Κορονοϊός στην Ελλάδα: Μεγάλη έρευνα της διαΝΕΟσις - Πώς ζουν οι Έλληνες στην πανδημία
Στην ερώτηση πόσο σύντομα θα επιστρέφατε στις συνήθεις καθημερινές σας δραστηριότητες αν δεν υπήρχαν κυβερνητικοί περιορισμοί, το 28,4% του δείγματος απάντησε «μόλις δεν υπάρχουν νέα κρούσματα για ορισμένη χρονική περίοδο», το 19,7% «μόλις μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων» και το 24,5% «μόλις βρεθεί εμβόλιο».
Αντίθετα, μόλις το 24,1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα επέστρεφε στην «παλιά» του ζωή αμέσως τώρα.
Μέσα σε πέντε μήνες, και αφού μεσολάβησε η κρίση στον Έβρο και η διαχείριση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το κυρίαρχο συναίσθημα άλλαξε και από την ανασφάλεια οι Έλληνες πέρασαν στην αισιοδοξία.
Συγκεκριμένα όταν ζητήθηκε να περιγράψουν τα δύο κυριότερα αισθήματά, το 40% των ερωτηθέντων ανάφεραν την "αισιοδοξία" (από 30% πέντε μήνες πριν) ενώ 31% επέλεξαν την ανασφάλεια (από 38% το Δεκέμβριο).
Σχετικά με την εμπιστοσύνη στους Θεσμούς, όλοι οι πολιτειακοί Θεσμοί απολαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερης εμπιστοσύνης σήμερα από ό,τι 27 μήνες πριν.
Συγκεκριμένα:
- ο Θεσμός του Πρωθυπουργού (+14%),
- της Προεδρίας της Δημοκρατίας (+12%),
- του Δημάρχου (+8,6%),
- του Περιφερειάρχη (+12%)
- αλλά και της Κυβέρνησης (+13%).
Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση βρίσκεται στο 65% την ώρα που, όπως επισημαίνεται σε αντίστοιχες έρευνες στη Γαλλία το αντίστοιχο νούμερο είναι στο 44%, ενώ στην Ιταλία μόλις στο 32%.
Μέχρι το Σεπτέμβριο η επιστροφή στην κανονικότητα
Πάντως, σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα, σχεδόν το 70% των Ελλήνων εκτιμά ότι θα επέλθει μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Αναλυτικά, το 38,2% σημείωσε ότι θα επανέλθουμε σε κάποια φυσιολογική καθημερινότητα το επόμενο δίμηνο, το 16,7% το επόμενο τετράμηνο και το 13% τον Σεπτέμβριο. Στον αντίποδα, περίπου 2 στους 3 ερωτηθέντες (17,4%) απάντησαν ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει με το νέο έτος.
Σχετικά με την παρούσα εργασιακή κατάσταση των πολιτών, όπως αναφέρει η έρευνα της διαΝΕΟσις, «περίπου η μισή οικονομική δραστηριότητα στη χώρα έχει παύσει».
Έτσι, μόλις ένας στους τέσσερις (25,4%) εργάζεται κανονικά στον χώρο εργασίας του, άλλος ένας στους τέσσερις (26,2%) με τηλεργασία και οι υπόλοιποι (περίπου 47%) είτε εργάζονται με μειωμένο ωράριο είτε βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής και δεν εργάζονται καθόλου. Στο πλαίσιο αυτό, το 41% του δείγματος τονίζει ότι τα εισοδήματά του έχουν μειωθεί μετά την έναρξη των μέτρων. Μάλιστα, από όσους δηλώνουν άνεργοι στην έρευνα (11,4%) υποστηρίζουν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου 2020.
Η ζωή στην καραντίνα
Αναφορικά με την καθημερινότητα των Ελλήνων στην καραντίνα, το 64% δήλωσε ότι αφιερώνει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του, το 57% ότι βλέπει περισσότερη τηλεόραση ή ταινίες και το 54% ότι κάνει περισσότερες δουλειές στο σπίτι, ενώ το 31% ότι γυμνάζεται λιγότερο.
Παράλληλα, στην ερώτηση «αν τις τελευταίες 24 ώρες έχουν βγει από το σπίτι τους και, αν ναι, πού πήγαν», δύο στους τρεις (63,6%) απάντησαν θετικά.
Από αυτούς, το 61% βγήκε για ψώνια ή στο φαρμακείο, ένας στους τρεις (37,6%) για σωματική άσκηση ή βόλτα με το κατοικίδιο και ένας στους τέσσερις (24,2%) για να πάνε στη δουλειά.
Δείτε όλη την έρευνα ΕΔΩ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αναδρομικά: Αυτά είναι τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων - Αναλυτικοί πίνακες