Χωρίς αυξήσεις αλλά διάσωση 13ου μισθού σχεδιάζει ο Λ. Παπαδήμος

Μετριοπαθή λύση για να αποφευχθεί η κοινωνική έκρηξη φαίνεται ότι προωθεί στα εργασιακά ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.
2'

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ο κ. Παπαδήμος εξετάζει «πάγωμα» μισθών για τρία χρόνια τουλάχιστον και διατήρηση του 13ου και του 14ου μισθού.

Επίσης, εφόσον υπάρξει συμφωνία εργοδοτών-συνδικαλιστών, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο δεν θα θιγούν οι κατώτατοι μισθοί ή ο 13ος και 14ος μισθός, παρά την απαίτηση της τρόικας που έχει θέσει τα εργασιακά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας προβλέπουν την κανονική καταβολή της αύξησης του 2,5% στον κατώτατο μισθό, στη βάση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τον ερχόμενο Ιούλιο, το «πάγωμα» των μισθών και των μισθολογικών ωριμάνσεων για την τριετία 2013-2015 και τη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού.

Επίσης, η κυβέρνηση προκρίνει να προωθήσει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή, απορρίπτοντας το μέχρι στιγμής σχεδιασμό για έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Τα επιχειρήματα προς την τρόικα

Για να πείσει τους δανειστές, η κυβέρνηση αναμένεται ότι θα επισημάνει ότι η επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας την περίοδο 1995-2009 δεν οφείλεται στο μισθολογικό κόστος, που μετέχει μόνον κατά το 1/5 στον παράγοντα ανταγωνιστικότητα. Ως εκ τούτου, μείωση μισθών απλά θα επιδεινώσει την ύφεση.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς θα υποστηρίξουν ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά. Ήδη, οι 52 επιχειρησιακές συμβάσεις μεταξύ εργοδοτών και σωματείων προβλέπουν περικοπές μισθών κατά 42%. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 17.531 εργαζόμενους και ήρθαν να προστεθούν στις 12 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πριν την ψήφιση του τελευταίου εφαρμοστικού νόμου.