Φάκελος καλοκαίρι 2020: Όλα τα μέτρα για ξενοδοχεία, πλοία, πισίνες και παραλίες

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα - Ο κορονοϊός είναι εδώ και δεν θα υποχωρήσει, όπως όλα δείχνουν, σύντομα.

Φάκελος καλοκαίρι 2020: Όλα τα μέτρα για ξενοδοχεία, πλοία, πισίνες και παραλίες
11'

Έτσι όλοι μας έχουμε ήδη αρχίσει να ρυθμίζουμε τις ζωές μας με βάση τη νέα κανονικότητα! Το ίδιο θα συμβεί και στον τομέα του τουρισμού.

Ο ελληνικός τουρισμός, θα βρεθεί φέτος αντιμέτωπος με μία πρωτόγνωρη κατάσταση, στην οποία οφείλει να ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα μπορεί. Ξενοδοχεία, μαρίνες, σκάφη αναψυχής, πισίνες... όλα θα μπουν φέτος σε διαφορετικούς ρυθμούς, λειτουργώντας με πρωτόγνωρους κανόνες, για την προστασία της δημόσιας υγείας στους τουριστικούς προορισμούς.

Το υπουργείο Τουρισμού, μετά από αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με ειδικούς, λοιμωξιολόγους και το επιτελείο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατέληξε σε ένα σχέδιο υγειονομικών κανόνων που θα πρέπει να εφαρμοστούν φέτος το καλοκαίρι παντού (στις παραλίες, οργανωμένες και μη, στις πισίνες, στα ξενοδοχεία, στα σκάφη αναψυχής, στα ημερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα) ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού.

Ας δούμε τις γενικότερες οδηγίες για ξενοδοχεία, πλοία, σκάφη αναψυχής, πισίνες, μαρίνες:

Τι ισχύει στα ξενοδοχεία

Στα ξενοδοχεία θα πρέπει πλέον να εξεταστεί ακόμη και η δυνατότητα του check-in σε υπαίθριο χώρο. Επίσης θα πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος σε μη διαμένοντες και να υπάρχει απόσταση 1,5 μέτρου στα καθίσματα των εστιατορίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεύθυνση του καταλύματος θα πρέπει να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την αποτελεσματική διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων και τον περιορισμό της επέκτασης σε προσωπικό και ενοίκους. Θα πρέπει επίσης να ορίσει υγειονομικό υπεύθυνο και αρμοδιότητες του προσωπικού, το οποίο θα πρέπει να είναι στο σύνολό του εκπαιδευμένο (π.χ. με τηλεκπαίδευση) και θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με γιατρό.

Οι όροι καθαριότητας και απολύμανσης των καταλυμάτων αναμένεται να είναι εξαντλητικοί. Τα δωμάτια θα θα πρέπει να αερίζονται καλά κατά τις ώρες που μεσολαβούν μεταξύ των διαμονών. Επίσης, θα συνίσταται μη συχνός καθαρισμός δωματίου κατά τη διάρκεια της διαμονής (με στόχο την αποφυγή επαφής των εργαζομένων καθαριότητας με πιθανό κρούσμα και περαιτέρω μετάδοση) και κατάργηση της καθημερινής αλλαγής ιματισμού και πετσετών, καθώς και της βραδινής ετοιμασίας παρά μόνο κατόπιν αιτήματος του πελάτη είναι μεταξύ των μέτρων.

Για τις υπηρεσίες εστίασης δεν συνιστάται η λειτουργία μπουφέ, αλλά η διαδικασία σερβιριζόμενων γευμάτων. Ως προς τη διάταξη των τραπεζιών στον χώρο, αυτή θα είναι για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανά τετραγωνικό, εξαιρουμένων των οικογενειών, με απόσταση μεγαλύτερη από 1,5 μ. πλάτη με πλάτη των καθισμάτων και τους πελάτες να κάθονται αντικριστά σε απόσταση 1,5 μ. Επιπλέον, θα πρέπει να διευρυνθεί το χρονικό διάστημα που θα είναι ανοιχτά τα εστιατόρια για την εκ περιτροπής προσέλευση των επισκεπτών.

