Κορονοϊός στην Ελλάδα: Nέα αυστηρή σύσταση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα
Κορονοϊός: Με προσοχή παρακολουθούν οι επιδημιολόγοι την κατάσταση που αρχίζει να διαμορφώνεται με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.
Ο λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε σήμερα (15/03) ότι «κάθε πέντε ημέρες, ένα κρούσμα "δίνει" άλλα δύο κρούσματα και αυτά τα δύο αλλά τέσσερα». Συνολικά στη χώρα μας καταγράφονται 331 κρούσματα από τα οποία 103 ανακοινώθηκαν σήμερα. Από το σύνολο των κρουσμάτων στα 44 δεν έχει προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης και ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε από χθες μέχρι σήμερα.
«Σε 2 με 3 εβδομάδες θα γνωρίζουμε αν η καμπύλη αύξησης νέων κρουσμάτων θα ακολουθήσει τον υπόλοιπο κόσμο ή αν θα αρχίσει να γίνεται επίπεδη, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Από τα 103 νέα κρούσματα, 49 αφορούν όσα εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο και 54 προέκυψαν από καθυστερημένες αναφορές λόγω του φόρτου εργασίας των ειδικών εργαστηρίων. Για νοσηλεία παραμένουν 51 ασθενείς από τους οποίους έχουν διασωληνωθεί οι 8 και αφορούν κυρίως κρούσματα που καταγράφονται στην Αθήνα. Το σύνολο των διασωληνομένων ασθενών είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 67 έτη. Από τους 51 ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, το 57% είναι άνδρες και έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας σχεδόν όλοι οι ασθενείς που είναι διασωληνομένοι, αλλά και αυτοί που έχασαν τη ζωή τους, τέσσερις στο σύνολο μέχρι σήμερα, είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα πριν νοσήσουν με βαριά πνευμονία από κορονοϊό.
Όσον αφορά τη μετάδοση του ιού ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος διαψεύδοντας σχετικές αναφορές ότι ο ιός μεταδίδεται αερογενώς δηλαδή ταξιδεύει στον αέρα. «Δεν υπάρχουν δεδομένα για αερογενή μετάδοση του ιού. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η μετάδοση γίνεται μέσω σταγονιδίων από τη μύτη και από το στόμα».
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τις αυστηρές συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες που τις κάλεσε να αυτοπεριοριστούν και αναφέρθηκε και σε όσους επιστρέφουν στην Ελλάδα, από χώρες της Ευρώπης, λέγοντας: «απευθύνω ισχυρή σύσταση σε όλους όσους επιστρέφουν από ταξίδι να παραμένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις επαφές τους για τουλάχιστον 14 ημέρες. Επίσης θα πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και να ενημερώσουν τον γιατρό τους αν εμφανίσουν συμπτώματα ίωσης».
Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα του εκκλησιασμού και του συγχρωτισμού που δημιουργείται στις Εκκλησίες, τόνισε: «συνεδριάζει αύριο η Ιερά Σύνοδος και ελπίζουμε να λάβει τη σωστή απόφαση».
Πιο ευάλωτοι οι άνδρες
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, όλοι όσοι είναι αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι, είναι άντρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη.
Παράλληλα, το 57% όσων νοσηλεύονται τώρα είναι άνδρες, με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη.
Ασφαλέστερη η χρήση παρακεταμόλης
Ο Σωτήρης Τσιόδρας διευκρίνισε επίσης ότι «είναι ασφαλέστερη και μετά από την καθοδήγηση του προσωπικού γιατρού, η χρήση παρακεταμόλης, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη μπορεί να επιδεινώσουν ή να αυξήσουν την προδιάθεση για μια πιο σοβαρή νόσο».
Τόνισε δε ότι τα κοινά φάρμακα για την αυξημένη πίεση δεν φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα νόσησης, ίσως μάλιστα και να δρουν προστατευτικά, όπως είπε.
Τέλος, επισήμανε ότι δεν πρέπει κανείς να διακόπτει μακροχρόνιες θεραπείες και πρέπει να βρίσκεται σε συνεννόηση με το γιατρό του.
Τέσσερις οι νεκροί στη χώρα
Σημειώνεται ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, καθώς το πρωί της Κυριακής (15/03) πέθανε ένας 53χρονος που νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό.
Το θάνατό του επιβεβαίωσε ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης.
Ο 53χρονος από την Σιάτιστα Κοζάνης ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Εργαζόταν ως παρασκευαστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου της Καστοριάς.
Χωρίς να έχει διαπιστωθεί ταξιδιωτικό ιστορικό σε ενδημικές περιοχές, ο άτυχος άνδρας απευθύνθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Κέντρο Υγείας Σιάτιστας όπου μετά από εξέταση οι υπεύθυνοι ήρθαν σε επαφή με τον ΕΟΔΥ.
Ακολούθως, ο ίδιος μετέβη, μαζί με τον αδελφό του, στο «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο της Κοζάνης για περαιτέρω εξετάσεις κι όταν διαγνώστηκε ότι είναι φορέας του κορονοϊού διακομίστηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Η υγεία του τα επόμενα 24ωρα παρουσίασε επιπλοκές με συνέπεια να επέλθει το πρωί της Κυριακής ο θάνατός του.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ηλικιωμένη μητέρα του και ο αδελφός του βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό στη Σιάτιστα.
ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
- Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση
- Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
- Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Πιο αυστηρούς περιορισμούς σκέφτεται η κυβέρνηση
Kορονοϊός: ΠΡΟΣΟΧΗ - Έτσι δεν θα κολλήσετε και θα σταματήσει η εξάπλωσή του