Κορονοϊός: Μεταδίδεται από τα κουνούπια; - Η απάντηση Τσιόδρα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την εμφάνιση κουνουπιών ενόψει καλοκαιριού, ο καθηγητής ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν πως ο κορονοϊός μεταδίδεται από τσίμπημα κουνουπιού, δεν υπάρχουν τέτοια δεδομένα από χώρες που ήδη υπάρχει το πρώτο κύμα των κουνουπιών και αυτό είναι θετικό», τόνισε.
Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για τον ιό του Δυτικού Νείλου, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο καλός αερισμός είναι σημαντική παράμετρος στον περιορισμό της μετάδοσης του ιού», σημείωσε.
147 θάνατοι στην Ελλάδα - 21 νέα κρούσματα - 2.663 στο σύνολο
Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 147, εκ των οποίων 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.
Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Τετάρτη (06/05) είναι 21 (τα 11 εξ αυτών είναι σε υγειονομική δομή Ενόπλων Δυνάμεων.Τα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο) ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.663. Από αυτά, 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.326 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 36 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. Οι 8 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Παράλληλα, 82 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Έχουν ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα.
Για τους θανάτους και τον τρόπο καταγραφής τους
Ο κ. Τσιόδρας απάντησε και στην κριτική που ασκείται στην Επιτροπή για τον τρόπο καταγραφής των θυμάτων του κορονοϊού.
«Η ταξινόμηση των θανάτων γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Οιοσδήποτε θάνατος με συγκεκριμένα κριτήρια δεν μπορεί να αποδοθεί πουθενά άλλου. Ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Στη χώρα μας δεν υπήρξε υποεκτίμηση των θανάτων», τόνισε ο καθηγητής.
Και πρόσθεσε: «Οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα δεν υπεισέρχονται στο εάν συνέβαλε πολύ ή λίγο ο κορονοϊός σε κάποιον θάνατο. Ακολουθούμε την επιστημονική πρακτική. Δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες».
Παράλληλα, σημείωσε πως η συντριπτική εικόνα των θυμάτων είχαν συμπτώματα πνευμονίας.
Για τα αντισώματα
«Μια ενθαρρυντική προσέγγιση για την πρόληψη και θεραπεία του ιού αναδεικνύεται επίσης τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο καθηγητής.
«Τα αντισώματα που στοχεύουν σε «ευάλωτες θέσεις» σε πρωτεΐνες της επιφάνειας του ιού που χρησιμοποιεί για να μας επιτεθεί αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως μια πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων. Ένα τέτοιο αντίσωμα που "εξουδετερώνει" τη μολυσματικότητα ένα τέτοιο αντίσωμα που θα παρασκευάζαμε σε μεγάλη ποσότητα τα λεγόμενα μονοκλωνικό αντισώματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόληψη η και σε θεραπεία της νόσου. Ένα τέτοιο ανθρώπινο αντίσωμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μια χθεσινή ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων και αποτελεί οπωσδήποτε μεγάλη επιστημονική επιτυχία. Πολλές ομάδες στον κόσμο μελετούν τέτοια αντισώματα», υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.
Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.