Κορονοϊός: Ορατός ο εφιάλτης για εισερχόμενα κρούσματα από τον τουρισμό
Αρκετοί είναι οι Έλληνες που εκφράζουν τεράστια ανησυχία για την έλευση των τουριστών, καθώς θεωρούν ότι έτσι μπορεί να χαλάσει η καλή πορεία της χώρας απέναντι στον κορονοϊό. Το ερώτημα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία είναι: «Γιατί μείναμε σε απόλυτη καραντίνα για δύο μήνες αν να κολλήσουμε τελικά τον ιό από εισαγωγή κρουσμάτων και ασυμπτωματικών;».
Το επερχόμενο άνοιγμα των ελληνικών συνόρων για τουρίστες στις 15 Ιουνίου ανησυχεί αρκετούς Έλληνες, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος να εισαχθούν κρούσματα κορονοϊού από το εξωτερικό, καταστρέφοντας έτσι την προσπάθεια που έγινε τους δύο μήνες της καραντίνας. Η πτήση από την Ντόχα του Κατάρ που έφτασε στην Αθήνα ήταν αρκετή για να χτυπήσουν ξανά καμπανάκια στις ελληνικές αρχές.
Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει τα μέτρα για τον τουρισμό με άνοιγμα για συγκεκριμένες χώρες και δειγματοληπτικούς ελέγχους, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί με βεβαιότητα, ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.
Σημειώνεται πως από τις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χωρίς καραντίνα για τους επιβάτες, από τις εξής χώρες: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Σκόπια, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία και Φινλανδία. Την ίδια ημερομηνία θα μπορούν να ανοίξουν και τα καταλύματα εποχικής λειτουργίας. Την ίδια ώρα, προχωρούν οι διαδικασίες για την επιλογή των ξενοδοχείων που θα χρησιμοποιηθούν για τη διαμονή ασθενών με κορονοϊό κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν. Σύμφωνα με το σχέδιο «Restart Tourism» που παρουσίασε η Κυβέρνηση για το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς, θα εξασφαλιστούν 600 κλίνες Covid-19 στα νησιά και θα εγκατασταθούν 20 νέοι αναλυτές για τεστ. Παρόλο που δεν αναμένεται η ίδια προσέλευση τουριστών που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα για την επάρκεια αυτών των μέτρων.
Παράλληλα, οι απόψεις διίστανται και στην επιστημονική κοινότητα για το αν οι τουρίστες θα φέρουν μαζί τους τον κορονοϊό στην Ελλάδα ή όχι.
Δερμιτζάκης: 6.000 – 10.000 ασυμπτωματικοί τουρίστες θα έρθουν στην Ελλάδα
Αναπόφευκτη είναι η έλευση τουριστών με κορονοϊό στην Ελλάδα το καλοκαίρι, σύμφωνα με δηλώσεις του καθηγητή Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη στον ΣΚΑΪ.
Ειδικότερα, για τον κ. Δερμιτζάκη, είναι δεδομένο ότι ακόμα και για τις 29 πρώτες χώρες -που θεωρούνται οι πλέον ασφαλείς- αναπόφευκτα θα υπάρξει ένας αριθμός τουριστών, που θα έρθει με κορονοϊό στη χώρα μας, χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα.
Όταν αναμένεται να έρθουν 6 με 10 εκατομμύρια κόσμος, οπωσδήποτε κάποιοι θα είναι κρούσματα. Επομένως πρέπει να έχουμε τον τρόπο να τα αντιμετωπίσουμε, τονίζει και προσθέτει πως ακόμη κι αν αυτές οι χώρες ήταν στα ίδια επιδημιολογικά χαρακτηριστικά με την Ελλάδα- που είναι λίγο χειρότερα σε σχέση με εμάς- θα υπήρχε ένα ποσοστό κρουσμάτων.
Με έναν πολύ πρόχειρο υπολογισμό του καθηγητή, 6 με 10.000 τουρίστες που θα επισκεφθούν την χώρα μας θα είναι ασυμπτωματικοί και περίπου 600- 700, θα νοσήσουν με συμπτώματα κορονοϊού.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Δερμιτζάκης είναι καθησυχαστικός ξεκαθαρίζοντας πως το παραπάνω μέγεθος κρουσμάτων είναι αντιμετωπίσιμο από την στιγμή που οι συμπεριφορές της κοινότητας θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, συμφωνεί και ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες».
Την εκτίμησή του ότι το άνοιγμα στον τουρισμό και σε μία όσο το δυνατόν ελληνική θερινή κανονικότητα, όπως την γνωρίζουμε καλά στη χώρα μας, ενέχει ρίσκο, εκφράζει στο CNN Greece, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης μόλις 42 ετών, είναι ένας έμπειρος και διεθνής πλέον ιολόγος -πολυβραβευμένος για τις έρευνές του- με ζηλευτό βιογραφικό και ακόμη πιο ζηλευτή καριέρα. Η εμπειρία του δε γύρω από τους κορονοϊούς, είναι μεγάλη και πλούσια. Έχει συνεπώς ιδιαίτερη σημασία, η εκτίμησή του για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, της οικονομίας και της έναρξης της τουριστικής σεζόν.
Είναι μία κίνηση με συγκεκριμένο ρίσκο, την οποία ωστόσο δεν μπορούμε να αποφύγουμε, σημειώνει ο καθηγητής, αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού, προσθέτοντας, ότι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, πασχίζουμε να ποσοτικοποιήσουμε και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους.
Επομένως, από πλευράς δημόσιας υγείας χρειαζόμαστε την συμβολή του κόσμου, τονίζει ο συνομιλητής μας, ο οποίος μας συστήνει να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και να εφαρμόζουμε με αυστηρή επιτήρηση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ακόμη και τώρα που οι επιδημιολογικοί μας δείκτες, είναι θετικοί.
Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να επαινείται απ’ όλο τον κόσμο για την συνετή και αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιδιότυπο ιό.
Δεν αποκλείονται μεμονωμένα lockdown
«Με τρομάζει το σενάριο της Ιταλίας και θεωρητικά η δυνατότητα για lockdown εκ νέου, υπάρχει στις περισσότερες χώρες, απαντά, σημειώνοντας, ότι δεν αποκλείονται ακόμη και στην Ελλάδα μεμονωμένες καραντίνες, αλλά για την Αθήνα θα ήταν πολύ δύσκολο» όπως εκτιμά ο κ. Μαγιορκίνης.
Όπως επισημαίνει, η Επιτροπή στο υπουργείου Υγείας, δεν έχει ακόμη καταλήξει στο σχήμα δειγματοληψίας που θα ακολουθήσει, αναφορικά με τα περιστατικά που έρχονται από το εξωτερικό και ειδικότερα από διεθνείς πτήσεις. Το σχήμα δειγματοληψίας δεν έχει παγιωθεί, εξετάζουμε το βέλτιστο σχήμα από τις χώρες που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Εξετάζουμε εντατικά ποιο μαθηματικό μοντέλο θα ακολουθήσουμε, τονίζει καθηγητής και προσθέτει: «Θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε τον αριθμό των ελέγχων σε αριθμό και στόχο».
Τι θα γίνει αν κάποιος τουρίστας είναι θετικός στον κορονοϊό;
Οι τουρίστες θα δίνουν στο αεροδρόμιο το τηλέφωνό τους και τη διεύθυνση διαμονής, θα αναχωρούν για το νησί των διακοπών τους και θα ειδοποιούνται την άλλη μέρα για το αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση που κάποιος είναι θετικός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα εξετάζεται όλη η οικογένεια και ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών. Αν είναι σε μεγάλο νησί ο ασθενής θα μπαίνει σε καραντίνα σε ξενοδοχείο Covid-19 που θα υπάρχει, ενώ αν βρίσκεται σε μικρό νησί στο ξενοδοχείο που μένει αλλά σε διαφορετικό δωμάτιο.
H οικογένεια του ασθενούς θα μπορεί να επιστρέφει στην πατρίδα της, όποτε τελειώσουν οι διακοπές. Όποιος νοσεί, όμως, θα φεύγει μόλις τελειώσει η 14μερη καραντίνα του.
Διαβάστε επίσης:
Επίθεση με βιτριόλι: Αυτή είναι η εικόνα της σατανικής γυναίκας