Ρυθμίσεις-σοκ εξετάζει η κυβέρνηση για απολύσεις και μισθούς

Σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου προχωρά η κυβέρνηση, καταργώντας από το... παράθυρο τις συλλογικές συμβάσεις και τους κανονισμούς εργασίας σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
1'

Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, θα ανοίξει ο δρόμος για απολύσεις και δραστικές μειώσεις στις αποδοχές 110.000 εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στόχος της κυβέρνησης, που τελεί υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, είναι η πλήρη εναρμόνιση του εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος του ευρύτερου δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν την άρση της ιδιότυπης μονιμότητας του προσωπικού, τη συρρίκνωση των αμοιβών μέσω της κατάργησης των ειδικών επιδομάτων και της θέσπισης πλαφόν στα δώρα καθώς και μέσω του περιορισμού των αποζημιώσεων για τις υπερωρίες και την έκτακτη εργασία.

Με το νέο καθεστώς, το ποσοστό απολύσεων μηνιαίως και το ύψος των αποζημιώσεων θα εναρμονιστεί με το καθεστώς του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι περικοπές στις αποδοχές θα αγγίξουν μέχρι και το 50%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», η κυβέρνηση θα παρέμβει και στο μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.

Το «ψαλίδισμα» των αποδοχών

Υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας, η κυβέρνηση προωθεί σε πάνω από 100 δημόσιες επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και δημόσιους φορείς συμβάσεις που θα μειώνουν τις αποδοχές μέχρι και κατά 50%, ενώ κατώτατος μισθός θα οριστούν τα 760 ευρώ.

Οι μηνιαίες αποδοχές, ανεξαρτήτως του ύψους τους, θα μειωθούν επιπλέον σε ποσοστό από 10% μέχρι και 50%, ενώ οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες θα λαμβάνουν μόνον τα γενικά επιδόματα όπως το επίδομα γάμου, παιδιών και πτυχίου εφόσον όμως το αντικείμενο της εργασίας είναι συναφές με τον τίτλο σπουδών.