Γενοκτονία Αρμενίων: «Ποτέ ξανά»! Διαδικτυακή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Προκόπη Παυλόπουλο

Με διαδικτυακή εκδήλωση τιμήθηκε η μνήμη των 1.500.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία το 1915.
8'

Κεντρικός ομιλητής ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. «Διαμηνύουμε προς την Τουρκία, ότι θα ήταν προς το συμφέρον της, μια γενναία έκφραση συγγνώμης για τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που διέπραξε στο παρελθόν, τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και εναντίον των Ελλήνων»

Σήμερα, Παρασκευή 24 Απριλίου 2020 και ώρα 19:30, με πρωτοβουλία της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή πολιτική εκδήλωση μνήμης για την 105ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία. Η εκδήλωση προβλήθηκε από την ιστοσελίδα της επιτροπής www.ancg.gr, το κανάλι της στο Youtube (Armenian NationalCommittee of Greece) και τον σύνδεσμο στο Facebook.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας από την πανδημία του COVID-19, και σεβόμενοι τις κυβερνητικές και κρατικές υποδείξεις για την αποτροπή της εξάπλωσης του εν λόγω κορωνοϊού, η εκδήλωση φέτος πραγματοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου, ενώ παρόμοια τακτική υιοθετήθηκε και παγκοσμίως, σε όλες σχεδόν τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται Αρμενικές Εθνικές Επιτροπές. Έτσι το διαδίκτυο αξιοποιήθηκε αποτελεσματικά και αποτέλεσε το πεδίο όπου αντήχησαν οι δίκαιες διεκδικήσεις των Αρμενίων, σήμερα, που συμπληρώνονται τα 105 χρόνια από την τέλεσή του εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νικόλαος Δένδιαςχαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε «Φέτος, η πρωτόγνωρη συγκυρία στην οποία ζούμε, δεν επιτρέπει την διοργάνωση των καθιερωμένων εκδηλώσεων τιμής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι λησμονούμε την ημέρα αυτή. Η σκέψη μας, είναι και φέτος, κοντά στους Αρμένιους της πατρίδας μας, αλλά και στους προγόνους τους, αλλά και στους Αρμένιους φίλους μας, σ’ολόκληρο τον κόσμο. Η δοκιμασία που διέρχεται ο πλανήτης στην παρούσα φάση, καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την υποχρέωσή μας απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας. Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν. Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου, θα ήθελα να επιβεβαιώσω τους ισχυρούς, ιστορικούς δεσμούς φιλίας, που διέπουν τους δυο λαούς. Αλλά να εκφράσω και την αλληλεγγύη μου, απέναντι στην αρμενική κοινότητα της Ελλάδος, που τόσα έχει προσφέρει στην ιστορία της πατρίδας μας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Α’. Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος είπε «Αρμένιοι αδελφοί μας μαρτύρησαν σε χέρια Οθωμανών, κατά την τριετία 1915-1918. Το βράδυ της 24ης Απριλίου 1915, ο Ταλαάτ Πασάς ξεκίνησε το σχέδιο εξόντωσης, με τη σύλληψη 250 επιφανών Αρμενίων στην Κωνσταντινούπολη, για να επεκταθεί στη συνέχεια σε ομαδικές σφαγές πληθυσμών. Ήταν η αρχή του τέλους, που για μας σήμερα έχει καθιερωθεί, ως Ημέρα Μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία».

Την διαδικτυακή εκδήλωση στην Μνήμη των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, τίμησε με την παρουσία του, ως κεντρικός ομιλητής ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Ο κύριος Παυλόπουλος στο μήνυμα του επεσήμανε «Φέρνουμε, και φέτος, στην μνήμη μας την 105η Επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, το 1915. Ταυτοχρόνως, τιμούμε την Ιερή Μνήμη 1.500.000 αθώων ψυχών, που σφαγιάσθηκαν σ’ ένα από τα πιο ζοφερά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας».

Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του επισήμανε επίσης πως «Ελλάδα και Αρμενία, Αρμενία και Ελλάδα, συμπορεύονται, με στενούς δεσμούς φιλίας, εδώ και πολλές δεκαετίες στον ανηφορικό δρόμο της υπεράσπισης εμβληματικών αρχών και αξιών, ιδίως δε της υπεράσπισης της Ειρήνης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, κυρίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Αυτά τα θεμέλια της τόσο ειλικρινούς φιλίας και στενής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, Αρμενίας και Ελλάδας, εδράζονται και στις μαρτυρικές στιγμές που έχουν ζήσει τα Έθνη μας. Στιγμές, τις οποίες οφείλουμε να μην ξεχνάμε, ούτε κατ’ ελάχιστο, όχι γιατί μας διακατέχουν αισθήματα εκδίκησης απέναντι στους θύτες μας. Αλλά διότι αυτή η μνήμη μας εμπνέει και μας καθοδηγεί στο να υπηρετούμε, στο διηνεκές, την μεγάλη Ανθρωπιστική αρχή: Ποτέ ξανά».

Ο κύριος Παυλόπουλος έκανε ειδική μνεία στην αναγνώριση εκ μέρους της Ελλάδας το 1996, με τον ν.2397/1996, της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ το 2014 ποινικοποίησε την άρνησή της. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγνώριση εκ μέρους της Ολομέλειας της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, το 2015.

