Economist: Οι Αλβανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα

Στο κύμα επιστροφής των Αλβανών από την Ελλάδα στη χώρα τους αναφέρεται ο Economist.
2'

«Οι ενήλικες Αλβανοί που είχαν εγκατασταθεί στην Ελλάδα μιλούν μεταξύ τους στη μητρική τους γλώσσα. Ωστόσο τα παιδιά τους, μιλούν μεταξύ τους στα Ελληνικά. Πολλά από αυτά δεν ξέρουν καν τι συμβαίνει στην Αλβανία. Ωστόσο η κρίση στην Ελλάδα εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επιστρέψουν» αναφέρει το δημοσίευμα.

Δύσκολος ο υπολογισμός

Η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε ότι στη χώρα κατοικούν μόνον 2,8 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λιγότεροι από το αναμενόμενο και 7,7% λιγότεροι απ' ότι πριν από μία δεκαετία. Οι μισοί από όσους έχουν μεταναστεύσει έχουν αναζητήσει εργασία στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι άνεργοι Αλβανοί έχουν αρχίσει να επιστρέφουν. Οι περισσότεροι απ' αυτούς δούλευαν στον τομέα των κατασκευών, που λόγω της κρίσης έχει σταματήσει στην Ελλάδα.

Υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις για τον αριθμό των Αλβανών που επιστρέφουν, αλλά ελάχιστες επίσημες στατιστικές. Παρότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας υποστηρίζει ότι λίγοι είναι αυτοί που επέστρεψαν, διευκρινίζει ότι αρκετοί είναι αυτοί που εργάζονται στην Ελλάδα παράνομα, χωρίς άδεια παραμονής, ενώ κάποιοι που εργάζονται νόμιμα στη χώρα μας, πιθανόν να αναγκαστούν, χάνοντας τη δουλειά τους, είτε να επιστρέψουν είτε να παραμείνουν παράνομα.

Μειώθηκαν τα εμβάσματα

Την ίδια ώρα, τα εμβάσματα των μεταναστών είναι δύσκολο να υπολογιστούν. Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπάρχει απότομη πτώση.

Τ0 2007, οι μετανάστες έστειλαν πίσω περίπου 950 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 το ποσό αυτό υποχώρησε στα 690 εκατ. ευρώ. Τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011, το ποσό μετά δυσκολίας έφθασε τα 475 εκατ. ευρώ.

Παρότι το 2009, τα εμβάσματα των μεταναστών μπορούσαν να αναπληρώσουν το 9% του ΑΕΠ της Αλβανίας, η οικονομία της χώρας, σε αντίθεση με την Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει περάσει σε ύφεση, αλλά εκτιμάται ότι αυξήθηκε το 2011 κατά 2,5%.

Πολλοί είναι οι Αλβανοί στην Ελλάδα που μεταφέρουν τις καταθέσεις τους πίσω στην πατρίδα τους, φοβούμενοι για μια αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Επίσης, ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη ανοίξει γραφεία στην Αλβανία, τις οποίες λειτουργούν Αλβανοί που εργάστηκαν γι αυτούς στη χώρα μας.