Στις πισίνες των ξενοδοχείων είναι κρίσιμη η τήρηση απόστασης και η διάταξη των καθισμάτων (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ κ.λπ.) με τουλάχιστον 2 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση, ενώ θα πρέπει να τοποθετείται ειδικό ύφασμα μιας χρήσης πάνω στην ξαπλώστρα πριν από την τοποθέτηση της πετσέτας και να απολυμαίνεται αυτή μετά από κάθε χρήση. Α

Αυστηρός είναι ο ορισμός του αριθμού λουομένων, με τον μέγιστο συνολικό αριθμό των εισερχομένων εντός της δεξαμενής κάθε στιγμή να μην είναι μεγαλύτερος από έναν λουόμενο ανά 2,5 τ.μ. επιφανείας νερού, ενώ σε εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές ορίζονται τα δύο άτομα ανά 20 τ.μ. Συνιστάται ο διαχωρισμός των λουομένων μέσω ενός ωρολόγιου προγράμματος ή, εφόσον είναι δυνατόν, μέσω ξεχωριστών εγκαταστάσεων για την κολύμβηση και την εξυπηρέτηση ευπαθών ομάδων.

Οδηγίες για κολυμβητήρια

Μετά από κάθε αλλαγή πελατών θα πρέπει να απολυμαίνονται τα καθίσματα, τα τραπεζάκια, τα κουτιά φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, οι τιμοκατάλογοι και κάθε άλλο αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσει ο επόμενος.

Ως προς τους όρους στους χώρους εκδηλώσεων εντός καταλυμάτων (συνεδριακές αίθουσες, χώροι δεξιώσεων κ.ο.κ.), μειώνεται η χωρητικότητα στο ήμισυ, ενώ στους κοινόχρηστους χώρους (ανοιχτοί και κλειστοί) θα πρέπει να τοποθετηθούν αντισηπτικά διαλύματα για την ξηρή αντισηψία των χεριών, να μετακινηθούν έπιπλα για την αποφυγή συνωστισμού (4 άτομα/10 τ.μ.) και να εξεταστεί η αναστολή λειτουργίας των business centers. Eπίσης, προτείνεται το self-service parking αντί για υπηρεσία valet.

Οδηγίες για αποχετεύσεις

Τι θα ισχύσει για τα πλοία

Απόσταση 3 μέτρων ανάμεσα στις ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες και 5 μέτρων στις μη οργανωμένες, κοινωνική απόσταση 1,5 μέτρου παντού σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, προαιρετική χρήση υφασμάτινης μάσκας από όποιο άτομο βρίσκεται σε εσωτερικό στεγασμένο χώρο, απολύμανση σε καθίσματα και λοιπό εξοπλισμό μεταξύ των χρήσεων από διαφορετικούς πελάτες είναι μεταξύ των μέτρων που θα πρέπει να λαμβάνονται στις παραλίες.

Στο σχέδιο δίνεται και η επιλογή στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης καθισμάτων και ομπρελών να έχουν τρεις χωριστές περιοχές: για ευπαθείς ομάδες λουομένων, για οικογένειες με παιδιά και περιοχές για το γενικό κοινό.

Αναφορικά με τα καθίσματα και τις ομπρέλες, θα πρέπει να αποθαρρύνεται η τοποθέτηση πετσέτας/ψάθας από τους λουόμενους σε σημείο που που θα μειώνει την απόσταση των 3 μέτρων, ενώ τα καθίσματα (ξαπλώστρες, καρέκλες, πουφ, σεζλόνγκ κ.λπ.), τα τραπεζάκια, τα κουτιά φύλαξης προσωπικών αντικειμένων, τα κουμπιά ειδοποίησης προσωπικού και οι τιμοκατάλογοι θα πρέπει να είναι όλα κατασκευασμένοι από υλικά που επιδέχονται αποτελεσματική απολύμανση μεταξύ των χρήσεών τους από διαφορετικούς πελάτες.