Σημείωσε πως η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων διευρύνεται εντυπωσιακά, με κορυφαίο παράδειγμα το πρόσφατο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. «Διαμηνύουμε δε προς την Τουρκία ότι θα ήταν προς το συμφέρον της μια γενναία έκφραση συγγνώμης για τα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας που διέπραξε στο παρελθόν, τόσο εναντίον των Αρμενίων όσο και εναντίον των Ελλήνων». Τόνισε, πως «Όσο εμμένει να παραχαράσσει την Ιστορία και να συγκαλύπτει αυτή την ανείπωτη βαρβαρότητα, τόσο περισσότερο μπαίνει, περιφρονώντας τον Άνθρωπο και την αξία του, στο περιθώριο της Διεθνούς Κοινότητας και αποτελεί όνειδος για την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό».

Αναφερόμενος στις στενές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, σημείωσε την ανάγκη για μια πολύπλευρη διεθνή συμπόρευση σε όλους τους τομείς, που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για την Ελλάδα και την Αρμενία, όσο και για τις Διεθνείς Συνεργασίες, στις οποίες Ελλάδα και Αρμενία μετέχουν, διεκδικώντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο».

Με βάση αυτή την πολιτική, ο τ. Πρόεδρος τόνισε, πως η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει και να στηρίξει την ειρηνική επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με μόνο γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ, για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, και παράλληλα να υποστηρίξει την ολοένα και μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αρμενίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κύριος Fadey Charchoghlian, ο οποίος ανέφερε «Ως Λαός που επέζησε της Γενοκτονίας, εμείς αντιλαμβανόμαστε επίσης την δέσμευση μας στην προώθηση της αρχής «Ποτέ Ξανά». Στο πλαίσιο αυτό, η διαδικασία αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας δεν είναι απλώς ένα βήμα για την αναγνώριση του δίκαιου μας, αλλά ακόμη ένα βήμα στην πρόληψη των Γενοκτονιών. Αποτελεί ένα μήνυμα, πως ατιμωρησία δεν μπορεί να υπάρξει».

Χαιρετισμό στην διαδικτυακή εκδήλωση απηύθυναν οι Περιφερειάρχες Αττικής, κ. Γεώργιος Πατούλης, Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Καβάλας), κ. Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, λέγοντας πως οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε, δεν μπορούν να επισκιάσουν την ιστορική μνήμη. Τόνισαν, πως δεν μπορεί ποτέ να επιτραπεί η επανάληψη τέτοιας τραγωδίας, ενώ διαβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στον αγώνα των Αρμενίων για δικαίωση.

Τον λόγο της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας εκφώνησε η κυρία Λορύ Μπαραζιάν, η οποία αναφέρθηκε στο προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του Αρμενικού λαού τονίζοντας πως «…105 χρόνια μετά την τουρκική θηριωδία, εμείς είμαστε εδώ! Η νεαρή, γεμάτη ζωντάνια Δημοκρατία της Αρμενίας, η οργανωμένη και δραστήρια Διασπορά, που διατηρεί την εθνική συνείδηση και τη μεταδίδει από γενιά σε γενιά, και οι γενναίοι του ελεύθερου Καραμπάχ, είναι η απάντηση του Αρμενικού λαού στους εμπνευστές, τους εκτελεστές και τους αρνητές της Γενοκτονίας. Ενωμένοι σαν μια γροθιά, είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε το χρέος να προασπίσουμε την εθνική μας κληρονομιά, κρατώντας ζωντανή, μαζί με τη μνήμη των θυμάτων και τη μνήμη του αγώνα.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

– Την αναγνώριση και καταδίκη της Γενοκτονίας ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915 και την ανάληψη των ευθυνών από την Τουρκία.

– Την επιστροφή των κατεχόμενων ιστορικών αρμενικών εδαφών, στο νόμιμο δικαιούχο τους, τον αρμενικό λαό. Την επιστροφή των αστικών και εκκλησιαστικών περιουσιών.

Για εμάς, ήταν και παραμένει υπόλογη η Τουρκία ενώπιον της ανθρωπότητας, για το έγκλημα που διέπραξε. Ένα έγκλημα που συνοδεύει και στοιχειώνει την πορεία της, όσο εκείνη δεν βρίσκει το σθένος να έρθει αντιμέτωπη και να κοιτάξει κατάματα την ίδια της την ιστορία…

Ποτέ δεν είναι αργά. Τα ολοκληρωτικά καθεστώτα είναι καταδικασμένα σε ήττα...»

Στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης, συμμετείχε ο γνωστός συνθέτης και τραγουδιστής Χάικ Γιαζιτζιάν, ο οποίος ερμήνευσε παραδοσιακά αρμενικά τραγούδια. Τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Αρμενίας ερμήνευσε η χορωδία του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Χαμασκαΐν», υπό την διεύθυνση του Μικιρδίτς Κρικοριάν.

Εκ μέρους της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Λορί Κουγιουμτζιάν, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με εικόνες αρχείου, από τις διεκδικητικές πορείες Αρμενίων, σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, με την συμμετοχή Αρμενίων και φίλων του λαού μας, σε πολλές χώρες.

Η διαδικτυακή εκδήλωση συγκέντρωσε το μεγάλο ενδιαφέρον θεατών από την Ελλάδα, το εξωτερικό και την Αρμενία.

Σχετικές ειδήσεις