Σεισμός: 3,4 Ρίχτερ έγιναν αισθητά στη Μυτιλήνη
Η σεισμική ένταση με εστιακό βάθος 16,2 χιλιομέτρων έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην πόλη της Μυτιλήνης, χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναφερθεί ζημιές.
Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κρήτης, ο Τούρκος σεισμολόγος Σουκρού Ερσόι έκανε μία εφιαλτική πρόβλεψη για σεισμό μεγέθους ακόμη και 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μιλώντας στο CNN Turk, ο Σουκρού Ερσόι αναφέρθηκε στο ρήγμα που ξεκινάει, όπως είπε, από το Ιόνιο, περνάει από την Κρήτη, την Κάρπαθο και τη Ρόδο και φθάνει μέχρι τα ανοικτά του Φετίγιε (Μάκρη) στα τουρκικά παράλια.
Εστιάζοντας στη θαλάσσια περιοχή, ανοικτά της Κρήτης, ο Τούρκος σεισμολόγος υποστήριξε πως το ρήγμα μπορεί να δώσει πολύ ισχυρό σεισμό, ακόμη και της τάξης των 8 Ρίχτερ, που θα επηρεάσει φυσικά και την γειτονική χώρα.
«Ίσως έχουμε έναν σεισμό της τάξεως των 8 Ρίχτερ», είπε χαρακτηριστικά ο Ερσόι και εξήγησε: «Η περιοχή ειδικά γύρω από την Κρήτη αντιμετωπίζει τριπλό κίνδυνο με σεισμό, τσουνάμι και έκρηξη ηφαιστειογενούς περιοχής που μπορούν να συμβούν ταυτόχρονα».
«Ένας τέτοιος σεισμός σεισμός θα επηρεάσει περισσότερο την Κρήτη, αλλά και την Τουρκία έμμεσα», είπε ακόμη ο κ. Ερσόι, ο οποίος, βέβαια, απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο για την πρόβλεψή του.
Λέκκας: Η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί
Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στο νότιο τμήμα της Κρήτης, μίλησε το πρωί της Τετάρτης (20/05) στο MEGΑ, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας.
«Από τις 2 Μαΐου, οπότε και εκδηλώθηκε ένας μεγάλος σεισμός της τάξης των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουμε μια πληθώρα σεισμών που εκδηλώνονται στο ίδιο σεισμογόνο χώρο και πρόκειται σίγουρα για μετασεισμούς», δήλωσε ο κ. Λέκκας.
Η σεισμική αυτή δραστηριότητα θα διαρκέσει και για τις επόμενες εβδομάδες, χωρίς όμως την ίδια ένταση και την ίδια συχνότητα.
Σχολιάζοντας τα σενάρια Τούρκου σεισμολόγου περί μεγάλου σεισμού στην Κρήτη που θα επηρεάσει και την Τουρκία, ο κ. Λέκκας υποστήριξε πως το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης δεν εντάσσεται στο ίδιο γεωδυναμικό πλαίσιο και είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση.
Μίλησε για την περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού στην περίοδο του κορoνοϊού, για «μια κρίση πάνω στην κρίση», όπως το χαρακτήρισε λέγοντας πως ο ΟΑΣΠ είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια περίπτωση και πως έχει συντάξει ειδικά σχέδια για τη διαχείριση μιας τέτοιας κατάστασης.
Επιβεβαίωσε επίσης, πως οι υψηλές θερμοκρασίες δε σχετίζονται σε καμία περίπτωση με τη σεισμική δραστηριότητα.