Έγγραφο ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων στα χέρια του ΠΑΜΕ

Έγγραφο που προτείνει την αναστολή της ισχύος των ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας βρήκε στο «τραπέζι του διαλόγου» των κοινωνικών εταίρων το ΠΑΜΕ, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Έγγραφο ανατροπής των συλλογικών συμβάσεων στα χέρια του ΠΑΜΕ
3'

Ο γραμματέας της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Γιώργος Πέρρος, δήλωσε πως το έγγραφο βρέθηκε κατά τη διάρκεια της εισβολής στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, όπου πραγματοποιούνταν την Τετάρτη η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων.

Στο έγγραφο, το οποίο δεν έχει ημερομηνία ή κάποιο άλλο στοιχείο που να δείχνει τον συντάκτη ή τον κάτοχό του, προτείνονται τροποποιήσεις των άρθρων 4, 5, 7 και 9 του νόμου 1876/1990, για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τέτοιες ώστε να αναστέλλεται η ισχύς των κλαδικών ομοιοεπαγγελματικών και τοπικών συμβάσεων εργασίας και οι αποφάσεις της διαιτησίας για αόριστο χρονικό διάστημα και να προωθούνται οι ατομικές συμβάσεις.

Ο κ. Πέρρος, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ποιος από τους κοινωνικούς εταίρους εισηγείται μια τέτοια πρόταση, θεωρεί όμως σημαντικό ότι το έγγραφο βρέθηκε στο «τραπέζι του διαλόγου» και άρα αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης.

Επομένως ήταν ορθή η παρέμβαση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι διέκοψαν με τη βία τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, υποστήριξε.

Επίσης, καταλόγισε στις συνδικαλιστικές παρατάξεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που καταδίκασαν την ενέργεια, ότι «έσπευσαν να υπακούσουν στα κελεύσματα του ΣΕΒ». Ο κ. Πέρρος είπε, ότι το ΠΑΜΕ παρεμπόδισε τον κοινωνικό διάλογο θεωρώντας ότι με αυτόν επιδιώκεται η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων και καταλόγισε υποχωρητικότητα στην Αυτόνομη Παρέμβαση (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ). Επανέλαβε την πρόταση για 24ωρη απεργία στις αρχές του Φεβρουαρίου και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, όπως το χαρακτήρισε, στην ηγεσία του ΣΕΒ «ότι στο εξής οι χώροι δουλειάς θα γίνουν κόλαση για τους εργοδότες».

Τέλος, κατηγόρησε τη ΔΑΚΕ ότι προτείνει διετές πάγωμα μισθών, πλαφόν στο 13ο και 14ο μισθό, καθώς και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ δεν θέλησαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του εγγράφου, θεωρώντας ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούν με ένα χαλκευμένο και ανυπόστατο κείμενο του ΠΑΜΕ», ενώ προσέθεσαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν διαπραγμάτευση ως προς το περιεχόμενο και την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ, περιέχει απόψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό. Σημείωναν πάντως, ότι ο ΣΕΤΕ δεν συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο ούτε υπογράφει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Νίκος Κιουτσούκης, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της εισβολής στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, τα μέλη του ΠΑΜΕ απέσπασαν με τη βία από τα χέρια των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων τους χαρτοφύλακες με τα έγγραφα και επιχειρούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Ο κ. Κιουτσούκης προσέθεσε ότι οι θέσεις της ΔΑΚΕ έχουν δημοσιοποιηθεί και αφορούν μόνο στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, στο οποίο σημειωτέον εντάσσονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, η ΔΑΚΕ προτείνει την ισόποση μείωση των εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους μόνο για τις επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και δεν προχωρούν σε απολύσεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή