Κορονοϊός: Θρίλερ με το θάνατο του καθηγητή - Παρουσιάστηκε θρόμβωση στους πνεύμονές του
Στον θάνατο του Γερμανού καθηγητή που είχε επισκεφθεί για σεμινάρια το Πανεπιστήμιο της Κρήτης αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για τον κορονοϊό. Μεταξύ άλλων ο λοιμοξιωλόγος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι στην περίπτωση του, παρουσιάστηκε θρόμβωση στους πνεύμονες.
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στον θάνατο του Γερμανού καθηγητή τόνισε: «Ο ιός μπορεί να προκαλεί και σοβαρά κρούσματα σε νέους ανθρώπους, όπως είδαμε χθες με την περίπτωση του Γερμανού επισκέπτη καθηγητή. Εκεί εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα. Πρόκειται για μία επιπλοκή που πρόσφατα συσχετίστηκε με τη λοίμωξη από τον νέο ιό και για την οποία, τις τελευταίες μέρες είναι σε επαγρύπνιση όλοι οι γιατροί του κόσμου, αλλά και οι Έλληνες γιατροί», και συνέχισε προσθέτοντας:
«Μάλιστα η ομάδα των γιατρών που παρακολουθούσε τον Γερμανό καθηγητή, του χορηγούσε ειδική προληπτική αντιπηκτική αγωγή γι' αυτό τον σκοπό. Η επιπλοκή που παρουσιάστηκε δεν αφορά μεγάλο ποσοστό ασθενών. Όπως μας δείχνουν δημοσιευμένα δεδομένα από Κινέζους συναδέλφους, αυτά τα σπάνια συμβάντα δεν αλλάζουν την εικόνα που έχουμε για την πορεία της νόσου και ειδικότερα όταν αυτή αφορά υγιείς ανθρώπους χωρίς άλλα προβλήματα υγείας».
Μόνο ένας φίλος του 42χρονου στην ταφή
Η κηδεία και η ταφή του 42χρονου τελέστηκε το πρωί της Πέμπτης (26/03) στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου, όπου παρευρέθηκε μόνο ένας φίλος του Γερμανού καθηγητή που βρισκόταν στην Κρήτη καθώς δούλευαν μαζί τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία.
Μπουρμπουδάκη: Γνωστή η επιπλοκή
Γνωστή στην επιστημονική κοινότητα, σύμφωνα με την διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπουρμπουδάκη, είναι η επιπλοκή του κορονοϊού που παρουσιάστηκε στον Γερμανό καθηγητή στην Κρήτη, από την οποία έχασε τη ζωή του.
«Υπήρξε μία επιπλοκή που είναι γνωστή και έχει παρουσιαστεί και σε άλλα περιστατικά με κορονοιό παγκοσμίως. Είναι μία επιπλοκή που δυστυχώς επιφέρει θάνατο και από την πρώτη στιγμή ήταν αυτό που φοβόμασταν και δυστυχώς δεν μπορούσε να αποφευχθεί», είπε η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης.
Και συνέχισε: «Είναι μία επιπλοκή που έχει αναφερθεί σε αρκετά κρούσματα με κορωνοϊό. Δεν ήταν επιπλοκή που συνέβη πρώτη φορά στο νοσοκομείο μας και στον Αντρέα. Είναι κάτι που γνωρίζουν οι λοιμωξιολόγοι».
Σε ολιγόωρη καραντίνα το νεκροτομείο
Σύμφωνα με το cretapost, η οικογένεια του Γερμανού είχε έρθει σε επαφή με γραφείο τελετών στην Κρήτη, μέσω της Γερμανικής πρεσβείας, το οποίο πήγε στο νεκροτομείο για να προχωρήσουν στην προετοιμασία της σορού.
«Τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας ώστε να μην υπάρξει μόλυνση τόσο του περιβάλλοντος όσο και εμάς των ίδιων. Το νεκροτομείο τέθηκε σε καραντίνα μέχρι που φτάσαμε και σφραγίσαμε το νεκρό. Στη συνέχεια έγινε άμεσα η απολύμανση και επανήλθε η κανονικά», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών που είχε αναλάβει την ταφή, Νίκος Χαρούλης.
Σε μεταλλικό φέρετρο η σορός του καθηγητή
Μετά την προετοιμασία της σορού ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς του στο Νέο Κοιμητήριο Ηρακλείου όπου θα γινόταν η ταφή. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα, η σορός του 42χρονου καθηγητή μπήκε σε μεταλλικό – κι όχι σε ξύλινο – φέρετρο.
«Κατόπιν συνεννόηση με το ΠΑΓΝΗ τηρήσαμε όλα τα μέτρα ασφαλείας για να μην μολύνουμε το περιβάλλον. Την σορό την καλύψαμε με δύο πτωματοσακούλες, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ μπήκε σε ειδικό σιδερένιο φέρετρο και σφραγίστηκε αεροστεγώς. Όσοι από το γραφείο τελετών ασχολήθηκαν με την προετοιμασία και την ταφή του νεκρού τήρησαν όλα τα μέτρα έχοντας συγκεκριμένο εξοπλισμό, μάσκες και αντισηπτικά», ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρούλης.
Μάλιστα, αμέσως μετά την ταφή το αυτοκίνητο που μετέφερε την σορό του 42χρονου σφραγίστηκε και έγινε απολύμανση.
Απαγορεύεται ο επαναπατρισμός
Εξαιτίας της αιτίας του θανάτου του 42χρονου Γερμανού καθηγητή απαγορεύτηκε από την πρώτη στιγμή ο επαναπατρισμός του με αποτέλεσμα να ταφεί στον τόπο όπου πέθανε. «Πήγαμε βάση νόμου που είναι ξεκάθαρος. Απαγορεύεται ο επαναπατρισμός του. Μάλιστα, υπάρχουν και διαφοροποιήσεις στις διαδικασίες της ταφής. Για παράδειγμα το μεταλλικό φέρετρο μπήκε στον τάφο αλλά δεν σκεπάστηκε με τσιμεντένιες πλάκες όπως γίνεται συνήθως. Αντιθέτως, σκεπάστηκε μόνο με χώμα», υπογράμμισε ο Νίκος Χαρούλης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως «ο συγκεκριμένος τάφος δεν θα ανοίξει σε τρία χρόνια αλλά θα πρέπει να παραμείνει κλειστός για δέκα χρόνια».
ΚΟΡΟΝOΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ
Συμπτώματα και μετάδοση - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
- Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα - Πόσο διαρκεί η επώαση
- Αυτά είναι τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα
- Δείτε LIVE την εξάπλωσή του σε ολόκληρο τον πλανήτη (ΧΑΡΤΗΣ)
- Αυτό είναι το τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε σε περίπτωση ανάγκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Αυτές είναι οι εστίες του φονικού ιού στην Ελλάδα
Κορονοϊός: Το τεστ που θα κάνει διάγνωση σε 15 λεπτά από το σπίτι – Πώς γίνεται