μάρκετ στα δυτικά προάστια) είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τους μισθούς των υπαλλήλων.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα δράσης που ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολό τους (π.χ. περιορισμός ή διακοπή των δρομολογίων των Μέσων Μεταφοράς), αλλά τούτο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή εφόσον το κρίνει απαραίτητο η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: «Βόμβα» του καθηγητή Σύψα στο Newsbomb.gr για τα «ορφανά» κρούσματα

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή