Ύμνοι Telegraph για την Ελλάδα: «Κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για να νικήσει τον κορονοϊό»

Ένα εκτενές άρθρο με τίτλο «Πώς η Ελλάδα κινήθηκε νωρίς και αποφασιστικά για να κρατήσει εκτός την Covid-19», φιλοξενεί η βρετανική "Daily Telegraph".
PIXABAY
3'

Στο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η Ελλάδα είχε όλα τα γνωρίσματα μιας επικείμενης καταστροφής αναφορικά με τον κορονοϊό, όπως την προηγούμενη οικονομική κρίση, την πολιτική αστάθεια, τη διαφθορά και τον γηραιό πληθυσμό, αλλά κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες και να έχει, «όπως και να το δει κανείς», μία απρόσμενα «πολύ επιτυχημένη» διαχείριση της πανδημίας.

Σε δηλώσεις που έκανε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εισάκουσε νωρίς τις προειδοποιήσεις και έκανε τις απαιτούμενες κινήσεις εγκαίρως, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τις κλίνες αυξημένης φροντίδας σε νοσοκομεία και προστατεύοντας τις δομές κοινωνικής περίθαλψης.

Το δημοσίευμα συνεχίζει αναφέροντας ότι στα μέσα Φεβρουαρίου, καθώς εντεινόταν η διεθνής ανησυχία για την εξάπλωση του κορονοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε ειδικό υπουργικό συμβούλιο όπου αποφασίστηκε να ληφθεί προληπτική δράση με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, κλείσιμο σχολείων και απαγορεύσεις μεγάλων συναθροίσεων.

«Στις 27 Φεβρουαρίου, μόλις μία μέρα μετά την πρώτη καταγραφή κρούσματος στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση ακύρωσε το ετήσιο καρναβάλι. Στις 11 Μαρτίου έκλεισε τα σχολεία και σε λίγες μέρες απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια, ενώ έκλεισαν μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφοι και μουσεία. Όσοι έφθαναν από το εξωτερικό υποχρεώνονταν να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων ενώ όλοι οι πολίτες της χώρας υποχρεώνονταν να ενημερώνουν την κυβέρνηση κάθε φορά που έβγαιναν από τα σπίτια τους», γράφει η εφημερίδα.

Στην αρχή της κρίσης η Ελλάδα είχε μόλις 560 κλίνες στις ΜΕΘ, αλλά τώρα έχει κοντά στις 1.000, αναφέρει η Τelegraph.

Όπως σημειώνει ο ΣΚΑΪ, το δημοσίευμα ακολουθεί ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ITV το βράδυ της Τρίτης (26/05), το οποίο αναφέρθηκε στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα ελληνικά νησιά.

Ο απεσταλμένος του βρετανικού καναλιού αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κιμώλου, όπου λήφθηκαν δείγματα από 40 εκ των 300 κατοίκων, έτσι ώστε το νησί να έχει τις βάσεις να αντιμετωπίσει πιθανή εισαγωγή κρούσματος από τουρίστες αυτό το καλοκαίρι.

Όπως τονίστηκε, οι διαγνωστικοί έλεγχοι είναι βασικό εργαλείο αυτής της στρατηγικής. Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισκέφθηκε και το αρχηγείο της Πολιτικής Προστασίας, όπου ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς του επισήμανε ότι η υπηρεσία έχει τις λεπτομέρειες όχι μόνο για κάθε κρούσμα στη χώρα, αλλά και για κάθε επαφή του κρούσματος.

Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για «υποδειγματική» επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης, η διατήρηση της οποίας ίσως κρίνει το κατά πόσο οι Βρετανοί θα κάνουν αυτό το καλοκαίρι διακοπές στο εξωτερικό.

Ανάλογο ρεπορτάζ για γιατρούς του ΕΟΔΥ που μετακινούνται από νησί σε νησί με λέμβους, από τη Σίκινο αυτή τη φορά, δημοσίευσε και το Associated Press, ρεπορτάζ που έχει αναπαραχθεί από τη δημοφιλή ιστοσελίδα της Daily Mail, σημειώνει ο ΣΚΑΪ.

Την ίδια ώρα, η tour operator TUI έχει αρχίσει να προσφέρει καλύτερες τιμές σε ορισμένα πακέτα διακοπών για την Ελλάδα και άλλους προορισμούς από τα τέλη Ιουλίου.

Οι καλύτερες προσφορές αφορούν νησιά όπως η Κως, η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Την ίδια ώρα, η Ryanair έδωσε μια μικρή ώθηση αισιοδοξίας στους Βρετανούς επίδοξους ταξιδιώτες ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να αρχίσει να προσφέρει καθημερινές πτήσεις από χώρες της βόρειας Ευρώπης, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, από την 1η Ιουλίου προς προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Κορυφαίος επιστήμονας προειδοποιεί: Θα ζήσουμε μεγάλη και θανατηφόρα πανδημία

Σχετικές ειδήσεις