Κορονοϊός - Τσιόδρας: Οι επτά οδηγίες της νέας καθημερινότητας που πρέπει να τηρούμε ευλαβικά

Οδηγίες έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έτσι ώστε να μένουμε ασφαλείς, καθώς όπως εξήγησε δεν είναι σωστό να υποεκτιμούμε την κατάσταση, «διότι ο ιός βρίσκεται ακόμη εδώ»
Intime News
3'

«Πρέπει να συνεχίσουμε με υπεύθυνη συμπεριφορά, για να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα με κανόνες υγιεινής και απόστασης. Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας κι εμείς θα συνεχίσουμε με στόχο να σβήνουμε μικρές φωτιές, για να μην ανατραπεί η προσπάθειά μας», τόνισε ο καθηγητής.

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό. Χρειάζεται προσοχή σε πολλά απλά πράγματα».

Οι επτά οδηγίες της νέας καθημερινότητας

Στην συνέχεια ο καθηγητής λοιμωξιολογίας παρέθεσε επτά σημαντικά σημεία, τονίζοντας:

1. Εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όταν αυτό είναι δυνατό και να προσπαθούμε να βρούμε εναλλακτικές όπως το ποδήλατο, το αυτοκίνητο ή και να περπατάμε και να πηγαίνουμε πεζοί όπου είναι δυνατόν.

2. Μόνο όταν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα ΜΜΜ αλλά με τους κανόνες, όπως τη χρήση μάσκας και την υγιεινή των χεριών. «Είδα κόσμο να χειρίζεται τη μάσκα με λάθος τρόπο, να είναι κάτω από το σαγόνι. Θα πρέπει να έχουμε σακουλάκι να βάζουμε τη μάσκα όταν δεν την χρησιμοποιούμε. Αν δεν τη χρησιμοποιούμε σωστά, κάνει κακό και όχι καλό», είπε ο καθηγητής. Και διευκρίνισε ότι δεν είναι για παιδιά κάτω των δύο ετών και ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα.

3. Χρειάζεται πολλή προσοχή στην υγιεινή των χεριών μας. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα. Αυτό τον καιρό επίσης δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές στον εργασιακό χώρο.

4. Να σκεφτόμαστε ότι οτιδήποτε ακουμπάμε είναι δυνητικά μολυσμένο. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας οπωσδήποτε μετά από εξόδους από το σπίτι και επιστροφή σε αυτό και οποιαδήποτε επαφή με άψυχο περιβάλλον. Και φυσικά πριν αγγίξουμε το πρόσωπό μας.

5. Ο κίνδυνος από τη λοίμωξη είναι μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, αλλά εξακολουθεί να είναι πιθανός. Θα πρέπει να αποφεύγουμε ανοιχτούς χώρους με υψηλό συγχρωτισμό. Πολλές μελέτες δείχνουν αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων όταν επισκεπτόμαστε χώρους με υψηλό συγχρωτισμό, ακόμη κι ανοικτούς. Οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν μια ανάγκη κοινωνικής επαφής, την οποία κατανοούμε, αλλά δείχνουν και μια υποεκτίμηση της κατάστασης. Και σε κάποιες περιπτώσεις και άγνοια κινδύνου.

6. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε, γι΄αυτόν το καιρό τις επαφές με πολλά διαφορετικά άτομα. Είναι καλό να περιοριστούμε σε ένα στενό, δικό μας σε εισαγωγικά κύκλο επαφών. Να εξακολουθούμε να λειτουργούμε όλοι μας σαν μια ασπίδα, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

7. Η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Όσο κυκλοφορεί ο ιός συμπτώματα ίωσης πρέπει να ελέγχονται για την παρουσία του ιού, ώστε να γίνεται η κατάλληλη απομόνωσή μας, η επικοινωνία με τον γιατρό μας και φυσικά η θεραπεία όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη.

«Παρόμοια απλά μέτρα και θα μας προστατεύσουν περισσότερο και θα κάνουν πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης περιστατικών αν έχουμε θετικό περιστατικό στο χώρο μας», κατέληξε.

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στην Κόρινθο: ΙΧ παρέσυρε και σκότωσε 14χρονο - Τον εγκατέλειψε ο οδηγός