Τουρισμός στην Ελλάδα: Καλύτερα μόνοι μας και υγιείς
Κορονοϊός: Μετά το φιάσκο των αποφάσεων της Κομισιόν για τον τουρισμό στην Ευρώπη, ήρθε η ώρα για την ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει και να πει με την σειρά της ένα μεγάλο «όχι» στα ενδεχόμενα κύματα τουριστών.
Μετά τις γενικόλογες και αόριστες αποφάσεις της Ε.Ε. για το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού, διαβάζουμε ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συζητήσεις για διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι σε 4 άξονες.
Θα αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλά που θα ακολουθούνται στα ξενοδοχεία, τις μεταφορές αλλά και τις εργασιακές σχέσεις και την στήριξη των επιχειρήσεων οι οποίες πλήττονται από την κρίση της πανδημίας.
Παράλληλα, η Ελλάδα προχωρά και σε διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό με Βουλγαρία, Αυστρία, Ισραήλ και Κύπρο. Επίσης σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλες χώρες που δείχνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τον κορονοϊό όπως είναι η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία και η Αυστραλία.
Γίνεται προσπάθεια μέσω των διακρατικών συμφωνιών να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες αυτό το καλοκαίρι στην χώρα μας.
Ποιο είναι όμως το βασικό επιχείρημα όλων αυτών των συζητήσεων στις οποίες μετέχει η ελληνική πλευρά;
Το έωλο και αβάσιμο επιχείρημα των υγειονομικών διαβατηρίων, την πρακτική εφαρμογή του οποίου δεν την παραδέχεται κανείς σοβαρός επιστήμονας.
Mα πρακτικά αυτό το επιχείρημα δεν το δέχεται ούτε η Κομισιόν, ούτε οι χώρες / μεγάλοι παίκτες με τους πολλούς πελάτες του τουρισμού.
Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είπε τίποτα απολύτως ούτε για άνοιγμα συνόρων, ούτε βεβαίως για υγειονομικά / ιατρικά διαβατήρια.
Συνεπώς είναι κάτι παραπάνω από ακατανόητη η εμμονή της ελληνική πλευράς η οποία ισχυρίζεται ότι επεξεργάζεται αυστηρά πρωτόκολλα για τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες.
Η συζήτηση αυτή έχει ήδη γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Γερμανία και έχει απορριφθεί. Στη Γερμανία η πρώτη επιστημονική αντίρρηση εστιάστηκε στο ότι η ανοσία απέναντι στον κορονοϊό είναι μεν πιθανή, αλλά όχι αποδεδειγμένη. Το αντίστοιχο «διαβατήριο» θα είναι επομένως ένα "έγγραφο χωρίς αξία", δήλωσε ο γνωστός ιολόγος κ.Andreas Dotzauer στο Radio Bremen. Επιπλέον τα διαθέσιμα τεστ αντισωμάτων, δεν είναι αρκούντως αξιόπιστα. Πολύ συχνά οδηγούν σε αποτελέσματα ψευδώς θετικά. Σε διαβεβαιώνουν δηλαδή ότι είσαι άνοσος, ψευδώς.
Πέραν του επιστημονικού ζητήματος υπάρχει και το ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ελλάδα η οποία ως γνωστόν δεν είναι και στα καλύτερά της.
Και είναι απορίας άξιον, πώς θα μπορέσει η χώρα μας να διαχειριστεί ένα νέο εισαγόμενο κύμα του ιού;
Για άλλη μια φορά παραθέτουμε την απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας για αυτά τα διαβατήρια.
Τσιόδρας: Δεν υπάρχει υγειονομικό διαβατήριο
Την αξιοπιστία τέτοιων μεθόδων έχει αμφισβητήσει και ο Έλληνας επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Σωτήρης Τσιόδρας.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως «σημαντικό σε όλη την κλινική ιατρική είναι η παρακολούθηση του ασθενούς και όταν έχεις μια αμφιβολία να επανελέγχεις. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο διαβατήριο που θα χρησιμοποιηθεί, τουλάχιστον με τα επιστημονικά δεδομένα, το οποίο θα σου δίνει την ευκαιρία να πηγαίνεις από κάποιον χώρο σε κάποιον άλλο».
Ποια Κέντρα Υγείας σε ποια νησιά θα μπορέσουν να περιθάλψουν ή να νοσηλεύσουν τουρίστες που θα έρθουν στην χώρα μας και θα εμφανίσουν εδώ τα συμπτώματα του ιού;
Και πού ακριβώς θα τους βάλουμε σε 14ήμερη καραντίνα;
Θα νοικιάζουμε ξενοδοχεία για να τους κρατάμε σε καραντίνα; Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα;
Ποιος ή ποιοι θα πάρουν την υγειονομική και την πολιτική ευθύνη για μια τέτοια περιπέτεια;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη.
Η μόνη σίγουρη απάντηση είναι: Αφήστε τα σύνορα κλειστά και πάμε να δουλέψουμε όλοι μαζί τον εσωτερικό τουρισμό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε σχετικά:
Κοινωνικός Τουρισμός: Ζεστό χρήμα εδώ και τώρα για να κάνουν οι Έλληνες διακοπές