Η απολύμανση μπορεί να γίνεται με ψεκασμό υποχλωριώδους νατρίου συγκέντρωσης 0,1% και χρόνο επαφής 10 λεπτών, αφού πρώτα όμως καθαριστούν οι επιφάνειες από τα νερά, τα χώματα και άλλους ρύπους. Ακόμη και οι βάνες των ντους και άλλων κρουνών που βρίσκονται στην παραλία ή τα πόμολα και τα χερούλια θα πρέπει να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Στο σχέδιο για τις παραλίες περιλαμβάνεται και σύσταση για τη θέσπιση ωρολογίου προγράμματος για την κολύμβηση ευπαθών και μη ευπαθών ομάδων λουομένων. Για παράδειγμα, οι ευπαθείς ομάδες λουομένων συνιστάται να προσέρχονται στην παραλία και να χρησιμοποιούν τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα καθίσματα και τις ομπρέλες έως τις 12.00 το μεσημέρι.

Εναλλακτικά, δίνεται η επιλογή στις επιχειρήσεις εκμίσθωσης καθισμάτων και ομπρελών να έχουν τρεις χωριστές περιοχές με συγκεκριμένο προσωπικό, το οποίο δεν θα εξυπηρετεί άλλες περιοχές. Περιοχές για ευπαθείς ομάδες λουομένων, περιοχές για οικογένειες με παιδιά και περιοχές για το γενικό κοινό.

Ως προς την κολύμβηση σε μη οργανωμένες παραλίες, η απόσταση μεταξύ δύο ιστών ομπρέλας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση. Οι ευπαθείς ομάδες λουομένων επιτρέπεται να παραμένουν στην παραλία έως τις 12 το μεσημέρι και οι αποστάσεις μεταξύ δύο ιστών ομπρέλας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 μέτρα σε κάθε κατεύθυνση.

Σε κάθε οργανωμένη παραλία με ευθύνη της διοίκησης πρέπει να υπάρχει γραπτό σχέδιο για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού COVID-19, στο οποίο θα αναγράφονται, μεταξύ άλλων, τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν ένα άτομο ύποπτο κρούσμα λοίμωξης COVID-19, ο αριθμός κλήσης «1135» για την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ, η προσωρινή απομόνωση του περιστατικού μέχρι την ασφαλή μεταφορά του για ιατρική διάγνωση με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης τόσο για το ύποπτο κρούσμα όσο και για το προσωπικό με χρήση μάσκας, τα στοιχεία επικοινωνίας του ΕΚΑΒ και της δομής υγείας όπου θα πρέπει να μεταφερθεί το ύποπτο περιστατικό, τα στοιχεία επικοινωνίας της υγειονομικής υπηρεσίας στην οποία υπάγεται η παραλία.

Όσον αφορά το προσωπικό στις εγκαταστάσεις των οργανωμένων παραλιών, στο σχέδιο γίνεται αναφορά στην εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας, στην ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία εισόδου, ενώ οι διαχειριστές της παραλίας και όσοι παρέχουν υπηρεσίες σε αυτές θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες και εκπαίδευση στο προσωπικό σχετικά με τα μέτρα ατομικής υγιεινής (σχολαστική τήρηση των μέτρων, κατάλληλη διαχείριση αποβλήτων, ορθή χρήση μέσων ατομικής προστασίας κ.λπ.).

Οδηγίες για παραλίες

Τι θα ισχύει στα σκάφη αναψυχής

Στο τουριστικό κοινό που χρησιμοποιεί σκάφη (ιδιωτικά, ενοικιαζόμενα, λοιπά) συστήνεται να αποφεύγει προορισμούς απομακρυσμένους, στους οποίους θα είναι δύσκολη η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας εάν χρειαστεί. Ως προς τον καθορισμό του μέγιστου αριθμού επιβαινόντων, τα όρια που ισχύουν έως 15 Ιουνίου 2020, όπου θα επανεκτιμηθεί η εφαρμογή του μέτρου και η επιδημιολογική κατάσταση και ενδεχομένως να αναθεωρηθούν, είναι τα εξής:

- Στα μηχανοκίνητα σκάφη ανοιχτού τύπου ολικού μήκους έως δέκα (10) μέτρων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών είναι ίσος με το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η άδεια κυκλοφορίας του.
- Στα μηχανοκίνητα σκάφη κλειστού τύπου ολικού μήκους έως δέκα (10) μέτρων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών είναι ίσος με το 30% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η άδεια κυκλοφορίας του.
- Στα μηχανοκίνητα σκάφη ολικού μήκους άνω των δέκα (10) μέτρων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός επιβατών είναι ίσος με το 70% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού που ορίζει η άδεια κυκλοφορίας του.
- Στα ιστιοφόρα δεν θα εφαρμοστεί κάποιος περιορισμός ως προς τον μέγιστο αριθμό επιβαινόντων.

