ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Κορονοϊός: Στο γραφείο του Μητσοτάκη η εισήγηση της task force για την επιστροφή στην κανονικότητα
Αυτό που έχει γίνει σαφές από την πρώτη στιγμή είναι πως για τον πρωθυπουργό, προέχει η άποψη των επιστημόνων, πέρα και πάνω από κάθε πολιτικό και οικονομικό κόστος.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ο πρωθυπουργός θα έχει εντός της ημέρας τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής, υπό τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα για το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί.
Στην κατάρτιση του σχεδίου, την τελική μορφή του οποίου αναμένουμε στο τέλος της εβδομάδος, συμμετέχει ομάδα υπουργών, ειδικών γραμματέων, καθηγητών και τεχνοκρατών υπό τον υφυπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο.
Η απόφαση όμως για τις ανακοινώσεις όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είναι ειλημμένη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκαλύφθηκε στο briefing της Τρίτης, ο πρωθυπουργός μέσω διαγγέλματος θα ανακοινώσει την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr το μήνυμα του πρωθυπουργού στον ελληνικό λαό δεν αναμένεται πριν από τις 27 Απριλίου.
Στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για μία «σταδιακή, μακρόσυρτη και στοχευμένη επιστροφή, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα».
Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορούν να αποκλειστούν και αλλαγές της τελευταίας στιγμής κατ εντολή των επιστημόνων, εάν και κάτι τέτοιο είναι απευκταίο από τα πολιτικά στελέχη. Άλλωστε, οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κρανίδι όπου 150 από τους 470 μετανάστες που διαμένουν σε ξενοδοχείο στην περιοχή βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, έχουν θέσει τις υγειονομικές αρχές σε ύψιστο συναγερμό.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Κορονοϊός: Γιατί πεθαίνουν νέοι χωρίς υποκείμενα νοσήματα;
Κορονοϊός: Λύθηκε το «ιατρικό μυστήριο»; Γιατί «χτυπά» περισσότερο τους άνδρες
Κορονοϊός: Γιατί ζήτησε «συγγνώμη» από τους Έλληνες ο Σωτήρης Τσιόδρας
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «σταδιακή και ελεγχόμενη χαλάρωση» και όχι αναστολή των μέτρων, καθώς κάθε βήμα προς την κανονικότητα θα περνά μέσα από ενδελεχή έλεγχο των επιδημιολογικών φορτίων και της συμπεριφοράς του ιού, προκειμένου να εγκρίνονται οι επόμενες κινήσεις, οι οποίες θα προβλέπονται στο κεντρικό χρονοδιάγραμμα.
Έχει, πάντως αποφασιστεί ότι η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα θα ξεκινήσει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς στις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα Υποθηκοφυλακεία. Επίσης, ανοίγουν τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα, εκείνες των «συναινετικών προσημειώσεων».
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση λέγεται «σχολεία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις από τον Σωτήρη Τσιόδρα να ανοίξουν τις επόμενες μέρες. Εάν τις κάνει δεκτές, τότε 18 ή 25 Μαΐου θα χτυπήσει το κουδούνι των σχολείων.
Απόλυτη προτεραιότητα έχουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, καθώς πρέπει να διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίοι πιθανόν να επιστρέψουν σε κάθε περίπτωση στα θρανία στις 11 Μαΐου.
Με βάση τις εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνεται σε διαφορετικές φάσεις: αρχές, μέσα και τέλη Μαΐου και αρχές προς μέσα Ιουνίου.
Διαβάστε: Bήμα προς βήμα το σχέδιο για επιστροφή στην κανονικότητα - Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Βεβαίως ανάμεσα στις φάσεις ξεδιπλώματος του σχεδίου θα υπάρχει επαρκής χρόνος για αξιολόγηση της ανταπόκρισης του συστήματος. Το σχέδιο άλλωστε θα επιτρέπει και βηματισμούς με την... όπισθεν, κάτι που σημαίνει πως εάν κάτι κάποιο μέτρο αποειχθεί αναποτελεσματικό, θα υπάρχουν και εναλλακτικά σενάρια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Σχολεία: Εισηγήσεις, «αγκάθια» και κρίσιμες ημερομηνίες - Τι θα γίνει με τις πανελλήνιες