Κορονοϊός - Τσιόδρας: Γιατί είπαμε «ναι» στη χρήση μάσκας - Τα λάθη και οι κίνδυνοι
«Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την εξέλιξη της επιδημίας lockdown. Μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό. Η επιτροπή τότε δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, συνεκτιμώντας τότε και τους κινδύνους από τη χρήση τους. Θεώρησε ότι το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι συνθήκες αλλάζουν καθώς είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση.
Η κοινωνία σιγά - σιγά θα ανοίξει. «Τα μέτρα φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν».
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας θα είναι συμπληρωματική και δεν έχει να κάνει αν θα μολυνθούμε ή όχι, αλλά κυρίως για το αν θα μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά συμπτώματα. «Πιστέψτε με, σε τέτοια θέματα είναι δύσκολο να υπάρχει ομοφωνία. Αλλά τα ενδεχόμενα οφέλη από μια ισχυρή σύσταση ή υποχρέωση για χρήση μάσκας και ιδιαίτερα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, θα είναι ένα σημαντικό επιπλέον μέτρο και ίσως πιο σημαντικό από το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου τη μάσκα», κατέληξε ο κος Τσιόδρας. Παράλληλα τόνισε ότι είναι λάθος και επικίνδυνη η χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα από τον γενικό πληθυσμό.
Τα επιστημονικά δεδομένα που οδήγησαν την επιτροπή στη σύσταση για άνοιγμα των σχολείων
Ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στα νεώτερα στοιχεία για τη σχέση του κορονοϊού με τα παιδιά, είπε ότι με βάση διεθνείς μελέτες «πρώτον, οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο στα παιδιά.
Δεύτερον, εμφανίζουν στη συντρηπτική τους πλειονότητα ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες.
Τρίτον, παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1% στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη από την Κίνα.
Τα παιδιά μολύνονται κυρίως μέσω του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Τέταρτον, τα παιδιά κολλούν τη νόσο 3 φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και 4 φορές λιγότερο από ό,τι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.
Πέμπτον, μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη» είπε ο Σ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώτου κρούσματος στην Γαλλία όπου ένα παιδί παρακολούθησε τρία διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε 112 επαφές.
«Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα παιδί να μολύνει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα παρατηρήσεις». Τέλος αναφέρθηκε σε ένα έκτο δεδομένο, ότι τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μεταδόσεως της νόσου. «Μετά από όλα αυτά καταφέραμε να φθάσουμε σε μια φάση σταδιακής επανόδου στα σχολεία». Τα παιδιά όπως είπε ο κ. Τσιόδρας επιστρέφουν στα σχολεία με την τήρηση όλων των κανόνων απόστασης, το πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικού κ.ά. Τέλος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών.
139 θάνατοι στην Ελλάδα - 10 νέα κρούσματα - 2.576 στο σύνολο
Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 139, εκ των οποίων 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Τετάρτη (29/04) είναι 10 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.576. Από αυτά, 589 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.268 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 41 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Παράλληλα, 71 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
«Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μαζική ροή κρουσμάτων, εμείς γλιτώσαμε από το κακό, όχι χωρίς απώλειες», είπε ο κ. Τσιόδρας.
Αναφορικά με την αλλαγή στάσης της Επιτροπής Επιστημόνων για τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε: «Τότε τα δεδομένα δεν στήριζαν τη χρήση μάσκας, ενώ τώρα τη στηρίζουν. Τώρα οι συνθήκες γίνονται άλλες, είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό».
«Πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Χρειάζονται οδηγίες - θα ακολουθήσουν από τον ΕΟΔΥ- για τη φύλαξη και τον καθαρισμό των μασκών», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Λοιμώξεις από τον ιό παρατηρούνται πολύ πιο σπάνια στα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη».
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
LIVE: Οι ανακοινώσεις της Κεραμέως για τα σχολεία - Πότε ανοίγουν, πώς θα διεξαχθούν οι Πανελλήνιες