Κορονοϊός - Νέοι έπαινοι Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί να περπατάει με το κεφάλι ψηλά

Ένα εγκωμιαστικό δημοσίευμα για τη χώρα μας φιλοξενεί σήμερα το πρακτορείο Bloomberg με τίτλο: «Η Ελλάδα δείχνει πώς γίνεται η διαχείριση της κρίσης», όπου αποδίδει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την έγκαιρη και, όπως φαίνεται, αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.
INTIME NEWS
3'

«Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε τις φτωχές ηγεσίες και κυβερνήσεις παγκοσμίως. Από την Ισπανία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολιτικοί περίμεναν υπερβολικά πολύ προτού λάβουν τα απαιτούμενα σκληρά μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Η Ελλάδα είναι η μόνη αξιοπρόσεκτη -και ίσως αναπάντεχη- εξαίρεση στην τάση αυτή», αναφέρει το δημοσίευμα που υπογράφει ο συντάκτης ευρωπαϊκών οικονομικών θεμάτων του πρακτορείου Φερντινάντο Τζουλιάνο.

«Η κυβέρνηση επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Προς το παρόν, η ταχεία αυτή αντίδραση έχει βοηθήσει την Ελλάδα να αποφύγει μια τραγική κρίση στο σύστημα υγείας της σε σύγκριση με εκείνες που αντιμετωπίζουν πλουσιότερες χώρες».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Το δημοσίευμα επικαλείται τον Τάκη Παππά, πολιτικό επιστήμονα στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, που συγκρίνει την ταχύτητα στην ανταπόκριση των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας στον κορονοϊό. Όπως λέει, η Αθήνα έκλεισε τα καταστήματα μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο από κορονοϊό, εν αντιθέσει με την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες προχώρησαν στην αντίστοιχη απόφαση, 18 και 30 ημέρες μετά, αντίστοιχα. Τα έγκαιρα αυτά μέσα μείωσαν την πίεση στο εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας, επισημαίνεται στο δημοσίευμα που παραθέτει τα στοιχεία κρουσμάτων, θανάτων και κατάστασης στο ΕΣΥ.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναδείχτηκε ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή» αναφέρει ο αρθρογράφος, επαινώντας την αντίδραση «ολόκληρου του πολιτικού συστήματος της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκρίθηκαν με αυτοκυριαρχία, εικόνα πολύ διαφορετική σε σύγκριση με τις δριμείες εσωτερικές έριδες της Ισπανίας».

Όμως και «ο ελληνικός πληθυσμός επέδειξε μεγάλη επιμέλεια», αναφέρει το δημοσίευμα, «σεβόμενος τους κανόνες απαγόρευσης κυκλοφορίας, εν μέρει ως αποτέλεσμα των αυστηρών ποινών που επέβαλε η κυβέρνηση σε όσους δεν συμμορφώνονται».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αυτό που παραμένει ανησυχητικό για την Ελλάδα είναι το τι θα συμβεί με την οικονομία της καθώς «η πανδημία ενέσκυψε σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή για την Αθήνα, μετά από μία δεκαετία οικονομικής κρίσης» όταν η ελληνική οικονομία κατέγραφε πορεία επαναφοράς.

Γίνεται αναφορά στο πλήγμα που υπέστη ο τουρισμός «που εκπροσωπεί το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής» καθώς και οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από το 80% της εργατικής δύναμης που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, προμηθειών και πωλήσεων. Ωστόσο, «δεδομένης της έγκαιρης ανταπόκρισής της στην πανδημία, η χώρα ίσως καταφέρει να ορθοποδήσει νωρίτερα από άλλες» σημειώνεται στο άρθρο που παραθέτει τα μέτρα της ΕΚΤ για την Ελλάδα.

«Για χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης θεωρούσε την Ελλάδα ως ένα άλυτο πρόβλημα. Με όλες τις εγγενείς αδυναμίες της, σε αυτήν την πανδημία η Αθήνα μπορεί να περπατά με το κεφάλι ψηλά» καταλήγει το δημοσίευμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

MasterChef 4: Το μεγαλύτερο spoiler για φέτος είναι αυτό! Έξαλλη η παραγωγή με τη διαρροή

Σχετικές ειδήσεις