Σε κάθε σκάφος θα τηρείται βιβλίο στο οποίο θα καταγράφονται τα ονόματα των επιβαινόντων, η ιδιότητά τους (π.χ. πλήρωμα, επιβάτης, επισκέπτης, τεχνικός κ.λπ.), οι ώρες επιβίβασης και αποβίβασης, ενώ το βιβλίο θα είναι διαθέσιμο για έλεγχο από τις λιμενικές και τις υγειονομικές αρχές.

Σε κάθε σκάφος επιτρέπεται να επιβαίνουν τα άτομα που επιβιβάστηκαν κατά τον απόπλου του σκάφους στην έναρξη του ταξιδιού, ενώ δεν επιτρέπεται η επιβίβαση άλλων ατόμων σε ενδιάμεσους σταθμούς, αλλά ούτε και οι επισκέψεις άλλων ατόμων.

Οδηγίες για σκάφη αναψυχής

Τι ισχύει για τις πισίνες

Για τις εγκαταστάσεις υδάτων αναψυχής ισχύουν αποστάσεις αντίστοιχες με αυτές στις πισίνες των ξενοδοχείων, ενώ συνιστάται ο διαχωρισμός των λουομένων με τη θέσπιση ωρολογίου προγράμματος για την κολύμβηση σε ευπαθείς και μη ευπαθείς ομάδες: για παράδειγμα, οι ευπαθείς ομάδες συνιστάται να προσέρχονται και να χρησιμοποιούν τα θαλάσσια μέσα αναψυχής, τα καθίσματα και τις ομπρέλες έως τις 12 το μεσημέρι.

Εναλλακτικά, δίνεται η επιλογή στην επιχείρηση να έχει ξεχωριστές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα εξυπηρετούν μόνο τις ευπαθείς ομάδες.

Εξάλλου, προβλέπεται συγκεκριμένο πλαίσιο για την επεξεργασία, την παρακολούθηση και την απολύμανση του νερού. Επιφάνειες δε που αγγίζονται συχνά θα πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα καθαρισμού και να απολυμαίνονται (χειρολαβές ασφαλείας ή κάγκελα στα οποία στηρίζονται οι λουόμενοι, τα σημεία των σκαλιών που είναι εκτός του νερού της δεξαμενής, καθώς και άλλα έπιπλα και εξαρτήματα της ευρύτερης περιοχής, π.χ. ιματιοφυλάκια).

Τι θα ισχύει στις μαρίνες

Στις μαρίνες, οι πελάτες θα πρέπει να ενημερωθούν για τους κανονισμούς λειτουργίας και τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης COVID-19 στη μαρίνα και στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους, παντού θα πρέπει να τηρείται η κοινωνική απόσταση του 1,5 μέτρου, ενώ συνιστάται να αποφεύγονται οι συναλλαγές διά ζώσης.

Στους βασικούς κανονισμούς εισόδου και εξόδου κάθε σκάφους περιλαμβάνεται η υποχρέωση δήλωσης υγείας του σκάφους, στην οποία θα αναφέρεται η κατάσταση υγείας των επιβαινόντων, ο αριθμός επιβατών και μελών πληρωμάτων, ενώ η δήλωση θα πρέπει να αποστέλλεται κατά τη διάρκεια παραμονής του σκάφους στην αρμόδια λιμενική αρχή.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση κοινόχρηστου εξοπλισμού και επιφανειών σε σημεία παροχής νερού και ηλεκτρικού.

Οδηγίες για μαρίνες

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κανένας θάνατος στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες - 10 νέα κρούσματα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή