Αυτές είναι οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα επηρεάσουν την πορεία των κόκκινων δανείων
«Σημαντική πρόκληση αποτελεί η διαχείριση του μεγάλου όγκου αναστολών δόσεων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Είναι γεγονός ότι όλες οι εταιρείες διαχείρισης αντιμετώπισαν πρόβλημα στις ανακτήσεις ειδικά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και όλο τον Απρίλιο. Διαφαίνεται όμως σταθεροποίηση τον μήνα Μάιο γεγονός που σηματοδοτεί επαναφορά στην κανονικότητα σε επίπεδο πληρωμών», ανέφερε Τάσος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank FPS και Πρόεδρος της Ένωσης Διαχειριστών Δανείων, μιλώντας στο πανευρωπαϊκό διαδικτυακό συνέδριο της SmithNovak NPL VIRTUAL με θέμα την αγορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Τα χαρτοφυλάκια που επηρεάστηκαν αρνητικά ήταν τα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις κυρίως καταναλωτικά και επαγγελματικά, ενώ καλύτερη εικόνα εμφάνισαν τα στεγαστικά και επιχειρηματικά με εξασφαλίσεις, γεγονός που δίνει ένα θετικό μήνυμα για τις τιτλοποιήσεις που έγιναν ή που προγραμματίζονται. Επιπρόσθετο πρόβλημα στο ήδη βεβαρυμμένο από καθυστερήσεις σκέλος των νομικών ενεργειών, δημιούργησε το γεγονός παύσης λειτουργίας των δικαστηρίων και αναγκαστικής εκτέλεσης νομικών ενεργειών και πλειστηριασμών που έχει αρνητική επίπτωση στα επιχειρηματικά σχέδια των επενδυτών καθώς και στους στόχους μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών», πρόσθεσε ο Τάσος Πανούσης.
Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που θα επηρεάσουν την πορεία των NPLs
Στο πλαίσιο αλλαγών της "επόμενης μέρας", όπως είπε ο κ.Πανούσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα εξής 4 σημαντικά σημεία:
1. Ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο και θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο του 2021, εκτιμάται ότι θα βελτιώσει την πτωχευτική διαδικασία τόσο για νοικοκυριά όσο και επιχειρήσεις
2. Η αλλαγή στο Ν.3869 με βάση την οποία όλα τα αιτήματα που δεν έχουν εκδικαστεί θα μπουν πλέον στη νέα πλατφόρμα με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης. Με αυτό τον τρόπο θα εξορθολογιστεί η διαδικασία και θα ενταχθούν στο νόμο αυτοί που πρέπει να μπουν και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπει μία τάξη στα NPL των στεγαστικών δανείων και το σημαντικότερο θα αντιμετωπιστούν με σωστά κριτήρια οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
3. Ο νόμος 4605 περί προστασίας της κύριας κατοικίας με βάση τον οποίο, έως τον Ιούλιο θα δοθεί ουσιαστικά η τελευταία ευκαιρία προστασίας. Προβλέπεται σημαντική αύξηση των αιτημάτων.
4. Το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων στεγαστικών δανείων που θα τεθεί σε εφαρμογή από την πολιτεία 1η Ιουλίου και το οποίο είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει πάνω από 250.000 δανειολήπτες που σημαίνει περισσότερα από 13 δισ. δάνεια.
«Εάν όλα τα παραπάνω τεθούν σε εφαρμογή είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθούν οι επιχειρηματικοί στόχοι των Τραπεζών για την μείωση των NPEs, θα εξορθολογιστεί η δευτερογενής αγορά δανείων και θα επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων μέσα από το πρόγραμμα Ηρακλής, ενώ θα δούμε σταδιακή βελτίωση στους δείκτες της ελληνικής οικονομίας και στο πλάνο εξυγίανσής της μετά την πανδημία», πρόσθεσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μεταμόρφωση: Εδώ «χτύπησαν» οι άγνωστοι που πυροβόλησαν κατά αστυνομικών (pics&vid)