«Ο επαναπροσδιορισμός του Κράτους προϋπόθεση για έξοδο από την Κρίση»
στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, διαταράσσοντας ισορροπίες και κατεστημένες πρακτικές, υπήρξε το κεντρικό σημείο προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων του συνεδρίου με τίτλο: «Ελλάδα – Προοπτικές για το Μέλλον», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το London Business School σε συνδιοργάνωση με τον Σύλλογο Αποφοίτων και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του πανεπιστημίου στην Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκε πως η υπερπροστασία των «ιερών αγελάδων» του Δημοσίου, οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στις σχέσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας έχουν οδηγήσει στην υπερφορολόγηση, στην παρατεταμένη αβεβαιότητα κι αστάθεια και τελικώς σε απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ‘απροθυμία’ που επιδεικνύει η χώρα στην εφαρμογή του προγράμματος της Τρόϊκα για τις διαρθρωτικές αλλαγές και στην εμμονή της Ελλάδας να τις αναβάλει, αψηφώντας τα συμφέροντα των πολιτών και προστατεύοντας πολιτικούς, τον δημόσιο τομέα και όσους ζουν από αυτόν. Η ευθύνη, μάλιστα, για αυτήν την κατάσταση βαρύνει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, αφού κανένα από τα κόμματα δεν έχει κάνει ή έστω προτείνει τίποτα που θα συνιστούσε ουσιαστική αλλαγή του τοπίου.
Αναγνωρίζοντας την αδυναμία και την αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας και των δημοσίων υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών για βαθιές τομές, οι ομιλητές εξέφρασαν την άποψη ότι είναι απαραίτητη η θέσπιση ενός νέου οργάνου, το οποίο θα ήταν επιφορτισμένο με την παρακολούθηση της πορείας των διαρθρωτικών αλλαγών, θα δρούσε ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και στο οποίο θα μπορούσαν να συμμετέχουν πιθανώς και επιφανείς Έλληνες της διασποράς.
Ως προς το χρέος και την αναζήτηση μίας βιώσιμης λύσης για τη διαχείρισή του, επικράτησε η παραδοχή ότι το πρόγραμμα της Τρόϊκα ήταν και παραμένει ανεδαφικό, ωστόσο η απραξία του παρελθόντος δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Επιπλέον, κοινή θέση των ομιλητών ήταν ότι μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση (πέρα από το PSI+) είναι αναπόφευκτη, αλλά θα πρέπει να είναι επιθυμητή εάν γίνει σωστά και συντεταγμένα, δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα βαδίζει σε μία ανεξέλεγκτη χρεωκοπία με ολέθριες συνέπειες. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ότι μία ελεγχόμενη και συντεταγμένη χρεωκοπία δεν συνιστά απαραίτητα έξοδο της χώρας από το Ευρώ, κάτι που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει.
Πέραν των πολιτικών και οικονομικών πρωτοβουλιών που επιβάλλεται να ληφθούν στο χρόνο που απομένει, κοινή ήταν η πεποίθηση των συμμετεχόντων για την ανάγκη στις αλλαγές να συμμετέχουν και οι ίδιοι πολίτες, μέσω της πίεσης σε κόμματα και φορείς. Προς αυτή την κατεύθυνση παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες στο Συνέδριο η ιστοσελίδα www.redesigngreece.org, μια πλατφόρμα στην οποία μπορεί ο καθένας να καταθέσει τις απόψεις του και να συμμετέχει στο διάλογο προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις.
Συνοψίζοντας τα κύρια σημεία του Συνεδρίου, ο Δρ. Μιχαήλ Γ. Ιακωβίδης, ο οποίος κατέχει την Sir Donald Gordon Έδρα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας στο London Business School και ο οποίος ηγήθηκε της διοργάνωσης του Συνεδρίου, σημείωσε: «το Ελληνικό πρόβλημα είναι διοικητικό. Το φάσμα της καταστροφής δεν αρκεί για να αλλάξει το σύστημα. Χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή, στη χρήση ποσοτικοποιημένων δεικτών για να ξέρουμε ποιοί θα είναι οι δυνητικοί υπεύθυνοι, αλλά και το ποιοί πραγματικά προσπαθούν να αλλάξουν, και να στηρίξουμε τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις.»
Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 300 άτομα, από ηγετικά κλιμάκια της οικονομίας και της διοίκησης στην Ελλάδα, αλλά και μεγάλος αριθμός Ελλήνων της διασποράς μέσω livestreaming από το London Business School, το LSE, την Οξφόρδη, το Cambridge, τη Βιέννη, το Harvard, το Yale, το Stanford, το Wharton κ.α., καθώς και αρκετά άλλα πανεπιστήμια.
To Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της AlixPartners και την υποστήριξη των εταιρειών GenesisPharma, SAP και το Higher Education Investment Fund του London Business School. Το σύνολο της μαγνητοσκόπησης είναι πλέον διαθέσιμο στο διαδίκτυο, στο www.redesigngreece.org.
Ο Don Featherstone, Διευθύνων Σύμβουλος, AlixPartners, ανέφερε χαρακτηριστικά, για την Ελλάδα: «Η διαδικασία της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι χαοτική. Οι Ευρωπαϊκές χώρες που λειτουργούν σαν πιστωτές επιθυμούν να διατηρηθεί το Ευρώ, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων στον ιδιωτικό τομέα προσπαθούν να περιορίσουν τις απώλειες σε επενδύσεις που έχουν κάνει (…..) Η μόνη λύση που θα ικανοποιούσε όλες τις πλευρές είναι να γίνονταν στην Ελλάδα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έτσι, ώστε να μπορέσει η χώρα να αρχίσει να αναπτύσσεται οικονομικά, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω
της παρούσης βραχυπρόθεσμης στρατηγικής.»
Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών συμμετείχαν οι:
• Δρ. Τάκης Γεωργακόπουλος – CFO, JP Morgan Chase Global Corporate Bank
• Dr. Richard Portes – Καθηγητής Οικονομικών, London Business School και Πρόεδρος CEPR (video conference)
• Dr. Jeromin Zettelmeyer – Διευθυντής Μελετών Πολιτικής, EBRD
• Dr. Rodrigo Olivares-Caminal – Λέκτορας Νομικής, Queen Mary
• Δρ. Παύλος Μυλωνάς – Επικεφαλής Οικονομολόγος και Προϊστάμενος Στρατηγικής και Διακυβέρνησης, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος
• Δρ. Μιχαήλ Ιακωβίδης – Sir Donald Gordon Έδρα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, London Business School
• Δρ. Διομήδης Σπινέλλης – Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
• Δρ. Κώστας Μητρόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος, ΤΑΙΠΕΔ
• Ζωρζέτα Λάλη – Επικεφαλής στην Ελλάδα της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε. για την Ελλάδα
• Κυριάκος Μητσοτάκης – Βουλευτής, Νέα Δημοκρατία
• Γιάννης Στουρνάρας – Καθηγητής και Γενικός Διευθυντής, ΙΟΒΕ
• Θοδωρής Πεπανίδης – Εταίρος, McKinsey & Co
• Δημήτρης Παπαλεξόπουλος – Διευθύνων Σύμβουλος, τσιμέντα Τιτάν
• Δρ. Ηλίας Μόσιαλος – Βουλευτής, ΠΑΣΟΚ
• Στέφανος Μάνος – Πρόεδρος, Δράση
Λίγα λόγια για το London Business School:
Ο σκοπός του London Business School είναι να παράγει ιδέες και ηγέτες που θα έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία. Το πανεπιστήμιο κατατάσσεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά το ΜΒΑ πλήρους απασχόλησης και το ερευνητικό του τμήμα κατέχει το μεγαλύτερο μέσο όρο από όλα τα Βρετανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με παρουσία σε 4 μητροπόλεις –Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Χονγκ Κονγκ και Ντουμπάι- το πανεπιστήμιο είναι στην εξαιρετική θέση να εξοπλίσει φοιτητές 100 διαφορετικών εθνοτήτων, με τα απαραίτητα εφόδια ώστε να ανταπεξέλθουν αποτελεσματικά στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο. Επιπλέον, οι φοιτητές έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τον πλούτο των γνώσεων, των επιχειρηματικών εμπειριών και ευκαιριών που έχουν να τους προσφέρουν οι 34.000 απόφοιτοι, 130 διαφορετικών εθνοτήτων.