Κορονοϊός: Πώς θα αντιμετωπίζονται οι τουρίστες με COVID-19

Μπορεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα να έχει περιοριστεί, ωστόσο η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει καθώς είναι πολύ πιθανό το καλοκαίρι να δούμε αύξηση των κρουσμάτων λόγω της άφιξης των τουριστών.
INTIME NEWS
4'

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει να γίνονται δειγματοληπτικά 8.000 τεστ την ημέρα, στις πύλες εισόδου της χώρας.

Οι τουρίστες θα δίνουν στο αεροδρόμιο το τηλέφωνό τους και τη διεύθυνση διαμονής, θα αναχωρούν για το νησί των διακοπών τους και θα ειδοποιούνται την άλλη μέρα για το αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που κάποιος είναι θετικός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα εξετάζεται όλη η οικογένεια και ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών. Αν είναι σε μεγάλο νησί ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα σε ξενοδοχείο Covid-19 που θα υπάρχει, ενώ αν βρίσκεται σε μικρό νησί στο ξενοδοχείο που μένει αλλά σε διαφορετικό δωμάτιο.

H οικογένεια του ασθενούς θα μπορεί να επιστρέφει στην πατρίδα της, όποτε τελειώσουν οι διακοπές. Όποιος νοσεί, όμως, θα φεύγει μόλις τελειώσει η 14μερη καραντίνα του.

Τέλος, αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξηθεί επικίνδυνα, δε θα υπάρχει lock down, αλλά οι αρχές θα ζητήσουν να απομονωθούν ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

«6 με 10.000 οι ασυμπτωματικοί τουρίστες που θα έρθουν στην Ελλάδα»

Αναπόφευκτη είναι η έλευση τουριστών με κορονοιό στην Ελλάδα το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Παρασκευής (5/6), ο καθηγητής σημείωσε ότι ακόμα και για τις 29 πρώτες χώρες -που θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς- αναπόφευκτα θα υπάρξει ένας αριθμός τουριστών, που θα έρθει με κορονοϊό στη χώρα μας και δεν θα παρουσιάζει συμπτώματα.

Η ύπαρξη κρουσμάτων και στις 29 χώρες, όπως και στην Ελλάδα, είναι μια πραγματικότητα και αυτό συνδέεται με την χαλάρωση της τήρησης των μέτρων προστασίας, εξήγησε ο κύριος Δερμιτζάκης.

«Όταν αναμένεται να έρθουν 6 με 10 εκατομμύρια κόσμος, οπωσδήποτε κάποιοι θα είναι κρούσματα. Επομένως πρέπει να έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε», τονίζει και προσθέτει πως ακόμη κι αν αυτές οι χώρες ήταν στα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα- που είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με εμάς- θα υπήρχε ένα ποσοστό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό του καθηγητή, 6 με 10.000 τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα μας θα είναι ασυμπωματικοί και περίπου 600- 700 τουρίστες θα νοσήσουν με συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Γενετικής είναι καθησυχαστικός ξεκαθαρίζοντας πως το παραπάνω μέγεθος κρουσμάτων είναι αντιμετωπίσιμο από την στιγμή που οι συμπεριφορές της κοινότητας θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Δείτε αναλυτικά στο βίντεο:

Η ελπίδα του να μπορούν οι χώρες να φτάσουν σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ώστε να μπορούν να «ανοίξουν» τα σύνορα τους, όπως οι 29 χώρες από τις οποίες θα μπορούμε να δεχτούμε τουρίστες, υπάρχει, σχολιάζει μεταξύ άλλων ο κύριος Δερμιτζάκης.

«Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία πάνε αρκετά καλά, έχουμε ελπίδα και πιστεύω πως αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά θα καταφέρουν να φτάσουν σε τέτοια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά ώστε να ανοίξουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ειδικά με το δεδομένο ότι δεν υπάρχουν τεστ για την είσοδο» υπογραμμίζει και εκφράζει τις αμφιβολίες του ταυτόχρονα για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αμερική θα είναι από τις χώρες που θα καταφέρουν το παραπάνω, τουλάχιστον μέχρι την πρώτη Ιουλίου.

«Νομίζω ότι δεν είναι εύκολο να ανοίξουμε τα σύνορα μας για χώρες στις οποίες υπάρχει ερωτηματικό όσον αφορά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά χωρίς να έχουμε τα τεστ για να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο» επισημαίνει μεταξύ άλλων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση με βιτριόλι: Σε κομβικό σημείο οι έρευνες - Τι λέει ο δικηγόρος της 34χρονης