Κορονοϊός: Η δύσκολη εξίσωση του τουρισμού και οι… αναπτυξιολόγοι

Κορονοϊός | Όλες οι ειδήσεις: Το πιο σημαντικό πράγμα σε περιόδους κρίσης είναι ο ορθολογισμός. Ο ορθός λόγος δηλαδή και όχι ο μυστικισμός, η επιθυμία και το συναίσθημα. Η στάση, σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις μας και η λύση των προβλημάτων μας πρέπει να βασίζονται στη λογική.
Φωτογραφία αρχείου από το Pixabay
5'

Η συζήτηση λοιπόν που γίνεται από ορισμένους «αναπτυξιολόγους» περί νέων δεδομένων για να καλυφθεί η χασούρα του ΑΕΠ από τον τουρισμό είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας.

Τα όσα ακούγονται για έλεγχο των τουριστών στα σύνορα, στα αεροδρόμια με τεστ αντισωμάτων και διαβατήρια, με τοποθετήσεις πλέξιγκλας στις παραλίες είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας και το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ψεύτικες ελπίδες στους ανθρώπους του τουρισμού.

Δυστυχώς το στοίχημα του εισαγόμενου τουρισμού είναι χαμένο κι αυτό το ξέρουν άπαντες, ακόμα κι αν δεν το ομολογούν. Οι περισσότερες χώρες – πελάτες του ελληνικού τουρισμού αντιμετωπίζουν σφοδρό πρόβλημα με την εξάπλωση της πανδημίας και είναι αδύνατον να ταξιδέψουν ασφαλώς στην χώρα μας.

Επίσης είναι αδύνατον να εγγυηθεί κάποιος ότι όσοι έχουν κάνει το τεστ πριν ταξιδέψουν, δεν θα εμφανίσουν τον ιό της επόμενες ημέρες κατά τη διάρκεια των διακοπών τους σε κάποιο ελληνικό νησί ή σε κάποιο τουριστικό θέρετρο. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Όσοι κάνουν focus μόνο στα νούμερα της συντριβής της τουριστικής βιομηχανίας κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Δεν τίθεται θέμα προτεραιότητας μεταξύ οικονομίας και ανθρώπινης ζωής, γιατί για να υπάρξει οικονομία πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι.
Επίσης, όπως έχουμε ήδη επισημάνει με σχετική αρθρογραφία τα όσα λέγονται και γράφονται για ιατρικά διαβατήρια δεν έχουν καμία αξιοπιστία.

Μετά τον δραματικό θάνατο του 35χρονου στην Ελλάδα που είχε βγει αρνητικός σε δυο τεστ, αλλά και άλλα περιστατικά, είναι προφανές ότι ο μύθος του υγειονομικού διαβατηρίου δεν μπορεί να σταθεί.

Οι χώρες της Ευρώπης φαίνονται να κινούνται πλέον σε μια άλλη λογική, σε αυτό που λέμε «μένουμε στην χώρα μας» για να είμαστε ασφαλείς.

Η κυβέρνηση της Γερμανίας μετρώντας τις τρομακτικές απώλειες στην εγχώρια οικονομία που έφερε η πανδημία του κορονοϊού προετοιμάζει τη στρατηγική της για την τουριστική περίοδο και στέλνει μήνυμα στους πολίτες της χώρας να «μείνουνε Γερμανία» και να ανακαλύψουν εντός των συνόρων «όμορφους προορισμούς». Οι προθέσεις του Βερολίνου να στηρίξει τον εγχώριο τουρισμό δείχνει και η παράταση της ταξιδιωτικής προειδοποίησης «για όλα τα μη απαραίτητα, τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό» που ανανεώθηκε «κατ΄αρχήν έως και τις 14 Ιουνίου» από το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ισχύς της προηγούμενης οδηγίας εξέπνεε την ερχόμενη Κυριακή 3 Μαΐου.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, θα πρέπει να υπολογίζει κανείς ότι συνεχίζονται οι δραστικοί περιορισμοί στις διεθνείς συγκοινωνίες, ενώ σε πολλές χώρες εφαρμόζονται ακόμη μέτρα καραντίνας και περιορισμού της δημόσιας ζωής.

Σε αγαστή συνεργασία, ο κυβερνητικός επίτροπος για θέματα Τουρισμού της Γερμανίας, δηλώνει πως «κανείς δεν μπορεί να πει πότε και πώς θα ανοίξουν ξανά τα σύνορα για ταξίδια» ενώ παράλληλα εκτιμά ότι «είναι μάλλον απίθανο οι Γερμανοί τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ισπανία ή την Ελλάδα το καλοκαίρι» και «είναι πιο πιθανό ότι θα παραμείνουν στη χώρα ή την περιοχή τους φέτος». Ο Thomas Bareiss πλέκει το εγκώμιο τον «όμορφων προορισμών» εντός Γερμανίας στέλνοντας το μήνυμα για περιορισμό των μετακινήσεων.

Αν και η ταξιδιωτική οδηγία δεν απαγορεύει σε κανένα Γερμανό να ταξιδέψει στο εξωτερικό εφόσον αυτός το θελήσει και έχει την ευκαιρία έχει δύο πρακτικές συνέπειες, σημειώνει η Deutsche Welle. Μια από αυτές είναι ότι το γερμανικό κράτος δεν πρόκειται να καταβάλει προσπάθειες για να οργανώσει ειδικές πτήσεις επαναπατρισμού πολιτών από το εξωτερικό στη Γερμανία, όπως στο παρελθόν.

Δύο άλλες συνέπειες που προκύπτουν από την οδηγία αφορούν άμεσα τον ελληνικό τουρισμό. Η πρώτη είναι ότι μπορούν να ακυρωθούν χωρίς κόστος για τον πελάτη αεροπορικές πτήσεις και κρατήσεις για τουριστικά καταλύματα στο εξωτερικό που αφορούν το διάστημα μέχρι και τις 14 Ιουνίου. Και η δεύτερη συνέπεια είναι ότι όλοι οι τουριστικοί πράκτορες ακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες, με άλλα λόγια, δεν προσφέρουν ταξίδια για το διάστημα που ισχύει η προειδοποίηση.

Πριν από τις 14 Ιουνίου το υπουργείο Εξωτερικών θα αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας η Γερμανία θα αποφασίσει «μετά από συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές χώρες και με τους τουριστικούς προορισμούς» για την κατάσταση που θα επικρατήσει το φετινό καλοκαίρι. «Ενδεχομένως να χρειαστεί να κάνουμε διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών - ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα», τονίζει ο Γερμανός ΥΠΕΞ. «Αν ισχύει μια απαγόρευση της κυκλοφορίας και εισόδου στη χώρα, τότε το θέμα έχει λήξει, τότε δεν μπορεί να πάει κανείς για διακοπές εκεί».

Είναι ίσως το καλύτερο timing για να μπορέσει και η Ελλάδα να περιχαρακώσει την δική της ασφάλεια και να δώσει το βάρος στον εσωτερικό τουρισμό για να καλύψει ένα μέρος της χασούρας…

Η λύση αυτή είναι μονόδρομος για φέτος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Να δώσουν κίνητρα στους Έλληνες πολίτες για ολιγοήμερες διακοπές.

Να γίνει διεύρυνση του λεγόμενου κοινωνικού τουρισμού, να μπουν περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες στο πρόγραμμα, αλλά και να αυξηθούν οι δικαιούχοι με βάση τα κριτήρια διαβίωσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι και γιατί διακινούν τον μύθο περί «διαβατήριων ανοσίας»; Επιφυλάξεις από ΠΟΥ και Τσιόδρα